Boštjan Gorenc - Pižama na humoren način bralcu približa temeljna besedila slovenske literature, ki jih je našel predvsem po učbenikih in berilih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc - Pižama na humoren način bralcu približa temeljna besedila slovenske literature, ki jih je našel predvsem po učbenikih in berilih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Boštjan Gorenc - Pižama v knjigi sLOLvenski klasiki 1
V knjigi sLOLvenski klasiki 1 predstavlja 50 omreženih literarnih del. Foto: Cankarjeva založba
Sašo Dolenc: Od genov do zvezd
V knjigi Od genov do zvezd je Sašo Dolenc strnil okoli 60 zgodb, v katerih se na bralcu zanimiv način loti različnih področij moderne znanosti. Foto: Cankarjeva založba
Michelle Houellebecq.
V prevodu Mojce Medvedšek bomo letos lahko prebrali odmeven roman Podreditev francoskega pisatelja Michela Houellebecqa. Foto: EPA
Franc Jožef
Med zgodovinskimi deli napovedujejo knjigo o cesarju Francu Jožefu, ki jo bodo izdali ob 100-letnici cesarjeve smrti. Foto: Wikipedia

Takole se bere oglas, v katerem Mojca Pokrajculja na spletu prodaja svoj Lonček, in takšen je odlomek najnovejše knjige Boštjana Gorenca - Pižame, ki v knjigi sLOLvenski klasiki 1 na sodoben in svojski način predstavlja 50 slovenskih klasik. Slovenske literarne protagoniste postavlja v sodoben čas in tako si Alma Karlin s svojim urednikom dopisuje, kot to danes počnejo avtorji, prek elektronske pošte. Povodni mož se z Uršiko Zalo suka na Facebooku, Drejček in trije Marsovčki razvijajo polnokrvno teorijo zarote, ljudske pravljice pa polnijo šokantne naslove novičarskih portalov.

V knjigi, ki je izšla pri Cankarjevi založbi, želi Gorenc bralcu na humoren način približati temeljna dela slovenske književnosti. S parodijo se loteva besedil, ki jih je našel predvsem v učbenikih in berilih. "Ker sledijo šolskemu kurikulumu, je knjiga zelo moška," je povedal Gorenc in napovedal nadaljevanje, ki bo to napako popravilo. Po besedah urednice Ane Ugrinović je knjiga o literaturi, ki jo je avtor vizualno postavil v spletno okolje, zanimiva tako za šolarje, tiste z malo znanja o literaturi, kot tudi za poznavalce, saj je ravno humorja več.

Kako doma vzgojiti genija in kaj je iztrebilo dinozavre?
S podobnim namenom, le da namesto literature bralcem približuje znanost, se je pisanja lotil Sašo Dolenc. Pri Cankarjevi založbi je izšla tudi njegova knjiga Od genov do zvezd, v kateri se je na zanimiv način lotil različnih področij moderne znanosti. V delu, namenjenem radovednežem vseh starosti, v okoli 60 zgodbah razkriva vrsto znanstvenih skrivnosti in odgovarja na vprašanja, kot so, kako smo Slovenci zasnovali kitajski internet, v čem se ljudje razlikujemo od živali, kako veliko je vesolje, kaj je iztrebilo dinozavre, kako doma vzgojiti genija, zakaj človeštvo napreduje in kako zaznati življenje na tujem planetu.

Kažipot v novodobnem svetu napredne znanosti
Fizik in filozof Sašo Dolenc je po besedah urednice Ane Ugrinović eden redkih znanstvenikov, ki svoje znanje podaja tudi v zgodbah, kakršne razume širše bralstvo. Nabralo se jih je približno 300, nastalo pa že 12 knjig, a šele tokratna pri resni založbi, je dodal avtor. Kot pravi, želi svoje znanje podati bralcu v zgodbi, ki ga zgrabi in drži, ob tem pa se niti ne zaveda, da se zraven tudi precej nauči, je dejal Dolenc, ki meni, da so zgodbe lahko tudi marsikomu kažipot v novodobnem svetu napredne znanosti. Med zanimivejšimi zgodbami, ki jih bogatijo ilustracije Igorja Šinkovca, so na predstavitvi izpostavili zgodbo Kako doma vzgojiti genija, v kateri opiše avtor družinski eksperiment madžarskega razvojnega psihologa Laszla Polgarja, ki si je zadal, da bodo njegovi otroci obvladali šah. Vse njegove hčere pa so se zares uvrstile v sam svetovni vrh najboljših šahistov.

Nova zbirka Ferija Lainščka in prvenec Ivane Djilas
V Cankarjevi založbi so napovedali tudi nekaj vidnejših novosti, ki jih pripravljajo letos. Po besedah urednika Andreja Blatnika se bodo še naprej držali ustaljenih smernic in poleg uveljavljenih tujih predstavljali tudi slovenskemu bralstvu manj znane, a kakovostne avtorje. Med slovenskimi novostmi napovedujejo pesniško zbirko Ferija Lainščka Ljubi me, kot sonce sije, ki je nekakšno nadaljevanje zbirke Ne bodi kot drugi. Romaneskni prvenec Hiša bo dočakala režiserka Ivana Djilas, ki ga je razvila iz članka, v katerem je odprla vprašanje družbene krize.

Houellebecqova podreditev in dve knjigi Janisa Varufakisa
Med prevodnimi deli velja omeniti roman Podreditev razvpitega francoskega avtorja Michela Houellebecqa. Pripravljajo prevod epskega romana najuspešnejšega katalonskega pisatelja Jaumeja Cabréja Priznam. Ugrinovićeva je napovedala še dve knjigi profesorja ekonomije in nekajmesečnega grškega ministra Janisa Varufakisa - Ta svet je lahko boljši: Moji pogovori s hčerko o ekonomiji in Globalni minotaver. Prav tako noveli uveljavljenega islandskega pisatelja Sjona Modra lisica in Fant, ki ga ni bilo, roman Moja genialna prijateljica italijanske avtorice, ki se podpisuje z vzdevkom Elena Ferrante.

Ob stoletnici smrti Franca Jožefa
Med biografskimi deli napovedujejo monografijo o diktatorju Mussoliniju in o Slovencu Odilu Globočniku, ki je veljal za enega največjih hitlerjevskih zločincev. Ob stoletnici smrti Franca Jožefa pa bodo izdali knjigo o tem habsburškem cesarju.
Spomnili se bodo 400-letnice smrti Williama Shakespeara in izdali delo Pesmi in iger, ki vsebuje 50 prevodov, Marjan Strojan pa jim je dodal še dva ducata lastnih variacij na Shakespearove teme.

Monografija o Tonetu Kralju
Zgodovinar Egon Pelikan pripravlja monografijo Tone Kralj in prostor meje, v kateri bo osvetlil slikarjevo subverzivno dejanje poslikave vseh cerkva na slovenski etnični meji od Svetih Višarij do Jadranskega morja med svetovnima vojnama. Izšla bo tudi tudi enciklopedično zasnovana knjiga Papeži, v kateri bodo predstavljeni vsi papeži od sv. Petra do Frančiška, je napovedal urednik Tine Logar.

Na področju stvarne literature oziroma humanistike pa med drugim pripravljajo delo novinarja Janeza Markeša Premišljevanje o Sloveniji, knjigo intervjujev s protagonisti osamosvojitvene Slovenije z delovnim naslovom Usodni trenutki, ki jo podpisuje Ožbej Peterle s še nekaj avtorji, ter knjigo Boža Repeta Slovenija, moja dežela.

Boštjan Gorenc - Pižama: sLOLvenski klasiki 1
Boštjan Gorenc - Pižama: sLOLvenski klasiki 1