Feri Lainšček tokrat piše o dekletu, ki na družbenem robu išče smisel, o problemih, ki pestijo današnjo mlado generacijo. Foto: BoBo
Feri Lainšček tokrat piše o dekletu, ki na družbenem robu išče smisel, o problemih, ki pestijo današnjo mlado generacijo. Foto: BoBo

Feri Lainšček upodablja v romanu Jadrnica duh časa, v katerem živimo. Protagonistka je 25-letno dekle, ki se odloči za življenje na družbenem robu. Ji lahko pri iskanju smisla pomaga veliko starejši brezdomec, v katerega se zaljubi? Pisatelj je z veliko mero nevsiljive angažiranosti prisluhnil problemom, s katerimi se spopada današnja mlada generacija, in še posebej mladim namenil berljiv roman o njihovih stiskah in idealih.
Matjaž Pikalo je avtor Dežele angelov, romana, ki sega v šestdeseta leta preteklega stoletja, in drži zrcalo slovenski družbi in njenim strahovom v polpretekli zgodovini. Prizorišče dogajanja sta rudarski kraj in benediktinski samostan v severovzhodni Sloveniji, protagonista pa profesor in njegov učenec, ki odkrivata zamolčano preteklost.
Sedanjosti in preteklosti se tenkočutno dotika knjiga kratkih zgodb Iz zemlje in sanj Marka Sosiča. Avtor je doma s Tržaškega in Trst z okolico je tudi tokrat prizorišče njegove proze. V ospredju so intimne zgodbe, na videz majhni, a v resnici veliki premiki v človeškem vsakdanu. Junaki zgodb kljub osamljenosti, bolečini, izgubljenosti in strahu uspejo najti pot drug k drugemu. Pisatelj s poetično, metaforično pisavo, ki ima močan etičen naboj, izpiše poklon ljubezni in sočutju.

Avtorica oddaje, ki bo na sporedu danes ob 23.05 na 1. programu TV Slovenija, je Alenka Zor Simoniti.