V srcu Filerjevega romana je zgodba 19-letnega Matthewa, ki zaradi občutka krivde po bratovi smrti doživi čustveni zlom. Foto: Reuters
V srcu Filerjevega romana je zgodba 19-letnega Matthewa, ki zaradi občutka krivde po bratovi smrti doživi čustveni zlom. Foto: Reuters

Nagrada mu bo spremenila življenje. Vedno obstaja tveganje, da bo uspeh samo enkraten ... Ampak če bi morala staviti, bi rekla, da bo več kot samo ta roman, in res upam, da bo tako.

Rose Tremain, predsednica žirije
Filer ima za seboj več kot uspešen teden: le nekaj dni pred razglasitvijo nagrade se je namreč tudi poročil (za obe priložnosti je menda nosil isto obleko). Foto: Reuters
Vseh pet nominirancev pred končno razglasitvijo zmagovalca na slovesnosti v Londonu. Foto: Reuters

Za favoritinjo je veljala Kate Atkinson, ki jo je dobila že leta 1995 (takrat se je nagrada imenovala še Whitbread), a na koncu je žirija izbrala Nathana Filerja, medicinskega tehnika v psihiatrični bolnišnici, ki je po njihovem mnenju "na začetku sijajne literarne kariere".

"Občutek je res prijeten," je v zahvalo povedal Filer, ki je poleg nagrade dobil tudi ček za 30 tisoč funtov. "Knjigo sem napisal, ker sem jo hotel deliti, in ne samo zase. Vedno sem si želel, da bi jo ljudje brali, in vem, da bo po zaslugi te nagrade bralcev še več."

V življenju je več kot samo pisanje
Zgodbo o najstnikovem zdrsu v duševno bolezen je po tem, ko se je zanjo borilo 11 založb, za "konkretno šestmestno številko" odkupila založba HarperCollins. Filer sicer še vedno dela kot zdravstveni tehnik (in službe tudi ne namerava pustiti), je pa že začel predavati tudi ustvarjalno pisanje. "Pišem že od malih nog. Ampak so tudi prednosti, da imaš v življenju še kaj drugega kot samo pisanje. Moje drugo delo je zame prav tako pomembno."

Predsednica žirije Rose Tremain je na podelitvi pripomnila, da The Shock of the Fall "za prvi roman stoji na presenetljivo trdnih temeljih" in da je po njenem mnenju "izjemen dosežek". "Knjiga je izstopala na čisto samosvoj način." "Knjižno tržišče je izredno natrpano. Knjige imajo kratko življenjsko dobo in so hitro pozabljene - tudi zato so nagrade zelo pomembne; Nathan Filer se bo prebil v kolektivno zavest."

Letos je prvič po osmih letih nagrado dobil literarni prvenec, leta 2006 je enak veliki met uspel Stef Penney z romanom The Tenderness of Wolves; leta 2012 je nagrado dobila zdaj že kultna Bookerjeva nagrajenka Hilary Mantel za roman Bring Up the Bodies.

Filer sicer priznava, da javno priznanje in nagrada zanj pomenita tudi pritisk v prihodnosti, a obenem pravi: "Ne nameravam se pritoževati nad čudovito stvarjo, ki se mi je ravnokar zgodila." Roman je nastajal dolga tri leta, večinoma zvečer in ponoči, ko je prišel iz svoje redne službe. "Ne gre samo za zgodbo o shizofreniji, pač pa za zgodbo o žalovanju, s čimer imamo vsi izkušnje. Žalovanje analizira in obravnava brez sentimentalnosti, kar je res izjemen dosežek," je še povedala Tremainova.

Roman The Shock of The Fall je, kot že rečeno, premagal Kate Atkinson in njeno delo Life After Life, in to samo dan po tem, ko je pisateljica domov odnesla nagrado South Bank Sky za umetnost. Filer je premagal tudi Lucy Hughes-Hallett, ki je napisala The Pike, biografijo italijanskega pesnika, politika in fašista Gabriela D'Annunzia, dobitnico nagrade Samuela Johnsona.

Posebnost nagrade costa je namreč v tem, da je najprej podeljenih pet nagrad v vrednosti 5 tisoč funtov v petih različnih žanrih; ti zmagovalci so nato nominiranci za "glavno" nagrado. V kategoriji poezije se je zanjo tako potegoval Michael Symmons Roberts z zbirko Drysalter, med otroškimi knjigami pa je bila kandidatka Chris Riddel z Goth Girl and The Ghost of a Mouse.

Nagrada mu bo spremenila življenje. Vedno obstaja tveganje, da bo uspeh samo enkraten ... Ampak če bi morala staviti, bi rekla, da bo več kot samo ta roman, in res upam, da bo tako.

Rose Tremain, predsednica žirije