Foto:
Foto:
Na predavanja Chomskega množice derejo kot na rock koncerte.

Chomsky bo imel 29. marca v Cankarjevem domu predavanje z naslovom Sila, zakon in možnosti za preživetje. Ob tem bo založba Sanje izdala kar tri njegova dela. Konec marca bosta izšli 9-11: Enajsti september in Profit pred ljudmi, jeseni pa še Hegemonija ali preživetje.

Chomsky, rojen leta 1928, je doktoriral iz jezikoslovja. Od leta 1955 je zaposlen na oddelku za lingvistiko in filozofijo na massachusetskem inštitutu. Leta 1967 je izdal esej Odgovornost intelektualcev, postal eden vodilni nasprotnikov vietnamske vojne in mednarodno znan po vztrajnem političnem aktivizmu.

Dve knjigi v slovenščini
V svoji bogati znanstveni karieri je Chomsky objavil več kot 80 knjig in prek tisoč razprav s področja lingvistike, filozofije, politike, kognitivnih znanosti in psihologije. V slovenskem jeziku so doslej izšli štirje članki in dve monografiji: Znanje jezika (o naravi, izviru in rabi jezika) ter Somrak demokracije.

Medijska rock zvezda
Chomsky je s svojim političnim aktivizmom, ki ga je zaznamovala lucidna kritika ameriške zunanje politike, analiza mednarodnih odnosov in delovanja množičnih medijev ter zagovarjanje človekovih pravic, stalni gost najrazličnejših univerz po svetu, kjer ga študentje poslušajo kot veliko znanstveno ikono.

Z vztrajnim širjenjem svoje misli mu je uspelo nemogoče: ljudje derejo na njegova predavanja kot na rock koncerte in tudi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma že zmanjkuje sedežev.

.