Projekt Primorci beremo, s katerim želijo organizatorji spodbuditi zanimanje za slovenske pisatelje in pesnike, bo potekal do 20. novembra. Foto: Primorci beremo
Projekt Primorci beremo, s katerim želijo organizatorji spodbuditi zanimanje za slovenske pisatelje in pesnike, bo potekal do 20. novembra. Foto: Primorci beremo
Knjižnica
Poleg pobudnice projekta Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin sodeluje že četrto leto v njem osem knjižnic, letos pa sta se pridružili še Narodna in študijska knjižnica Trst in z njo Slovenska ljudska knjižnica Damir Feigel. Foto: Reuters

Z literarnim srečanjem s pesnico Nežo Maurer se bo danes v knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu začel projekt Primorci beremo 2010. Namenjen je promociji branja slovenskih avtorjev, ki ga bodo spodbujali do 20. novembra. V tem času bodo obiskovalci desetih primorskih knjižnic izbirali med 64 leposlovnimi deli slovenskih avtorjev.
Organizatorji želijo bralcem ponuditi predvsem kakovostno leposlovje slovenskih avtorjev in s tem spodbujati ne zgolj branja, ampak branje domače književnosti. Na seznamu se je znašlo 54 proznih del in deset pesniških zbirk, med katerimi bodo izbirali člani knjižnic, starejši od 15 let. Do konca bo projekt pripeljal tisti, ki bo prebral in oddal bralna znamenja za vsaj pet proznih del in eno pesniško zbirko.
Knjižnice lahko na seznamu izbirajo med večinoma novejšimi deli, med predlogi pa je mogoče najti tudi štiri starejša dela avtorjev Franceta Bevka, Cirila Kosmača, Ivana Preglja in Prežihovega Voranca, katerih obletnice smrti oziroma rojstva zaznamujemo letos.
Od Obale do Tolmina
Četrtič zapored sodelujejo v projektu Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, ki je pobudnica projekta, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Kosovelova knjižnica Sežana, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Mestna knjižnica Izola, Mestna knjižnica Piran ter osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Prvič pa se mu pridružuje Narodna in študijska knjižnica Trst in z njo Slovenska ljudska knjižnica Damir Feigel.
Kaj pove statistika?
Lani je v projektu Primorci beremo sodelovalo devet knjižnic, po knjigah poseglo 827 bralcev, ki so skupaj prebrali 5.679 slovenskih leposlovnih knjig. Projekt je uspešno zaključilo 563 bralcev. V treh letih pa so člani omenjenih knjižnic prebrali 10.449 knjig, ki jih je bralo 1.572, projekt pa končalo pa 1.024 bralcev.