Knjiga O izvoru vrst je izšla leta 1859 in bila takoj razprodana. Poleg somišljenikov si je hitro pridobila tudi številne kritike, ki so Darwina začeli izobčati. Foto: EPA
Knjiga O izvoru vrst je izšla leta 1859 in bila takoj razprodana. Poleg somišljenikov si je hitro pridobila tudi številne kritike, ki so Darwina začeli izobčati. Foto: EPA
200-letnico rojstva velikega naravoslovca so v Veliki Britaniji počastili tudi s posebno znamko. Foto: EPA

Novi lastnik je za knjigo, v kateri je slavni britanski naravoslovec zapisal spoznanja, ki jih poznamo kot evolucijsko teorijo, odštel 35.000 funtov (nekaj manj kot 39.000 evrov), poroča BBC. V prvi izdaji knjige je leta 1859 izšlo 1.250 izvodov, ki so takoj pošli s polic knjigarn. Kot so povedali v Keys of Aylsham, so vsi ohranjeni izvodi prve izdaje seveda izjemno cenjeni, knjigo pa je kupil tamkajšnji knjigarnar.

"Gre za najpomembnejšo biološko knjigo vseh časov in enega tistih redkih primerov, ko si je resnično treba nadeti bele rokavice in z delom ravnati z največjim spoštovanjem," je ob prodaji povedal Andrew Bullock, predstavnik dražbene hiše. Kot je dodal, na tako knjigo naletimo izjemno redko, in ko se to vendarle zgodi, to rado pritegne knjižnice z vsega sveta.

Za vedno spremenjen tok znanosti
Charles Darwin (1809-1882), ki se je tudi zaradi tega, ker ni mogel prenesti pogleda na kri, izpisal s študija medicine in končal študij na protestantsko-teološki šoli, je v delu O izvoru vrst razložil, kako so živeče vrste na podlagi naravne selekcije prehajale skozi evolucijo, kar je za vedno spremenilo tok znanosti na področju evolucije. Nauk je razvil na podlagi lastnih raziskav, pa tudi pod vplivom Malthusovega nauka. Z njim je ovrgel Cuvierovo mnenje o nespremenljivosti vrst in Lamarckov razvojni nauk.

Na dražbi so prodali tudi podpisano fotografijo Darwina, ki je dosegla ceno 22.000 funtov (24.000 evrov).