Na fotografiji ni skica, ampak eden od originalnih akvarelov za prvo izdajo knjige. Foto: AP
Na fotografiji ni skica, ampak eden od originalnih akvarelov za prvo izdajo knjige. Foto: AP

Skice so v dobrem stanju našli v mapi z drugimi deli v zgradbi v Winterthuru, so poročali lokalni mediji.

Skice je leta 1986 na dražbi v kraju Bevaix kupil zbiratelj in nepremičninski mogotec Bruno Stefanini, ki je umrl lani, je pojasnila kuratorka Fundacije za kulturo v Winterthuru Elisabeth Grossmann. Eden največjih švicarskih zbirateljev je zbral več 10.000 del in v Winterthuru ustanovil fundacijo za upravljanje teh umetniških del.

Najdene skice vključujejo podobo Malega princa, ki se pogovarja z lisico, pijanca, ki sedi na svojem planetu, in kultno podobo boe, ki je pravkar pojedla slona. Muzej v Winterthuru bo po besedah kuratorke o odkritju obvestil knjižnico in muzej Morgan v New Yorku, ki hrani izvirne podobe.

Novelo oziroma zbirko zgodb za otroke Mali princ, ki opisuje medzvezdno potovanje istoimenskega junaka, so prevedli v 270 jezikov in prodali 145 milijonov izvodov po vsem svetu. Saint-Exupery jo je napisal leta 1942 med izgnanstvom v ZDA, kamor je pobegnil po napadu Nemčije na Francijo. Prvič so jo objavili leta 1943.

Avtor je živel tudi v Švici, in sicer od leta 1915 do 1917, in tam obiskoval šolo v kantonu Fribourg. Skrivnostno je izginil nad Sredozemljem 31. julija 1944, kmalu po vzletu v vojni misiji.