Ameriški pisatelj John Updike. Foto: EPA
Ameriški pisatelj John Updike. Foto: EPA
John Updike
Velja za enega najpomembnejših piscev v ameriški književnosti po drugi svetovni vojni. Za svoje delo je bil dvakrat nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado za leposlovje za romana "Rabbit is rich (1981) in Rabit at rest (1991). Foto: EPA

Društvo Johna Updika je v ponedeljek v mestu Shillington na severozahodu Filadelfije kupilo dom Johna Updika. Ameriški pisatelj je tam preživljal svoje otroštvo, vse od svojega 13. leta starosti. Društvo namerava posestvo s hišo, ki je bila zgrajena leta 1900, prenoviti in jo vrniti v prvotno stanje, da bo videti taka, kot je bila v Updikovi mladosti.

Pulitzerjev nagrajenec
John Updike je bil avtor romanov in kratkih pripovedi, pesnik, esejist in literarni kritik. Velja za enega najpomembnejših piscev v ameriški književnosti po drugi svetovni vojni. Umrl je leta 2009, v 77. letu starosti za posledicami raka na pljučih.

Rodil se je leta 1932 v Shillingtonu v Pensilvaniji, leta 1954 je diplomiral na harvardski univerzi, nato pa je dobil še štipendijo za leto dni študija slikanja na oxfordski univerzi. Med letoma 1955 in 1957 je deloval kot novinar ameriške revije New Yorker, v kateri je redno objavljal pregled tuje književnosti. Bil je eden izmed najplodnejših ameriških pisateljev z visoko stiliziranim slogom pisanja. Od leta 1950 je izdal več kot 50 knjig, ki so se pogosto uvrščale na sezname najbolj prodajanih knjig.

Updikovi "zajčki" in drugi knjižni junaki
Več Updikovih del je prevedenih v številne svetovne jezike. V slovenskem jeziku lahko prebiramo Updikove Probleme in druge zgodbe, Čarovnice iz Eastwicka, Zakonske pare, Semenj v hiralnici in roman Rabbit se vrača. Pisatelj je bil za svoje delo dvakrat nagrajen tudi s Pulitzerjevo nagrado za leposlovje, in sicer za romana Rabbit is rich (1981) in Rabit at rest (1991). S tem je postal tretji ameriški avtor, ki je omenjeno nagrado osvojil v kategoriji leposlovja.

John Updike je od leta 1957 živel v Beverly Farmsu v zvezni državi Massachusetts, kjer so se mu v zakonu z ženo Mary Entwistle Pennington rodili štirje otroci. Že od zgodnjega otroštva je bolehal za astmo.