Knjige
Milan Kučan, Festival Sanje
Milan Kučan je med drugim opozoril, da potrebuje svet trdno vrednotno orientacijo. Hesslovo knjižico Dvignite se! so v Franciji prodali v že kar 1,5 milijona izvodih. Do zdaj je bila prevedena tudi v španščino, italijanščino, portugalščino, grščino, baskovščino in nemščino. V ZDA je esej marca v celoti izšel v reviji The Nation in tako dobil tudi angleški prevod. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Pri teh visokih stopinjah sicer Vroča župa ni potrebna, a pripovedovalski dvojec je s svojo interpretacijo pravljic vseeno navdušil staro in mlado. Foto: Manca Čujež
       Ne verjamem oziroma ne upam verjeti, da bi se zgodila smrt Evrope, kajti če zgodovinski projekt združevanja Evrope propade, to pomeni katastrofo tako za Evropo kot za svet.       
 Milan Kučan
Festival Sanje
Virtuoz na harmoniki Marko Hatlak je svoje znanje najprej prenašal mladim ljubiteljem glasbe na delavnicah, nato pa še na večernem koncertu. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Same babe s koncertno zbirko 'žalostnih'. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Marko Hatlak razkriva skrivnostni svet zapletenih not. Foto: Manca Čujež

Dodaj v

Razjezite se in se vpletite, se je slišalo pod murvo v Medani

Stéphane Hessel 10. in 11. septembra v Sloveniji
27. avgust 2011 ob 11:12
Medana - MMC RTV SLO

Vsak od nas je dolžan reagirati, se upreti, se odzvati lastnemu aktivizmu. Ta ideja je po besedah Milan Kučana glavna vrednost knjižice Dvignite se! Stéphana Hessla, maja najbolj prodajanega knjižnega dela pri nas.

V današnjem svetu nam manjka trdnih vrednotnih orientacij, ki bi služile za spreminjanje in angažiranje, nenasilno angažiranje, saj nasilje pomeni priznavanje poraza, je temu v Medani dodal Kučan, ki je Hesslov osebni prijatelj in tudi avtor spremne besede knjige.

Festival Sanje v Medani, dnevi knjige in vina je v petek zvečer vabil k nenasilnemu uporu, h "kljubovanju neurju sedanjega", kot je drzno idejo Stéphana Hessla ubesedila Tjaša Koprivec, umetniška vodja Festivala Sanje. Pod murvo se ji je v premisleku o Hesslovem manifestu pridružil Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije in prijatelj 93-letnega pronicljivega misleca, soustvarjalca Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Dvignite se!, drobno knjižico, ki je maja letos izšla pri založbi Sanje, srkneš na dušek, a njeno sporočilo ostaja večno. Razjezite se in se vpletite, je eno izmed osrednjih sporočil eseja, v katerem Hessel nagovarja mlade.

Treba je stopiti skupaj in rešiti Evropsko unijo
Kučan in Hessel sta se – naključje? – prvič srečala 11. septembra 2001 in že takrat je Nemec judovskega rodu napovedal, da bo napad na newyorška dvojčka bistveno spremenil svet. Spremembe pretresajo tako svet kot Evropsko unijo, ki škripa na vseh koncih. "Ne verjamem oziroma ne upam verjeti, da bi se zgodila smrt Evrope, kajti če zgodovinski projekt združevanja Evrope propade, to pomeni katastrofo tako za Evropo kot za svet," je povedal Kučan in poudaril, da države članice vse preveč razdrobljeno rešujejo gospodarsko in finančno krizo, namesto da bi stopile skupaj in rešile Evropsko unijo: "Vsak se mora vprašati, kaj dobi in kaj izgubi, če naredi korak na poti k solidarnosti." Morda bo nov navdih zavel 10. in 11. septembra, ko na obisk v Slovenijo prihaja Stéphane Hessel.

Avgust Demšar v Brdih o Mariboru
Še pred Kučanom je zavetje pod murvino kuštro v Medani našel Avgust Demšar, trikratni nominiranec za Delovo nagrado kresnik. Mariborski pisatelj, ustvarjalec prvega slovenskega cikličnega detektivskega romanopisja, s svojimi detektivskimi knjižnimi grižljaji postavlja prave uganke za premetene bralce. Mariborčan se je v Medani, na drugem koncu Slovenije, odločil pred poslušalce razgrniti štiri odlomke iz nastajajočega šestega romana inšpektorja Vrenka. Ti odsevajo njegov rodni Maribor in vabijo v detektivsko nedrje romana.

Vroča župa na miniturneji
V teh dneh je na pravi miniturneji po Goriških brdih brbotala tudi Vroča župa, pripovedovalski dvojec, ki se je v ušesa ljubiteljev pravljic usidral z oddajo Za 2 groša fantazije Radia Študent. Legendarne interpretacije ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico in Grozdje stare Magdičke, so peti festivalski dan v Brdih zaživele kar trikrat, dvakrat v Šmartnem in enkrat v Medani, doživeta pripovedovalca Rok Kosec in Goran Završnik pa sta navdušila mlado in staro.

Marko Hatlak s slovenskim tangom
Vsesplošno navdušenje je požel tudi virtuoz na harmoniki Marko Hatlak. Popoldne je na delavnici v Šmartnem v svet harmonike popeljal mlade nadobudneže, ki so odprtih ust strmeli v mojstra, ko je raztegnil meh svoje 16-kilogramske koncertne harmonike in jim pokazal v njej "skrite" ptičke, kravo, veter in motor, ter se od srca nasmejali ob spremljevalni koreografiji k tangu.

Hatlak je namreč srčni ljubitelj tanga, s katerim je očaral občinstvo na večernem koncertu v Medani. Začel je umirjeno, z Bachom, vmes z meditacijo Sanje v slogu festivala umiril duše poslušalcev, pokukal v orientalske in balkanske glasbene vode, levji delež pa je pripadel tangu. Glasbeno strast je vznesenemu virtuozu pomagal kovati argentinski skladatelj Astor Piazzolla, ob igranju katerega je Hatlak vzbujal občutek, da bo kar s harmoniko v roki zaplesal tango. Glasne ovacije je v osrčju vinorodnih Goriških brd požel z legendarnim šansonom Iztoka Mlakarja En glaž vina mi dej, nepopisno navdušenje ob slovesu pa s slovenskim tangom, priredbo Mlakarjeve Štefana in Bertolin.

"Žalostne" Same babe
Poletno dinamiko Festivala Sanje so nadaljevale Same babe, peterica mož, ki nadvse mavrično izbira svoj glasbeni material, začinjen z nenavadnimi domislicami in zabavnimi, večinoma avtorskimi besedili, v katerih ne manjkajo niti makaroni, pomlad in Marjanca, ki ni več devica. Glasbeni šaljivci in malce tudi romantiki so na koncertu pod murvo poslušalcem ponudili skoraj same "žalostne", toliko žalostne, kot so oni babe. Izvrstni pevci in mojstri kopice glasbil so tako nasmejali s šansonom o lokalni čeči in zelo svojevrstnim "turbofolkom" ter netili simpatije z virtuoznim muziciranjem.

M. K., Manca Čujež
Marko Hatlak
Avgust Demšar
Festival Sanje
Milan Kučan v pogovoru s Tjašo Koprivec
Prijavi napako
Komentarji
kačon
# 27.08.2011 ob 17:29
Kučan bi rad na prebrisan način nagovoril slovensko mladino, da stopi na ulice. Ampak ne zato, da zruši anarhoeldeesarskozalažnokomunajzarski fašizem. Zato da ga v bistvu predrugači in pod novimi insignijami ter morda z kozmetično kadrovsko popravko ponovno ustoliči. Od tod tudi vse agresivnejši medijski pritisk z vprašanji po novih strankah ter obrazih. Podobno zgodbo smo poslušali pred osamosvojitvijo. Ko so se iz takratne ZSMS, ki je bila partijska organizcija, razvile ostale strančice. Razen ZLSD, SDZ ter SLS. Pa še v njih, razen v prvi, je bilo nekaj podtaknjencev. In natanko isto lahko pričakujemo sedaj. "Novi ljudje". Torej podmladek LDS, SD, Zares, ironično tudi DESUS-a, ter še kakšen satelit bodo jurišali na prvo pozicijo. Po že znanem ZSMS-jevem sloganu DOST MAMO. To je to. In potem bo nova horda belih ovratnikov, mladih, lepih in pametnih, uprizorila novo plenjenje. Natanko enakega kot so ga njihovi tastari. Takšna je žal naša usoda. Zaradi številnega bebavega volilstva.
snikrs
# 27.08.2011 ob 12:45
"saj nasilje pomeni priznavanje poraza" ..vemo to Kučan ja, se še vsi spomnimo kje je končal protikandidat za predsednika..
avspng
# 27.08.2011 ob 12:29
Stabilna Evropa ni v interesu samo nas evropejcev, tako da ji ne bi napovedoval konca prav kmalu!
Skunex
# 27.08.2011 ob 11:42
alonsodeportes

Za Jugo je blo več vzrokov, največja sta pa bla finance (za nas) in medetnična trenja (za srbe in hrvate).

Tudi stabilne finance ne bi preprečile razpada, ker bi se vseeno srbi in hrvati vdarili med sabo.
Rambij
# 27.08.2011 ob 23:55
Milan svari pred strankokracijo in poveličuje enopartijstvo he he
timoti
# 27.08.2011 ob 22:16
ja daj Milan, Dvigni se in pojdi reševat evropske finance... jaz bi šel , pa me ne jebejo, mogoče boste imeli vi več sreče.
In res, kdaj bo prišla resnica o Krambergerju na dan?*!? :S
Whisperer
# 27.08.2011 ob 11:49
Preberite knjigo !
MareLCare
# 27.08.2011 ob 13:29
a zdaj tovariš Kučan šamponira glavo tudi pisateljem in bralcem, ne samo filmarjem? :)
burja-piha
# 01.08.2012 ob 19:48
ma bravo @kačon...kaj če bi priznal, da tudi SDS in NSi nista vredna počenega groša? potem se boste ta mladi mogoče celo razjezili???
polzaliva
# 30.08.2011 ob 12:46
To! Kučana na kulturno stran. Zdaj smo pa že na cilju. Ostale Slovence pelje Pahorjev vlak.
hombre
# 29.08.2011 ob 13:52
''Tudi stabilne finance ne bi preprečile razpada, ker bi se vseeno srbi in hrvati vdarili med sabo.''
Pogumna izjava, katere dokaz bo za vedno ostal v ...
fička
# 27.08.2011 ob 12:09
Whisperer
Preberite knjigo !
this!
alonsodeportes
# 27.08.2011 ob 11:28
Jugoslavija je razpadla, ko je finančno propadla. Enaka usoda čaka Evropo. Pa morda bo tudi razpad Evrope tako silovit ...
Kazalo