Serija knjig o gospod(ič)u Krtu ima dve glavni temi: prva so Jadranove želje in cilji v življenju (poročiti se s svojo najstniško ljubeznijo, objavljati pesmi in romane, si zagotoviti finančno varnost ...) in njegova popolna nezmožnost, da bi jih dosegel. Druga tema pa je prikaz družbene in politične situacije v Britaniji, še posebej levičarske struje 80. let: Jadranova starša se ločita v času, ko je bila to še redkost, njegova mati postane goreča feministka, njegova simpatija in
Serija knjig o gospod(ič)u Krtu ima dve glavni temi: prva so Jadranove želje in cilji v življenju (poročiti se s svojo najstniško ljubeznijo, objavljati pesmi in romane, si zagotoviti finančno varnost ...) in njegova popolna nezmožnost, da bi jih dosegel. Druga tema pa je prikaz družbene in politične situacije v Britaniji, še posebej levičarske struje 80. let: Jadranova starša se ločita v času, ko je bila to še redkost, njegova mati postane goreča feministka, njegova simpatija in "ljubezen življenja" Pandora in njeni starši pa so člani intelektualiziranega levičarskega srednjega razreda. Humorne situacije nastajajo ravno zaradi trka družbenih sil, ki vplivajo tudi na zelo običajno gospodinjstvo Krtovih v zelo običajnem delu osrednje Anglije. Foto: Avrora

Recimo, da je za rojstni dan denimo dobil električne škarje za obrezovanje grmovja. Zadnja leta je nor na vrtnarjenje. A veste, kako nevarne zadeve so to? Grozna nesreča? Ne vem ...

Sue Townsend
Lani so tudi v slovenščini izšli Izgubljeni dnevniki Jadrana Krta 1999–2001, osma knjiga o Krtovem življenju. Takrat je bil v Kristusovih letih ter z dvema otrokoma živel v socialnem stanovanju in neugledni soseski. Pestile so ga tako težave širšega kot ožjega "spektra" (od skrbi pred prestopom v novo tisočletje do večno nerazrešenega odnosa do Pamele).
Townsendova je zaradi zdravstvenih težav že ob prejšnji knjigi razglasila, da se Jadran Krt dokončno poslavlja. Zdaj je v sebi očitno le našla dovolj energije za še en del. Foto: YouTube

Pisateljica Sue Townsend je na nedavnem nastopu na literarnem festivalu Hay sporočila, da načrtuje še deseto knjigo iz serije dnevnikov Jadrana Krta; tokrat ima naš večno nesrečni junak 45 let in se je prisiljen spopadati z življenjem v kar naenkrat "asketski Britaniji". Knjižna serija, ki se je leta 1982 začela s (tudi pri nas izjemno priljubljenim) Skrivnim dnevnikom Jadrana Krta (The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13¾), se danes bere kot nekakšen zgodovinski opis thatcherizma in Britanije, ki se je Angleži spominjajo kot veliko temačnejše in bolj resnobne države kot bi po kričeči, pisani popkulturi tistega obdobja morda sklepali; zadnje novo nadaljevanje, Adrian Mole: The Prostrate Years, je dobila leta 2009.

"Trenutno je Jadran z menoj, ker so me najeli za pisanje še ene knjige o njem," je Townsendova povedala o svojem slavnem junaku. "Vse se bo vrtelo okrog te nove zmernosti - okrog tega, kako ljudje nekako uspevajo normalno živeti kljub ogromnemu upadu prihodkov. Človek se res vpraša, kako bo šlo naprej, ko pa so že sami stroški življenja tako zelo visoki."

Kmečka ... idila?
Jadran sicer ne živi več v predmestju Londona, ampak v vasici Mangold Parva v Leicestershiru, kjer je njegova podjetna mati že pred časom kupila dva razpadajoča svinjaka in zdaj enega izmed njiju daje v najem svojemu večno bankrotiranemu sinu in njegovi drugi ženi Daisy.

"Konjska terapija" - za ljudi
No, življenje na vasi je vse prej kot idilično. "Jadran bo postal nekakšen lokalni veljak," razkriva Townsendova. "A kaj, ko nimajo nobene infrastrukture: pub se je zaprl, trgovine in pošta pa tudi. Ker taka je resnica, ljudje zdaj živijo v vaseh brez kakršnih koli uradov." No, ima pa Mangold Parva zato center za terapijo s konji. "Ljudje hodijo tja sedet in negovat konje. V bistvu ne vem natančno, kako to poteka, ker ne poznam nikogar, ki bi kdaj že počel kaj takega," povzema časopis The Telegraph, ki festival Hay tudi organizira.

Usodno rojstnodnevno darilo (mogoče)
Pisateljica priznava, da roman naslova za zdaj še nima ("Kaj takega se mi ni še nikoli zgodilo"), je pa bralce malo podražila z namigovanjem, da se bo nad Jadrana spet zgrnila nekakšna življenjska nesreča. "2. aprila je dopolnil 45 let. ker se dnevnik začne na njegov rojstni dan, bo v njem nekaj razmišljanja na to temo - ampak ne preveč, ker preveč refleksije je tudi dolgočasno. No, in ker ima rojstni dan, bo odvijal darila. Iz izkušenj vem, da ti lahko že najmanjše stvari popolnoma spremenijo življenje. Recimo, da je za rojstni dan denimo dobil električne škarje za obrezovanje grmovja. Zadnja leta je nor na vrtnarjenje. A veste, kako nevarne zadeve so to? Grozna nesreča? Ne vem. Ampak zdaj vidite, kaj mislim, ko rečem 'majhne stvari' ..."

"Zame si mrtev"
Townsendova je razkrila tudi nekaj podrobnosti o svoji pisateljski metodi: po svetu za seboj nenehno prenaša zvezek in svinčnik, čeprav si skoraj nikoli ničesar ne zapiše. "Ampak prvi stavek nove knjige že imam: 'Zame si mrtev.' Kar naprej namreč slišim ljudi, ki to izjavljajo. Stavek na dan privlečejo iz najbolj trivialnih razlogov, obnašajo pa se, kot da so v mafiji."

Volja do življenja
66-letna pisateljica, ki je zaradi posledic sladkorne bolezni privezana na invalidski voziček in slepa, leta 2009 pa so ji morali tudi presaditi ledvico (daroval jo je njen sin), ni izgubila volje do življenja. "Ne bom še čisto takoj odpotovala v Švico." Čisto dobrovoljno je tudi pojasnila, da temna očala niso modna muha: "Uradno sem registrirana kot slepa. Ne poskušam izpasti kul, kot da sem cel dan snifala kokain."

Jadran in Slovenci
V slovenščini je prvi prevod Jadrana Krta izšel pri Mladinski knjigi, in sicer že pet let po izvirniku, torej leta 1987, prevedel pa ga je zdaj že pokojni Vasja Cerar; v sezoni 1991/1992 pa so najstniško predstavo Skrivni dnevnik Jadrana Krta postavili na oder Slovenskega ljudskega gledališča v Celju.

BBC je po prvih dveh delih knjižne uspešnice - drugi del nosi naslov Rastoče težave Jadrana Krta, tudi tega je za slovenske bralce prevedel Vasja Cerar - med letoma 1985 in 1987 posnel tudi tv-serijo; leta 2001 so na Otoku posneli še (manj uspešno) tv-serijo po knjigi Jadran Krt pije kapučino, v kateri je odraslega Jadrana igral Stephen Mangan.

Recimo, da je za rojstni dan denimo dobil električne škarje za obrezovanje grmovja. Zadnja leta je nor na vrtnarjenje. A veste, kako nevarne zadeve so to? Grozna nesreča? Ne vem ...

Sue Townsend