Razpad (Things Fall Apart) je najbrž najslavnejši roman pred dvema dnevoma umrlega Chinue Achebeja. A napisan je bil proti koncu 50. let prejšnjega stoletja, v času, ko še ni bilo računalnikov, kaj šele elektronske pošte. Pravzaprav je bilo v Nigeriji težko narediti že pretipkano kopijo rokopisa. Pred izidom romana se je zato odvijala prava "kriminalka", saj bi se njegov edini izvod skoraj izgubil.

Glavni junak Razpada (roman je na voljo tudi v slovenskem prevodu) je Okonwo, Afričan, ki ubije belega kolonialista, nato pa raje, kot da bi stopil pred sodišče, sam konča svoje življenje. Achebe je želel podati afriško zgodbo iz afriške perspektive in tako odgovoriti na roman Srce teme Josepha Conrada - ki ga je imel sicer za odličnega pripovedovalca z dobrim slogom, a po njegovem prepričanju je bil tudi "radikalen rasist".

V London poslal denar in čakal
Britanski kolonialistični odnos do Afrike pa se je pokazal tudi pred izidom Achebejevega romana. Ko je bil rokopis ("edini rokopis, ki je obstajal") končan, je Achebe z njim odkorakal na pošto v Lagosu, od koder ga je poslal londonskemu podjetju, ki se je ukvarjalo s pretipkavanjem. "Slišal sem namreč, da je treba rokopis dati pretipkati, če hočeš narediti vtis," se je skoraj 50 let pozneje spominjal pisatelj.

Odgovor od agencije je prišel kmalu - dve pretipkani kopiji staneta 32 funtov, so mu sporočili. Achebe je poslal denar in čakal. In čakal. Šele mnogo pozneje je izvedel, da so v Londonu menili, da je vse skupaj šala.

"Od skrbi sem celo shujšal"
"Minevali so tedni in meseci. Od skrbi sem celo shujšal," se spominja Achebe, ki se je v strahu, da svojega romana ne bo več videl, slednjič obrnil na Angelo Beattie, urednico radijske postaje NBS, kjer je bil zaposlen. Beattiejeva je bila Angležinja in je v kratkem nameravala na dopust v domovino; obljubila je, da bo v Londonu preverila, kakšna usoda je doletela rokopis.

To je tudi storila; podjetje je kopijo Achebeju poslalo že naslednji teden (drugega izvoda, ki ga je sicer plačal, ni dočakal nikoli). Knjiga je izšla nedolgo zatem kot "najboljši roman mladega avtorja po drugi svetovni vojni", kot je tedaj zapisal profesor Donald Moare, velik poznavalec zahodne Afrike.

"Storil bi to, kar Okonwo"
Ko je Achebe pred nekaj leti v New Yorku spet pripovedoval to zgodbo, so ga večkrat vprašali, kaj bi storil, če bi edina kopija Razpada romala v smeti, sam pa je ne bi nikoli več videl. "Storil bi to, kar Okonwo," je odvrnil.