Hattie McDaniel je leta 1940 postala prva temnopolta igralka z oskarjem v zgodovini. Kipec je dobila prav za svojo vlogo Mammy. Foto:
Hattie McDaniel je leta 1940 postala prva temnopolta igralka z oskarjem v zgodovini. Kipec je dobila prav za svojo vlogo Mammy. Foto:
Rhett Butler's People ni bil silna prodajna uspešnica - ampak vedno ostaja upanje, da se bodo ljubitelji romana V vrtincu hoteli vrniti v njegov svet.
Mammy je pogosto kritiziran stereotip ameriške kulture.

Več kot 75 let po izidu romaneskne epopeje Margaret Mitchell bo oktobra izšel nov roman, ki bo postavljen v čas pred prvotnim V vrtincu (Gone With the Wind). Ruth's Journey bo zgodba o življenju enega izmed večjih likov v romanu, sužnje Mammy, ki ji Mitchellova ni dala niti osebnega imena. Roman se bo začel leta 1804, ko Ruth v Savannah v Georgii pripeljejo z otoka Santo Domingo.

Dve uradni nadaljevanji že imamo
Nastanek knjige, ki jo je napisal Donald McCaig, so "požegnali" tudi lastniki avtorskih pravic Mitchellove. McCaig je bil s svojim pripovednim svetom že prej domač: leta 2007 je napisal eno izmed dveh avtoriziranih nadaljevanj romana, Rhett Butler's People. (Prvo nadaljevanje je bila že leta 1991 Scarlett izpod peresa Alexandre Ripley). Samo prvotni V vrtincu je sicer dobil Pulitzerjevo nagrado, po svetu pa se je prodajal v milijonskih nakladah. Tokrat bodo že za prvo naklado pri založbi Simon & Schuster natiskali ambicioznih 25 tisoč izvodov.

McCaig je sicer najbrž najbolj znan po romanu Jakobova lestev, z več nagradami ovenčano pripoved o ameriški državljanski vojni iz leta 1998. Preddel, ki bi se osredotočal na lik, ki ga je poimenoval Ruth, je predlagal pisatelj sam: zajedljiva, a ljubeča, občutljiva in globoko moralna Mammy je namreč eden izmed najbolj priljubljenih likov v sagi. "Donaldova ideja je bila, da se bi namesto še enega nadaljevanja vrnili nazaj," je za New York Times zapisal urednik Peter Borland. "Mammy se mu je zdela fascinanten in ključen lik. Hotel je, da bi imela lastno zgodbo."

Nenamerni rasizem nekega preteklega časa
Mitchellovo literarna zgodovina namreč pogosto obsoja zaradi enodimenzionalnega prikaza temnopoltih likov, še posebej Mammy, ki je na plantaži Tara vzgajala ognjevito južnjaško lepotico Scarlett O'Hara. Leta 2001 je izšla celo neavtorizirana parodija, The Wind Done Gone, ki je zgodbo pripovedovala s perspektive Mammyjine matere.

Borland zagotavlja, da se nova knjiga tej hibi prvotnega romana ne bo izogibala: "To, kar je Donald napisal, je tako izjemno zato, ker obenem spoštuje izvirnik in se mu pokloni, obenem pa je tudi prepotreben popravek ene izmed bolj motečih plati knjige, prikaza temnopoltih likov."

73-letni McCaig je za New York Times komentiral, da se je knjige lotil, ker ima zgodba romana V vrtincu "tri glavne junake, čeprav po navadi govorimo samo o dveh". "Rhetta in Scarlett poznamo, o Mammy pa ne vemo, kje se je rodila, ali je bila kdaj poročena in če je imela otroke. Pravzaprav ne vemo niti njenega imena." Tako si je zamislil, da je bila Ruth nekoč poročena, pa tudi vez med njeno družino in družino Butlerjevih, zaradi katere je Mammy v izvirniku do Rhetta tako sovražna.

V Ruth's Journey bo pisatelj ponudil ozadje še enega izmed zanimivih likov iz prvotnega romana - matriarhinje klana, Ellen Robillard O’Hara, ki na Tari umre med državljansko vojno. Prvi dve tretjini 400 strani dolgega romana bo podal tretjeosebni pripovedovalec, zadnjo pa v svojem lastnem narečju Ruth.