V sklopu srečanja se bosta sestala Ženski odbor Mednarodnega PEN-a in odbor pisateljev za mir, že 6. pa bo potekal festival literatur za mir Obrazi miru. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V sklopu srečanja se bosta sestala Ženski odbor Mednarodnega PEN-a in odbor pisateljev za mir, že 6. pa bo potekal festival literatur za mir Obrazi miru. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na 51. srečanje prihaja 50 tujih gostov iz 35 držav, udeležence in udeleženke srečanja pa bo zvečer na Brdu pri Kranju sprejel minister za kulturo Zoran Poznič.

Udeleženci in udeleženke srečanja bodo dopoldne obiskali srednje šole v Domžalah, Kranju, Radovljici in Ljubljani. Popoldne pa se bodo na Bledu sprva sestali člani odbora pisateljev za mir, ki mu od letos predseduje pisatelj Emmanuelle Pierrat iz francoskega centra PEN.

Jutri bo na vrsti okrogla miza, ki se navezuje na eno glavnih tem letošnjega srečanja ‒ Predstava o drugem: pot do miru ali pot do vojne, v petek pa se bo sestal še UO odbora. Danes bo na sporedu tudi sestanek balkanske mreže in mreže Alpe‒Jadran.

Tudi tokrat je osrednje dogajanje uvedel program Bled pred Bledom, ki ga je na predvečer odprtja v Ljubljani zaznamovalo dvojno srečanje s hrvaškim in slovenskim akademikom, prevajalcem, pesnikom in kritikom Tonkom Maroevićem ob izidu njegove pesniške zbirke Štiriročno. Med gostoma letošnje izdaje sta tudi ameriški pesnik Sydney Lea in srbski pesnik Dragan Jovanović Danilov, ki so se mu organizatorji poklonili s štirijezičnim kratkim izborom njegovih pesmi.

Pred mednarodnim srečanjem pisateljev na Bledu

Na praznem stolu Nasrin Sotoudeh
Že v torek se je sestal tudi Ženski odbor Mednarodnega PEN-a pod vodstvom Zoe Rodriguez iz avstralskega PEN-a, na katerem bodo med drugim izvedli peticijo in akcijo praznega stola, na katerega bodo tokrat postavili podobo iranske odvetnice in borke za človekove pravice in pravice žensk Nasrin Sotoudeh, ki je bila nedavno obsojena na 38 let zapora 148 in udarcev z bičem. Predstavili bodo tudi statistike, ki kažejo, kakšen je delež ženskih ustvarjalk na področju literature.

Prebujanje mladih
Omenjenima osrednjima temama srečanja bosta posvečeni okrogli mizi. Slovenski center PEN organizira okroglo mizo z naslovom Domišljija in stvarnost ‒ prebujanje mladih za literaturo. Kot pravi predsednica slovenskega PEN-a Ifigenija Simonović, so se za to temo odločili, ker se zavedajo odgovornosti, ki jo imajo pisatelji in pisateljice pri ustvarjanju literature kot bistvenega medija sporazumevanja. "S tem, kar avtorji napišejo, spodbujajo ali pa brišejo predsodke, zidajo zidove ali jih rušijo," je opomnila. Dodala je, da srečanje zaznamujejo še sestanki treh mrež ‒ balkanske, mediteranske in mreže Alpe‒Jadran.

Edvard Kovač je spomnil na pomembno vlogo pisatelja kot tistega, ki lahko skozi svoje pisanje razbija predsodke in prebuja mišljenje. Foto: BoBo
Edvard Kovač je spomnil na pomembno vlogo pisatelja kot tistega, ki lahko skozi svoje pisanje razbija predsodke in prebuja mišljenje. Foto: BoBo

Pisatelj kot tisti, ki prebuja mišljenje
Blejsko srečanje je pomembno tudi zaradi sestankov Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN-a, ki je za svojo okroglo mizo letos izbral temo Predstava o drugem: Pot do miru ali pot do vojne. Permanentni sekretar odbora Edvard Kovač je ob tem spomnil na pomembno vlogo pisatelja kot tistega, ki lahko skozi svoje pisanje razbija predsodke ter prebuja mišljenje.

Kovač je spomnil, da so Odbor pisateljev za mir pred več kot 40 leti ustanovili Slovenci, letos pa bo srečanje prvič potekalo pod vodstvom neslovenskega predsednika. Letos prvič so namreč na podlagi zahteve članov po bolj demokratičnih volitvah za mesto kandidirali tudi predstavniki drugih PEN-centrov, izvoljen pa je bil predsednik francoskega centra PEN, pisatelj Emmanuelle Pierrat, ki je cenjen tudi kot odvetnik, posvečen področju človekovih pravic, cenzure in svobode govora. V svojem pismu o nameri je Pierrat po Kovačevih besedah zapisal, da si vodstvo tega odbora odslej predstavlja kot francosko-slovensko in bo tako tudi za enega od svojih podpredsednikov imenoval Slovenca.

Osrednje dogajanje spremljata tudi dve razstavi. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled postavitev Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum, pri postavitvi katere je pomagal japonski pisatelj in dolgoletni podpredsednik Mednarodnega PEN-a Hori Takeaki. V Cankarjevem domu pa lahko ujamete razstavo Meje svobode ‒ premostljivi zidovi, ki prinaša fotografije Janeza Bogataja z lanskega jubilejnega 50. srečanja na Bledu.