Boris Pahor v pripovedovalskem zanosu. Foto: Sanje
Boris Pahor v pripovedovalskem zanosu. Foto: Sanje
Manca Juvan Hessabi predstavlja Afganistance v drugačni luči. Foto: Sanje
Miroslav Košuta, nadaljevalec sredozemske čutnosti v Goriških brdih. Foto: Sanje
Kombo - navdušujoči glasbeni projekt Zlatka Kaučiča. Foto: Sanje

Še pred odprtjem Sanj v Medani je na gradu Dobrovo za teden dni zaživela presunljiva razstava neodvisne fotografinje Mance Juvan Hessabi Afganistan: Neobičajna življenja. Juvan Hessabijeva želi s fotografijami streti stereotip o Afganistancih kot vojnih hujskačih in jih predstaviti kot preproste ljudi, ki si želijo dostojnega življenja.

Boris Pahor bi pisal o ljubezni
Dostojno življenje, kot si ga je v desetletjih boja izklesal pisatelj Boris Pahor, častni gost odprtja Sanj v Medani. Med Pahorjevimi iskrivimi mislimi je krmarila literarna zgodovinarka Tatjana Rojc. Simbol slovenstva je poudaril, da je danes poglavitnega pomena spoštovanje slovenske zavesti, sploh v časih globalnega povezovanja, in požel glasen aplavz z idejo, da bi "Slovenija lahko šla v Evropo tudi prek Trsta, a se tega ni spomnila".

Sanjska sreda v Goriških brdih bo gostila fotografsko, glasbeno in pripovedovalsko delavnico, omizje o današnjem preiskovalnem novinarstvu, pogovor o trendovskih oranžnih vinih, pisatelja Miljenka Jergovića, godce Župančičeve frulice, mojstrico slam poezije Bio Masho, koncert tolkalcev Musungu in Senco tvojga psa Braneta Završana z glasbeniki.
Prav tako iskrivo se je moderni tragični Odisej in nekdanji taboriščnik razgovoril o ljubezni kot rešitvi – o ljubezni v taborišču, ki mu je predstavljala vir novega upanja za življenje. "O ljubezni je govorila že Antigona – to je edini zakon, ki bi lahko koristil človeštvu. Ker je 20. stoletje uničevalo človeško telo, je svet lahko obstajal v ljubezni. Če bi napisal še kakšen roman, bi ga napisal na osnovi ljubezni," je spet in spet navduševal Pahor.

Drevo življenja pod murvo v Medani
Pahorjevo sredozemsko čutnost je pod murvo v Medani nadaljeval Miroslav Košuta, letošnji Prešernov nagrajenec. Zamejski pesnik, novinar in urednik je uvodoma spregovoril o medanskem pesniku Alojzu Gradniku, "pesniškem mojstru in enem najbolj prvinskih slovenskih pisateljev, predvsem pri opisovanju ljubezni in ženskega sveta". S poslušalci je radodarno podelil še neobjavljeno pesem, posvečeno Gradniku, pa tudi kopico drugih zgovornih stihov, ki plemenitijo tudi njegovo letošnjo antologijo Drevo življenja.

"V tej antologiji sem poskušal iti skozi življenje s kronološkim razporedom pesmi in tako oblikovati poglavja svojega življenja. Drevo življenja je tudi osnova sleherne tržaške vezenine in tako poklon moji ženi, ki je nekaj desetletij posvetila raziskovanju in vrednotenju narodnih noš na Tržaškem, hkrati pa je pesniška zbirka poklon njej kot moji življenjski tovarišici," je razložil Košuta, ki ga k ustvarjanju že vsa lete žene ljubezen do materinščine, da se ohrani čim lepša, čim sočnejša in čim bolj zvočna.

Kombo Zlatka Kaučiča in Ethno in Transit
Čeprav je Košuta pogovor sklenil z dekletom z modrikastim cvetom, ki poje s čričkom v svojih očeh, so glasbeni gostje preglasili čričke v Goriških brdih. Kombo Zlatka Kaučiča je navdušil z divjo mehkobo glasbenega izraza mladih ustvarjalcev in dovršeno glasbeno improligo, začinjeno z Zlatkovim igranjem na murvo, plastično vrečko ali morda list papirja.

Več fotografskih utrinkov z drugega festivalskega dne najdete tukaj.
Vzporedno je na Pravljični tržnici glasbene simpatije vžigala razigrana češka zasedba Urband, ki je v Šmartnem zaokrožila torkovo dogajanje: pripovedovalsko delavnico, bolšji sejem za otroke in pravljično pripovedovanje.

Nočni finale v Medani je pripadel mednarodni zasedbi mladih glasbenih navdušencev Ethno in Transit. Prava eksplozija etnoglasbe, žanrsko preoblečene, stilsko zmešane in svojsko poustvarjene, je očarala poslušalstvo, ki razigrane šesterice virtuozov kar ni hotelo spustiti z odra. V hudomušne briške sanje pa je zbrane popeljal Matija Solce z lutkovno predstavo Happy Bones.