V januarju so mediji poročali, da naj bi ruske oblasti zažgale 53 knjig in odstranile več kot 500 drugih knjižnih naslovov iz dveh univerzitetnih knjižnic v Komiju. To dejanje naj bi utemeljili z besedami, da so vsebovale nazore, ki so
V januarju so mediji poročali, da naj bi ruske oblasti zažgale 53 knjig in odstranile več kot 500 drugih knjižnih naslovov iz dveh univerzitetnih knjižnic v Komiju. To dejanje naj bi utemeljili z besedami, da so vsebovale nazore, ki so "tuji ruski ideologiji". (Slika je simbolična.) Foto: EPA
George Soros
Zažgali naj bi učbenike, ki so izšli s finančno podporo sklada Soros, ki ga je ustanovil George Soros, madžarsko-ameriški milijarder, ki je znan tudi po svojem javnem kritiziranju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA

V januarju so mediji poročali, da naj bi ruske oblasti zažgale 53 knjig in odstranile več kot 500 drugih knjižnih naslovov iz dveh univerzitetnih knjižnic v Komiju. To dejanje naj bi utemeljili z besedami, da so vsebovale nazore, ki so "tuji ruski ideologiji".

Šlo naj bi za učbenike, ki so izšli s finančno podporo sklada Soros, ki ga je ustanovil George Soros, madžarsko-ameriški milijarder, ki je znan tudi po svojem javnem kritiziranju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zaradi tega sta bili Fundacija za odprto družbo in Podporna fundacija Instituta za odprto družbo, ki ju financira Soros, že lanskega novembra razglašeni za "nezaželeni organizaciji" in prisiljeni prenehati delovati znotraj ruskih meja.

"Psihopat je psihopat"
Fundaciji sta pristali na seznamu nezaželenih tujih organizacij, potem ko je poslanec Konstantin Kosačev dejal, da bo ta seznam vseboval imena organizacij, ki "bi lahko kritizirale Rusijo in ki poskušajo pridobiti zunanji nadzor nad razmerami v naši državi in nad našimi ljudmi".

Znano je, da so si Soros in ruske oblasti že dolgo v laseh. Soros je namreč že v preteklosti financiral skupine civilne družbe, ki so dejavne v protestnih gibanjih. Februarja je Soros med drugim izjavil, da je Putinova Rusija "večja grožnja za EU kot IS". Medijska organizacija Russia Today, ki jo financira ruska vlada, pa se je na to izjavo odzvala s prispevkom o Sorosu, naslovljenim Psihopat je psihopat.

Vlažno skladišče namesto vročega ognja
Predstavnik šolskih oblasti v Komiju je nato podal izjavo, da so bila poročila o zažigu knjig v medijih napačno interpretirana in da so bile knjige v resnici zgolj umaknjene iz obtoka ter shranjene v skladišču.

Revija Publishing Perspectives pa je poročala, da je Zveza ruskih pisateljev predsedniku Putinu predložila pisno izjavo, v kateri na njega naslavlja prošnjo, naj prepreči morebitne nadaljnje zažige knjige. Od njega pričakujejo še pojasnilo, ali tudi drugim knjigam, financiranim iz tujih sredstev, preti uničenje.

"Zažig bi bil z ustavo prepovedana cenzura"
Ruski minister za kulturo Vladimir Medina se je na očitke odzval z besedami, da je zažiganje knjig "popolnoma nesprejemljivo". Predstavnik ruskega ministrstva za kulturo pa je za Guardian zapisal, da so strahovi zveze pisateljev "neutemeljeni" in da je zažiganje knjig "razumeti kot cenzuro, ta pa je z rusko ustavo prepovedana". Nadalje je še zapisal, da "rusko ministrstvo za kulturo ni in nikoli ni bilo v položaju, da bi izdajalo kakršne koli zakone ali dajalo navodila za uničenje knjig, ki bi 'vsebovale nazore, tuje ruski ideologiji', kot se jih pogosto naziva v množičnih občilih".

"Če se knjigo na kakem sodnem postopku razglasi za "ekstremistično", ta pristane na posebnem seznamu ruskega ministrstva za pravosodje in se jo takoj umakne iz knjižnic. Vendar se knjige tudi v tem primeru ne uniči, zgolj ne izposoja se je bralcem," je zaključil tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo.