Utrinek z odprtja lanske izdaje sejma. Foto: Spletna stran Filozofske fakultete
Utrinek z odprtja lanske izdaje sejma. Foto: Spletna stran Filozofske fakultete

V Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto v Ljubljani bodo dopoldne odprli sejem akademske knjige Liber.ac. Letošnji program bo v znamenju glasbe in etnologije. V sklopu sejma bodo potekale okrogle mize, pogovori o knjigah, glasbeni nastopi, vodeni ogledi, koncerti, razstave in delavnice za otroke. Sejem bo odprl koncert združenih zborov.

Sejem povezuje različne akterje s področja produkcije in promocije akademske knjige od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic. Opozarja na raznolikost in kakovost slovenskega akademskega založništva, najnovejše dosežke znanosti in interdisciplinarne razvojne usmeritve v visokem šolstvu. Obenem poskuša akademsko knjigo približati širši javnosti, študentom, dijakom in vsem, ki se odločajo o izbiri študija.

Letos bo sejem odprl koncert več zborov: Študentskega pevskega zbora Filozofske fakultete pod vodstvom Tjaše Ribizel, Mešanega pevskega zbora Fakultete za družbene vede z zborovodkinjo Jano Osojnik, Pevskega zbora Fakultete za računalništvo in informatiko z vodjo Matevžem Jenkovcem in zbora Bee Geesus pod vodstvom Mateja Virtiča. Navzoče bosta poleg dekanje Filozofske fakultete Branke Kalenić Ramšak pozdravila tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Anton Peršak in ljubljanski župan Zoran Janković.

Vrsta prireditev bo povezanih z glasbo in etnologijo. Zadnji bo posvečena prva okrogla miza, ki jo bodo pod naslovom Ne le potica in kozolci! etnologi v slovenskih medijih pripravili danes ob 18.00. V četrtek popoldne pa bodo na okrogli mizi ob 50-letnici Muzikološkega zbornika osvetlili problematiko financiranja in izdajanja znanstvenih publikacij na področju glasbe.

Spremljevalni program sejma poteka letos pod naslovom Zvok knjige, zven življenja. Vse prireditve so brezplačne.