Že res, da letos na seznamu ni imen dozdajšnjih zmagovalcev, a to je predvsem zato, poudarja žirija, ker ni skoraj nihče izmed njih v zadnjem letu izdal novega romana, in ne zato, ker bi se namerno šli
Že res, da letos na seznamu ni imen dozdajšnjih zmagovalcev, a to je predvsem zato, poudarja žirija, ker ni skoraj nihče izmed njih v zadnjem letu izdal novega romana, in ne zato, ker bi se namerno šli "zakol svetih krav". Foto: EPA
Colm Tóibín v Marijinem evangeliju pomete z Marijo kot poosebitvijo brezmadežne spokojnosti, ki jo poznamo iz verske umetnosti, in iz Jezusove matere ustvari kompleksno žensko iz mesa in krvi, ki jo v zadnjih tednih življenja parajo žalost, dvom, skepsa in vztrajno zanikanje "uradne verzije" dogodkov. Sama ni namreč naredila ničesar, da bi ustavila križanje. Bala se je političnega pregona vseh svojih bližnjih in se raje skrila v množici; prav tako ni skušala sneti Kristusovega trupla s križa. "Bila sem tam ... pravite, da je odrešil svet," vrže v obraz piscem evangelijev. "Ni bilo vredno." Foto: EPA
Jhumpa Lahiri, v Londonu rojena ameriška pisateljica indijskega rodu, je za svoj prvenec, zbirko kratkih zgodb Interpreter of Maladies, dobila Pulitzerjevo nagrado, njen prvi roman, Namesake, pa je doživel filmsko ekranizacijo. The Lowland izide šele septembra.
31-letna NoViolet Bulawayo velja za eno od "vročih" novih literarnih imen. V svojem literarnem prvencu skozi oči 10-letne protagonistke Darling osvetljuje grozljivo nepravičnost neenakosti v globalnem merilu.

Žirija za priznano britansko literarno nagrado man booker je letos po "miroljubnem, a napornem razmisleku" med 151 naslovi izbrala po lastnih besedah, "zagotovo najbolj pisan" širši nabor nominirancev v zgodovini nagrade. Zanjo se poteguje 13 romanov, od tradicionalnih do eksperimentalnih, ki obsegajo od 100 do 1.000 strani, lokacijsko pa so umeščeni od Šanghaja do londonskega Hendona. "Če moramo iskati rdeče niti, je ena izmed njih gotovo katastrofa," je povzel predsednik žirije Robert Macfarlane. "Veliko je vojne. Denar, nasilje, identiteta, ljubezen: same velike teme, ki so od nekdaj poganjale romane."

Med nominiranci sta se znašla zgolj dva avtorja, ki sta se do zdaj že potegovala za bookerja: najstarejši nominiranec, 67-letni Jim Crace je nominiran za svoj 11. (in po lastnih napovedih zadnji) roman Harvest. ("Upokojitev od pisanja še ne pomeni upokojitve od življenja," je o svoji odločitvi spregovoril za The Independent. "Pomeni pa beg od neizogibne zagrenjenosti, ki je v skoraj vseh primerih končni izid pisateljske kariere.") Irski avtor Colm Toibin, ki se je za man bookerja potegoval že dvakrat, pa je nominiran za pičlih sto strani dolg roman (ali pa je novela?) The Testament of Mary, v katerem opisuje Marijino življenje po Jezusovem križanju; prikaže jo kot jezno, zagrenjeno žensko, ki dvomi o božanski naravi svojega sina.

Med najbolj vznemirljivimi nominiranci je po prvih ocenah kar 1.000 strani dolg politični triler The Kills Richarda Housea. Ta zajema štiri knjige v eni, izšla pa je z dodatnim video- in avdiogradivom.

Na seznamu prevladujejo manj znana imena, kar nekaj je prvencev. Med zadnjimi je v Zimbabveju rojena avtorica NoViolet Bulawayo z romanom We Need New Names, v katerem opisuje življenje v barakarskem afriškem predmestju. (Nazadnje je prvenec nagrado domov odnesel leta 2008, in sicer je bil to Aravind Adiga z romanom The White Tiger.)

Dobra irska zastopanost
Prav tako se z romanesknima prvencema za nagrado potegujeta britanska avtorica Eve Harris (The Marrying of Chani Kaufman) ter irski avtor Donal Ryan (The Spinning Heart). Z Irske za nagrado konkurira tudi Colum McCann z romanom TransAtlantic, ki prinaša zgodbo štirih generacij žensk, od leta 1845 do konca prejšnjega stoletja.

Med nominiranci je tudi nekaj še neizdanih romanov. To so The Luminaries Eleanor Catton, ki je s 27 leti najmlajša avtorica v naboru, The Lowland Jhumpe Lahiri, Unexploded Alison MacLeod ter Almost English, ki ga podpisuje Charlotte Mendelson.

Nabor nominirancev zaokrožata še malezijski avtor Tash Aw s portretom življenja v sodobni Kitajski Five Star Billionaire ter kanadsko-ameriška avtorica Ruth Ozeki z delom A Tale for the Time Being.

Seznam se razpolovi čez en mesec
Petčlanska žirija za nagrado man booker se bo znova sešla septembra, ko bo med 13 deli izbrala tista, ki se bodo uvrstila v ožji nabor za 50.000 britanskih funtov (dobrih 58.000 evrov) vredno nagrado. Končni zmagovalec bo znan 15. oktobra.

Lahko kdo ponovi uspeh Hilary Mantel?
Nagrada man booker prize, ki letos praznuje 45 let od ustanovitve, je namenjena promociji kakovostne literature izpod peres avtorjev iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha. Lani je nagrado prejela Hilary Mantel za delo Bring up the Bodies, ki je obenem postala prva ženska in prva Britanka, ki je nagrado dobila dvakrat.

Letos so podelili tudi bienalnega mednarodnega man bookerja, vrednega 60.000 funtov (70.000 evrov). Prejela ga je ameriška pisateljica Lydia Davis za roman The End of the Story.

Nominiranci so torej sledeči:
Tash Aw, Five Star Billionaire
NoViolet Bulawayo, We Need New Names
Eleanor Catton, The Luminaries
Jim Crace, Harvest
Eve Harris, The Marrying of Chani Kaufman
Richard House, The Kills
Jhumpa Lahiri, The Lowland
Alison MacLeod, Unexploded
Colum McCann, TransAtlantic
Charlotte Mendelson, Almost English
Ruth Ozeki, A Tale for the Time Being
Donal Ryan, The Spinning Heart
Colm Tóibín, The Testament of Mary