Knjige
(8)
Madaya Mom
Strip Madaya Mom je nastal na pobudo ameriške televizijske mreže ABC, potem ko je bilo ekipi njenih novinarjev onemogočeno poročanje iz obleganega mesta. Kljub temu jim je uspelo vzpostaviti stik s 30-letno žensko, ki je tako postala glavna protagonistka stripa. Foto: Madaya Mom/ABC News
Dalibor Talajić
Dalibor Talajić se je že med vojno na Hrvaškem uveljavil s svojimi stripi, zaslovel pa je s stripom o antijunaku Deadpoolu, ki je prav tako izšel pri Marvelu in po katerem so letos posneli istoimenski film. Foto: Madaya Mom/ABC News

Dodaj v

Sirska mati kot protagonistka Marvelovega stripa

Novi strip hrvaškega avtorja Daliborja Talajića
19. oktober 2016 ob 11:03
New York - MMC RTV SLO

Z usodo neimenovane sirske matere, ki mora v državljanski vojni skrbeti za moža in pet otrok, se je v stripu Madaya Mom, ki je brezplačno dostopen na spletu, spopadel hrvaški avtor Dalibor Talajić, ki je zaslovel s stripom Deadpool.

Strip je dobil naslov po sirskem mestu Madaja, v katerem se sedemčlanska družina prebija skozi dneve vojne vihre. Vladne sile mesto oblegajo že dve leti, družina je praktično brez stika z zunanjim svetom, tudi humanitarni konvoji ali novinarji je ne dosežejo. Talajić tako v stripu v približno 30 slikah prikazuje grozljivo usodo družine, kakršnih je v Siriji na tisoče.

"Naša telesa niso več navajena na prehrano"
Strip Madaya Mom je nastal na pobudo ameriške televizijske mreže ABC, potem ko je bilo ekipi njenih novinarjev onemogočeno poročanje iz obleganega mesta. Kljub temu jim je uspelo vzpostaviti stik s 30-letno žensko, ki s svojo družino vztraja v tem kraju s 40 tisoč prebivalci, ki leži v bližini libanonske meje in ga vojska oblega od sredine lanskega leta.

V letu in pol je v Madaji približno 60 ljudi umrlo zaradi lakote ali podhranjenosti in tako na eni od sličic stripa beremo: "Naša telesa niso več navajena na prehrano," in še, da so otroci sicer lačni, vendar "jih od hrane boli trebuh, saj je njihova telesa na morejo več prebavljati in sprejemati, ker so tako dolgo stradali."

Superjunakinja brez nadnaravnih moči
Zgodba stripa Madaya Mom tako temelji na izpovedih, v katerih 30-letnica opisuje boj svoje družine za preživetje, vendar ker je niso mogli ujeti na kamero, je ta zdaj pristala v sličicah. Pretežno črno-beli strip skorajda ne prikazuje krvavih prizorov, prednost raje daje srce parajoči zgodbi matere.

Madaya Mom pa vendarle vsebuje nekaj svetlih točk - ena izmed njih je dan, ko po dolgem času na veliko veselje hčere šola ponovno odpre svoja vrata. Vendar veselje ne traja dolgo, saj ji kmalu po tem bomba pred očmi ubije več prijateljic.

Avtorjeva izkušnja vojne v devetdesetih
Dalibor Talajić
ima tudi sam za seboj izkušnjo vojne. Pri novem stripu je po lastnih besedah posebej pazil na to, da ne bi izpadel senzacionalistično: "Nisem želel ustvariti vojnega stripa. Želel sem strip z vidika civilnega prebivalstva, ki je v resnici nemočno. Posameznik ne more storiti ničesar, lahko samo čaka, da bo minilo ali da bo umrl."

Dodal je še, da je bil "pravi izziv brez pretiravanja prikazati mračno vsakdanje življenje v obleganem mestu", še posebej, če upoštevamo, da ni Talajić nikoli videl niti fotografij družine, ki jo je upodobil v svojem delu.

Sicer pa se je Talajić že med vojno na Hrvaškem uveljavil s stripi, za katere je značilno natančno upodabljanje gestikulacije in mimike. Zaslovel je s stripom o antijunaku Deadpoolu, ki je prav tako izšel pri Marvelu in po katerem so nedavno posneli tudi istoimenski film. Objavljal je tudi v legendarnem zagrebškem fanzinu Endem, od leta 2009 pa v veliki večini dela za Marvel.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 19.10.2016 ob 12:08
Od vseh stripov, ki nastajajo, je ta vreden novice, zato ker ga je zrisal Hrvat in govori o vojni v Siriji?

Pretežno črno-beli strip skorajda ne prikazuje krvavih prizorov, prednost raje daje srce parajoči zgodbi matere.

Joj, dajte še malce bolj utrujat. Potem pa začudenja, zakaj bi eni bebci RTV ukinili.
conanbarbarian
# 19.10.2016 ob 16:44
Sirska mati, kaj pa Slovenska mati, ki mora na pragu revščine skrbeti za šoloobvezne otroke in brezposelnega moža, kaj je pa z njo ? Ona ni pomembna da bi o njej poročali ?
vnk
# 19.10.2016 ob 15:28
ja, realnost je utrudljiva in dosadna. Naj nehajo že z njo težit. lepše je gledat fantazijske zadeve, kakršnegakoli žanra že samo da omogočijo sprostitev, veselje, lažno napetost, domišljijo, akcijo... To mi deli.

Torej karkoli, kar ni zasidrano v aktualne dogodke ali človeško zgodovino, je avtomatsko manjvredno in zgodbe ne morejo imeti globjega sporočila? Seveda, po dolgem dnevu, branju novic o bedi po svetu, kakšnem dokumentarcu ali strokovnemu članku, bohnedaj, da človek prebere še kaj lahkotnejšega ali odmaknjenega, je pač treba biti očitno zafrustriran 24 ur na dan. Včasih se je tudi domišljija cenila, ampak očitno to ni več dovoljeno po mnenju nekaterih.
vnk
# 19.10.2016 ob 15:14
A ker menim, da RTV zelo "zanimivo" izbira vsebine, ki jih pokriva, bežim od realnosti? Zato, ker strip je edino zanimiv, če pokriva aktualno tematiko in ga napisal Hrvat? A dejte no mir, pač mi ni do celodnevnega masturbiranja nad vojno v Sirji v novicah.
reorah
# 19.10.2016 ob 14:24
@vnk
ja, realnost je utrudljiva in dosadna. Naj nehajo že z njo težit. lepše je gledat fantazijske zadeve, kakršnegakoli žanra že samo da omogočijo sprostitev, veselje, lažno napetost, domišljijo, akcijo... To mi deli.
Staroselec
# 19.10.2016 ob 16:30
Naj se v obliki stripa raje kot malikovanje posledic teh strahot, pojavijo vzroki in razlogi zakaj je do njih prišlo. Kaj se dogaja v glavah režiserjev te morije in čigave ukaze ubogajo? Nič ni naključje.
Vse ostalo je zame le pesek v oči in beg od realnosti.
Realnost je lažna. Če črpaš podatke za svoj resarch iz uradnih poročil tudi nisi dosti naredil.
Strip je orodje, ki lahko poči fake archon matrix reality, ki nam vsem že dodobra preseda.
Kje ste scenaristi?
nocoment78
# 19.10.2016 ob 16:28
@Vnk kaj se ti sopiris kot da si znanje celega sveta pohrustal....prou pateticn si s svojimi komentarji....
seven7
# 19.10.2016 ob 13:35
@vnuk

Rad bežiš od realnosti?
Kazalo