Obtožena je roman o materi, ki - seveda
Obtožena je roman o materi, ki - seveda "v imenu ljubezni" - čustveno zlorablja svojo hčer. Foto: VBZ
"Šele potem, ko je bila knjiga že napisana, sem ugotovila, da o tej temi nihče ne piše - niti pri nas niti v svetu," je na predstavitvi na Interlibru povedala Slavenka Drakulić. Foto: www.zv.hr

V Zagrebu se je v torek začel največji hrvaški knjižni sejem, Interliber, ki bo letos gostil več kot 240 večinoma hrvaških založnikov. Napovedane so številne predstavitve novih knjig, prvi dan 35. Interliberja pa so že predstavili roman Obtožena (Optužena), novo knjigo znane hrvaške, mednarodno priznane pisateljice in publicistke Slavenke Drakulić.

Njen najnovejši roman govori o spirali nasilja v družini, predvsem pa o nasilju matere nad hčerko. Protagonistka romana je ženska, ki se je poročila kljub nasprotovanju svoje družine, a je njen zakon kmalu po rojstvu hčerke razpadel. Družina ji sicer dovoli vrnitev domov, a pod pogojem, da prekine vse stike z bivšim možem. Ko se zakonca kljub temu ponovno zbližata, se zapre celoten krog trpljenja in bolečine: hči je po navadi izgovor za njuna srečanja, pozneje pa mora lagati o tem, s kom sta se z materjo dobili. "Vzgojne" metode in ukrepi, če ji kaj uide, pa so seveda grozni ...

Kot je avtorica dejala za torkov Večernji list, je družinsko nasilje pogosto ujeto v zaprt krog, iz katerega je težko najti izhod. Ne želi biti amaterska psihologinja, obljublja, pač pa je zgolj skušala opisati medsebojno vedenje v nasilni družini. Poudarila je, da so čustveno, fizično, še posebej pa seksualno družinsko nasilje velik tabu.

Med novimi knjigami na Interliberju bosta tudi zbirka kratkih zgodb Miljenka Jergovića Mačka Človek Pes in roman Zorana Ferića z naslovom Absurd je nalezljiva bolezen. Nazadnje bodo predstavili še hrvaški prevod romana Draga Jančarja To noč sem jo videl.

Težki časi za hrvaško založništvo
Prodaja knjig na Hrvaškem je v zadnjih letih padla za 40 odstotkov. Od novega leta pričakujejo dodatno poslabšanje razmer, saj bodo uvedli petodstotni DDV na knjige. Povprečna naklada knjig na Hrvaškem je 600 izvodov, kar je podobno kot v 19. stoletju, so zapisali v Večernjem listu. V luči vsega tega založniki napovedujejo, da bodo naslovi, starejši od enega leta, na letošnjem sejmu na voljo tudi z 90-odstotnim popustom.