Avtor 25 knjig, med drugim o Thomasu Jeffersonu, Thomasu Painu in Georgeu Orwellu, in vrste kolumen ter člankov, nikoli ni izgubil sojega ostrega smisla za humor. Foto: EPA
Avtor 25 knjig, med drugim o Thomasu Jeffersonu, Thomasu Painu in Georgeu Orwellu, in vrste kolumen ter člankov, nikoli ni izgubil sojega ostrega smisla za humor. Foto: EPA
Christopher Hitchens
Leta 2007 je izšla knjiga Bog ni velik, v kateri je svoj odpor do krščanstva pisatelj razširil na celotno religijo, ki jo je označil za 'nasilno, iracionalno, netoleranto, v zavezništvu z rasizmom, fanatizmom.' Zapisal je še, da podpira nevednost in je sovražna do zanimanja posameznika. Foto: Reuters
Salman Rushdie
Od stanovskega kolega se je na Twitterju že poslovil Salman Rushdie. Foto: EPA

Mesečnik Vanity Fair, za katerega je Hitchens dolga leta pisal, ga je označil za neprimerljivega kritika, mojstrskega retorika in uživača. "Tisti, ki so brali njegova dela, so imeli občutek, da ga poznajo, tisti, ki so ga poznali, so imeli veliko srečo," je povedal urednik mesečnika Graydon Carter.
Christopher Hitchens se je rodil leta 1949 v Portsmouthu in leta 1970 diplomiral na oxfordski univerzi. Kariero je začel kot novinar v Veliki Britaniji, pozneje pa se preselil v New York, kjer je od leta 1992 pisal kot redni sodelavec Vanity Faira.
O tem, kako religija vse zastrupi
Nekoč je dejal, da je postal novinar delno tudi zato, da se mu ne bi bilo treba za lastno informiranje zanašati na medije. 'Hitcha', kot so mu rekli, se je hitro prijel sloves trdnih nazorov in neusmiljene kritike, ki je 'usekala' tedaj po vietnamski vojni in Katoliški cerkvi.
Zaradi zavrnitve religije v celoti - pred se leti je o tem razpisal v delu Bog ni velik: kako religija vse zastrupi, ki je doslej prodan v 500.000 izvodih - je bil tudi sam vse življenje tarča številnih kritik. Zatem ko je izvedel, da je obolel za rakom, je v nekem intervjuju izjavil: "Za zdaj še nisem videl argumentov ali dokazov, zaradi katerih bi spremenil mnenje. Vendar rad imam presenečenja."
Zagovornik Busha in kritik matere Tereze
Precejšnjih kritik je bil deležen zaradi podpore vojne v Iraku in Georgea W. Busha pri njegovi drugi izvolitvi leta 2004. Tudi sam je bil pogosto brez dlake na jeziku in tako Billa Clintona na primer označil za "ciničnega, ambicioznega suroveža", Henry Kissinger je bil zanj "vojni zločinec", mati Tereza pa "goljufiva fanatičarka".
Njegov opus obsega 25 knjig, med njimi Trial of Henry Kissinger in God Is Not Great: How Religion Poisons Everything. Letos je izšla zbirka njegovih zapisov z naslovom Arguably.
Junija lani so pisatelju odkrili raka, njegovo pešajoče zdravje pa so lahko spremljali tud bralci njegove kolumne. "Na svidenje, moj dragi prijatelj. Veliki glas je utihnil," je na socialnem omrežju ob Hitchensovi smrti zapisal pisatelj Salman Rushdie.