Quentin Tarantino je po knjigi Rumov punč leta 1997 posnel film Jackie Brown s Samuelom L. Jacksonom v glavni vlogi. Foto:
Quentin Tarantino je po knjigi Rumov punč leta 1997 posnel film Jackie Brown s Samuelom L. Jacksonom v glavni vlogi. Foto:
George Clooney
Po romanu Daleč od oči (Out of Sight) je v devetdesetih letih istoimenski film posnel Steven Soderbergh.

Podpisal se je pod skoraj 50 romanov, med katerimi jih je kar nekaj služilo za navdih filmskim priredbam, začenši s Hombre, v katerem je leta 1967 igral legendarni Paul Newman.
Leonard se je rodil leta 1925 v New Orleansu. Prvi žanr, v katerem se je Leonard preizkusil, potem ko je v petdesetih letih zapustil delo v oglaševalski agenciji, je bil vestern, v šestdesetih letih so sledile kriminalke. Preboj je doživel leta 1985 z objavo dela Glitz, poleg omenjenih del, pa so si kot po tekočem traku sledile še uspešnice Killshot, Bandits in Freaky Deaky.
Pisatelj, ki je marsikateremu scenaristu olajšal delo
Hollywood je imel Leonardove knjige rad in je v film ali televizijske oddaje prenesel več kot 25 njegovih zgodb. Steven Soderbergh se je denimo leta 1998 naslonil na zgodbo romana Daleč od oči (Out of Sight) in glavni vlogi zaupal Georgeu Clooneyju in Jennifer Lopez. Tri leta prej je Barry Sonnenfeld posnel Get Shorty (Kdo bo koga), v katerem so igrali John Travolta, Gene Hackman, Danny DeVito in Rene Russo. Njegov vestern 3:10 to Yuma in roman The Big Bounce sta kar dvakrat dobila svojo filmsko različico. Zanimanje za Leonardove knjige naj bi bilo med producenti in filmskimi zvezdami tako veliko, da so mu ob izidu kakšnega novega dela radi kar sami pozvonili na vrata, da bi si prvi zagotovili filmske pravice.
Do konca zavezan pisanju
Letos je bil napovedan izid Leonardove 47. knjige z naslovom Blue Dreams. "Nimam razloga, da bi nehal. Še vedno rad pišem," je lani povedal za Reuters. Nacionalni knjižni sklad mu je leta 2012 podelil medaljo za prepoznaven prispevek k ameriškemu pisanju in ga tako postavilo v družbo Toni Morrison, Johna Updika, Gora Vidala in Normana Mailerja.
Pisatelj je bil trikrat poročen in imel pet otrok, vse s prvo ženo. Za njim žaluje tudi dvanajst vnukov in pet pravnukov.