Eden ključnih sodobnih literatov Philip Roth, ki je že vrsto let v igri za Nobelovo nagrado za književnost, bo vrsti priznanj jeseni dodal še nagrado princa Asturije. Foto: EPA
Eden ključnih sodobnih literatov Philip Roth, ki je že vrsto let v igri za Nobelovo nagrado za književnost, bo vrsti priznanj jeseni dodal še nagrado princa Asturije. Foto: EPA

Eden ključnih sodobnih literatov, ki se ga že več let omenja tudi kot potencialnega dobitnika Nobelove nagrade za književnost, bo nagrado prejel jeseni. Tradicionalno mu jo bo v mestu Oviedo podeli španski prestolonaslednik princ Felipe, priznanje pa bo ameriškemu pisatelju prineslo tudi 50.000 evrov.
Portonoyeva tožba, Ameriška pastorala, Poročila sem se s komunistom in Človeški madež je nekaj Rothovovih najbolj znanih del. Človeški madež iz leta 2000, po katerem so posneli film z Anthonyjem Hopkinsom in Nicole Kidman v glavni vlogi, je morda najbolj slaven pisateljev roman. Pripoveduje o univerzitetnem profesorju, ki se je moral zaradi šakandala odpovedati svoji akademski karieri, razmerje z mlajšo in neizobraženo žensko pa mu prinese preporod, a tudi soočanje s potlačeno preteklostjo.
Dobitnik številnih nagrad, eno teh pospremil škandal
Philip Roth je eden najbolj opevanih avtorjev svoje generacije. Leta 1997 je dobil Pulitzerjevo nagrado za omenjen roman Ameriška pastorala, v katerem v osrednji vlogi nastopa lik Nathana Zuckermana, ki je stalnica v Rothovih romanih. Dogajanje Roth pogosto postavlja v Newark, kjer je sam odraščal, avtobiografske elemente prepleta z izmišljenimi ter na drzen način raziskuje judovsko in ameriško identiteto. Lani je prejel ugledno literarno nagrado booker, ki pa jo je pospremil manjši škandal. Po razglasitvi nagrajenca se je Carmen Callil protestno odpovedala svoji funkciji z obrazložitvijo, da Rotha nima za pisatelja, saj v skoraj vsaki knjigi razpreda in razpreda o eni in isti temi.
Nagrade princa Asturije, ki veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade, vsako leto podelijo v osmih kategorijah, Roth pa se z njo pridružuje družbi, v kateri so Leonard Cohen, Amin Maalouf, Ismail Kadare, Amos Oz in Paul Auster.