Takole v slogu je Stan Lee letos prišel na premiero Maščevalcev v Hollywoodu. Foto: EPA
Takole v slogu je Stan Lee letos prišel na premiero Maščevalcev v Hollywoodu. Foto: EPA
Stan Lee
"Na ulici me je opazil paparac in skušal narediti fotko. Predstavljajte si! Jasno, da sem se razjezil! Prosil je samo za eno. Vztrajal sem, naj naredi dve!" Foto: EPA
Spider-Man
Leta 1962 - ko si je z uspehom Fantastičnih štirih že priboril precejšen ugled - je Lee iskal idejo za novega superjunaka. Na idejo za Spider-Mana je prišel zaradi raziskav trga, ki so kazale naraščajoče zanimanje za stripe med najstniškimi fanti; hotel jim je ponuditi junaka, s katerim bi se lahko identificirali. Foto: EPA

Kot urednik založbe Marvel Comics, stripar, založnik, televizijska osebnost in producent je imel Stan Lee v svoji dolgoletni karieri ključno vlogo pri ustvarjanju danes nepogrešljivih stripovskih junakov, kot so Hulk, Thor, Iron Man in seveda Spiderman. Vsega skupaj je v 73 letih ustvaril dobesedno na stotine stripovskih likov.

9 križev ni zadosten razlog za upokojitev
Lee je še pri devetdesetih eden največjih garačev v svoji industriji: ne samo, da je na čelu lastne konvencije ljubiteljev stripov, ampak ima tudi lasten kanal na YouTubu in serijo iger za pametne telefone. Poleg tega si še vedno redno vzame čas za "turneje" po konvencijah, kjer se srečuje z oboževalci. V primerjavi z zvezdniki, ki radi potožijo nad bremeni slave in muke ukvarjanja s paparaci, ima Lee v zvezi z vsem skupaj ogromno smisla za humor. Pred časom je denimo tvitnil: "Na ulici me je opazil paparac in skušal narediti fotko. Predstavljajte si! Jasno, da sem se razjezil! Prosil je samo za eno. Vztrajal sem, naj naredi dve!"

Začetek pri dnu
Mladi Stanley Lieber je svojo kariero začel leta 1939, pri podjetju Timely Comics v New Yorku. Dve leti se je naprezal kot lektor, popravljavec napak in tisti, ki je s svinčnikom narisane skice prevlekel s črnilom; ko je leta 1941 dobil prvo priložnost za dejansko risanje stripa - v številki stripa Captain American Comics - si je nadel psevdonim Stan Lee.
Zares se mu je "odprlo" pri devetnajstih, ko sta dotakratna urednika zapustila založbo; Lee ju je sprva nadomeščal samo začasno, a se je s svojo ustvarjalnostjo dovolj dokazal, da je službo dobil za stalno. Obdržal jo je do leta 1972, ko se je preselil k novi veji Timelyja, založbi Marvel Comics.

Ustvarjalnost je spodbudil boj s tekmeci
Leejevo najustvarjalnejše obdobje se je začelo v petdesetih, ko je konkurenca, DC Comics, začela trend stripov o superjunakih ter predstavila Flasha, ekipo Justice League of America in podobne. Leejeva naloga je bila preprosta: izmisliti si nekaj podobnega, kot je Liga pravičnikov, ampak za Marvel. Rodila se je Fantastična četverica (Fantastic Four). Lee je pozneje v sodelovanju z Billom Everettom in Stevom Ditkom ustvaril osebnosti, kot so Hulk, Iron Man, Thor, možje X, Daredevil, Doctor Strange in seveda Neverjetni Spiderman.

V svojih zrelih letih je sodeloval celo z DC Comics in njihove antologijske like (Supermana, Batmana, Wonder Woman, Zeleno svetilko in Flasha) posodobil za serijo Just Imagine ... Njegov najnovejši podvig je kanal na YouTubu, primerno poimenovan Stan Lee's World of Heroes.

Kako se je rodil pajkasti junak?
Leta 1962 - ko si je z uspehom Fantastičnih štirih že priboril precejšen ugled - je Lee iskal idejo za novega superjunaka. Na idejo za Spidermana je prišel zaradi raziskav trga, ki so kazale naraščajoče zanimanje za stripe med najstniškimi fanti; hotel jim je ponuditi junaka, s katerim bi se lahko identificirali. V svoji avtobiografiji Lee kot vir navdiha citira še Spiderja, junaka serije šundromanov (ki ni imel nadnaravnih moči). V intervjujih je vedno rad pripovedoval tudi anekdoto o tem, kako ga je navdihnilo opazovati pajka, ki je plezal po steni - a je pozneje v avtobiografiji priznal, da je to zgodbico povedal že tolikokrat, da ne ve več, ali se je v resnici zgodila ali ne.

Počivaj v miru, Peter Parker
Mimogrede: pri Marvel Comics so ravno v teh dneh šokirali Spidermanove oboževalce. V najnovejši, 700. številki stripa The Amazing Spider-Man so namreč mirno pokončali Petra Parkerja, človeka "za" superjunakom; njegovo identiteto bo prevzel njegov največji sovražnik, Otto Octavius, znan kot Doctor Octopus. Z okroglo številko so pri marvelu serijo namreč sklenili upokojiti; nadomestili jo bodo z novo, ki so jo krstili za Superior Spider-Man in bo v rdeči dres za stalno postavila Octopusa.

"Praktično gledano je bil Otto Octavius človek, kakršen bi Parker lahko postal, Spidermanov temni odsev," je v izjavi za javnost zapisal avtor prelomne številke Dan Slott. "Kaj če smo to obrnili na glavo? In mu dali še eno priložnost? Petrovo poslednje junaško dejanje je bilo, da je Docu predal vse spomine in izkušnje, ki so njega obdržali na pravi poti. Toda ali je to dovolj? Lahko premaga svojo pravo naravo?" prvi del Superior Spider-Mana izide 9. januarja.