Revija Rolling Stone je singel Stan uvrstila na 296. mesto lestvice 500 najboljših pesmi vseh časov. Foto: YouTube
Revija Rolling Stone je singel Stan uvrstila na 296. mesto lestvice 500 najboljših pesmi vseh časov. Foto: YouTube
Besedo iz "zgodnjega 21. stoletja" lahko uporabljate kot samostalnik ali kot glagol. Foto: en.oxforddictionaries.com

Eminem je na svoj sloviti album The Marshall Mathers LP iz leta 2000 uvrstil skladbo Stan, ki nam je v refrenu prvič predstavila tudi pevko Dido. Pesem pripoveduje tragično zgodbo o oboževalcu Stanleyju, ki je obseden z raperjem; ker se mu zdi, da mu idol ne namenja dovolj pozornosti, mu piše besno pismo, v katerem se izkaže, da je ubil svojo nosečo punco in nato z njenim truplom v prtljažniku zapeljal z mostu.

V sklepni kitici pesmi raper, torej Eminem, ki z zamudo odgovarja na pismo nekega oboževalca, podrobnosti iz pisma poveže z drobci poročil o grozljivem umoru in ugotovi, seveda, da ima pred seboj korespondenco zloglasnega Stana. "Come to think about it, his name was ... it was you."

Po novem je beseda "stan" dobila mesto tudi v Oxfordskem angleškem slovarju.

Slovarske eminence so legitimirale besed, ki v pogovorni angleščini že vrsto let pomeni "obsedenega oboževalca" (čeprav praviloma z manj morilskimi težnjami kot Stan iz pesmi), ko so ji priznale dovoljšnjo rabo za uvrstitev v slovar, seveda s pripisom "pogovorno". Novi Oxfordski slovar samostalnik opredeljuje kot "preveč gorečega ali obsedenega oboževalca določenega zvezdnika". Primer rabe je zgovoren: "Ima milijon stanov, ki so obsedeni z njim in ga imajo za raperskega boga."

Besedo se da uporabiti tudi kot glagol, npr. "I Stan for Katy Perry", nor sem na Katy Perry.

Tokrat seveda ni prvič, da se je popkulturna skovanka prebila v uraden popis besedišča. Oxfordski slovar prepozna tudi besedice "cray" (vpeljal jo je Kanye West), vseprisotni YOLO (Drake) in "bootylicious", ki je seveda zasluga Beyonce.