Knjige
Danes bo branje na ladji Galerije (A)void na reki Vltavi, v petek pa v prostorih legendarne praške kavarne ter knjigarne Božská Lahvice. Foto: EPA

Dodaj v

Stikanja: slovenska LGBT-literatura v Pragi

Dvodnevno srečanje, poimenovano Stikanja
9. avgust 2018 ob 11:09
Praga - MMC RTV SLO, STA

V času, ko je v Češki republiki teden Parade ponosa, se v Pragi začenja dvodnevno srečanje slovenske, češke in slovaške LGBT-literature, poimenovano Stikanja.

Med Slovenci se bodo dogodka udeležili Kristina Hočevar, Aljaž Koprivnikar, Uroš Prah, Nataša Sukič in Suzana Tratnik. Njihova dela so v češčino prevedli prevajalci Aleš Kozar, Petr Mainuš in Hana Mžourkova.

Preteklost in sedanjost
Slovenskim pisateljem in pesnikom se bodo pri branju pridružili sodobni češki in slovaški LGBT-pesniki in pesnice Adam Borzič, Emma Kausc, Michal Tallo, Marek Torčik in Andrea Vatulikova.

Branja bodo spremljali pogovori o pomenu in vlogi LGBT-literature, v zgodovini in danes. Prav tako bodo govorili o dosedanjem sodelovanju med državami na literarnem področju, saj je tako na Češkem kot v Sloveniji že izšlo nekaj prevodov, v češčini, denimo, knjige Suzane Tratnik in Braneta Mozetiča.

Gostovanje slovenske zasedbe bo razdeljeno na dva literarna večera. Danes bo branje potekalo na ladji Galerije (A)void na reki Vltavi, v petek pa v prostorih legendarne praške kavarne ter knjigarne Božská Lahvice.

Ob dogodku bodo tudi izdali knjigo
Zaznamoval ga bo tudi knjižni izid izbora sodobne slovenske, češke in slovaške LGBT-literature z naslovom Stikanja, v katerem bodo v češkem jeziku predstavljeni vsi sodelujoči avtorji. Za delo sta spremni besedi o slovenski in češki LGBT-literaturi napisala Mozetič in Borzič.

"Na ta način bo gostovanje v češki prostor prineslo sodobno produkcijo slovenskih ustvarjalcev, jo približalo češkemu in, širše gledano, mednarodnemu občinstvu ter s knjižnim izidom odigralo tudi enega izmed pomembnih povezovalnih členov med slovensko in češko literaturo," so v sporočilu za javnost zapisali v Društvu Škuc, ki srečanje tudi organizira v sodelovanju s češkima literarnima revijama Tvar in Psi vino, ob pomoči Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ter mestne občine Praga.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
cesar1
# 09.08.2018 ob 14:07
Zakaj pa je potrebno na raznih paradah izpostavljati svojo spolno usmerjenost? Naj normalno živijo svoje življenje, pa jim bo ogromna večina dala mir. Medijske reklame se mi zdijo nepotrebne. O nataliteti pa tako nihče ne razmišlja....
Repec
# 09.08.2018 ob 14:07
To, da se nekoga izpostavi in mu da pedistal zgolj zaradi njegove spolne usmerjenosti ali lastne definicje spola.
kislec
# 09.08.2018 ob 14:37
PS (SSKJ)
stíkanje - glagolnik od stikati, dajati skupaj:
stíkanje - glagolnik od stikati, iskati:
Repec
# 09.08.2018 ob 12:55
Strike.... Tezva je v tem, da jo izpostvaljao le zato ker je GLTBQ+.
Si zamislis kaki gonijo bi ti SJW novinaji imeli, ce bi imeli teden hetro literature?
kislec
# 09.08.2018 ob 14:34
" Stikanja: "

Le kaj se stika?
ali Le po čem stikajo?
ali Le kaj stikajo?
kislec
# 09.08.2018 ob 21:46
" Naj normalno živijo svoje življenje, pa jim bo ogromna večina dala mir. .. O nataliteti pa tako nihče ne razmišlja....

... pač pa - zelo na glas! - o tem, kako so jim kršene človeške pravice, ker ne smejo posvojiti otrok...
Repec
# 09.08.2018 ob 13:17
Zaj si me pa izgubil. Jz govorim o tem, da nihce ne sme biti priviligiran in izpostvaljanje nekih knjig, samo zato ker so lgtbq+se marsikaj, predtavlja privilegij in ustvarja neenakost.
Sklonjen
# 09.08.2018 ob 16:17
Tole vsiljevanje in izpostavljanje svojih osebnih spolnih pogledov, navad in nagnjen je že grozlnivo moteče in skrajno neprimerno ... to so osebne stvari, ki ne sodijo v javnost!!!
STRIKE
# 09.08.2018 ob 12:39
Repec

Kje pa imajo posebno mesto?

Pač obveščanje o literaturi! Tokrat pač t LGBT tematiko!

Ker je te literature malo je dobro če se jo kje predstavi in doseže širši krog ljudi, ki bi jih ta tematika zanimala!

V čem je problem? Saj nikomur ne škodi! Saj jo ni potrebno brati!
Rasto
# 14.08.2018 ob 17:00
Tako kot razmišlja Repec; razmišljajo npr. Italijani o naši manjšini. To dajem zgolj in samo za ilustracijo in kot primer odnosa manjšina-večina v vseh pojavnih oblikah.
Enako kot se sprašuje Repec in še kdo njemu podoben: "zakaj bi "oni" imeli več pravic kot večina", so ves čas kričali Italijani, ko so se znašali, poniževali in odrekali pravice Slovencem v FJK. Tudi oni so vedno govorili "zakaj bi radi vi Slovenci imeli več pravic kot mi, zakaj bi se radi predstavljali, kazali v svoji kulturi in enakopravno govorili slovensko! Saj imate že vse, prilagodite se in zlite se z večinskim narodom, kaj se greste in kažete, živite v Italiji..."
A Slovenci so hoteli imeti le iste pravice kot večinski narod! Uporabljati materni jezik, imeti svoje ustanove, promovirati kulturo /tudi javno/ in imeti lastne medije idr. Pa jih še danes nekateri predstavniki večine (predvsem iz desnega,skrajnega pola), ne ne želijo ali nočejo razumeti.
Problem je v večinskem narodu, ki se ni sposoben npr. naučiti našega jezika in se raje zavijajo v strahobe in odrekanje pravic. Nam Slovencem ni bilo težko npr. v Istri sprejeti dvojezičnosti, mešanega narodnostnega ozemlja idr.
In vidita Repec ali cesar1 - enako je s vajinim odnosom do LGBT manjšine. Imeti iste pravice! Dovoliti manjšini, da pokaže kaj zna, zmore, ima... In ji pomagati pri tem. To ne boli in ne škodi. Samo bogati.
To, da so predstavljali literaturo z LGBT tematiko ali pa da so se predstavljali literati, ki so del manjšine - ni prav nič narobe in je samo prav. Upam, da jim je država tudi kaj pomagala, saj so enako davkoplačevalci. Nenazadnje pa so se predstavljali LGBT skupnosti na Češkem in vsem tistim ljudem, ki se ne bojijo manjšin! Ne bojte se manjšin.
STRIKE
# 09.08.2018 ob 13:05
Repec
Strike.... Tezva je v tem, da jo izpostvaljao le zato ker je GLTBQ+.
Si zamislis kaki gonijo bi ti SJW novinaji imeli, ce bi imeli teden hetro literature?

Saj večina literature je hetero, če jo gledamo s strani odnosov med ljudmi?

V tem je poanta! Tebe pač moti, da se LGBT tematika pojavlja v javnosti, ker misliš da to škoduje tebi!

Meni ne in tudi nikogar ne poznam, da bi ga! Ne vem kje ti živiš!
STRIKE
# 09.08.2018 ob 13:34
Repec

Kje točno imajo privilegij? Primer?
Kazalo