Na mrežici kritiškega sita lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Foto: AP
Na mrežici kritiškega sita lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Foto: AP

Društvo slovenskih literarnih kritikov bo nagrado kritiško sito letos podelilo osmič. Slovesna razglasitev nagrajenca bo 18. maja v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

Alenka Jovanovski je nominirana s pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost), Kaja Teržan s pesniško zbirko Krog (Center za slovensko književnost), Andrej Tomažin z zbirko kratke proze Anonimna tehnologija (LUD Literatura) in Jernej Županič z romanom Mamuti (LUD Literatura), je sporočila koordinatorka kritiškega sita Veronika Šoster.

Finaliste je izbral kritiški forum. Pred razglasitvijo nagrajenca bo potekal pogovor z letošnjimi nominiranci, povezovala ga bo članica Društva slovenskih literarnih kritikov literarna kritičarka Diana Pungeršič.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca.

Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah?, Davorin Lenko za roman Telesa v temi, Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah, Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi, Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev in Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal.