Batwoman med zgodovinsko snubitvijo. Poročnih zvonov očitno nikoli ne bomo slišali. Foto: DC Comics
Batwoman med zgodovinsko snubitvijo. Poročnih zvonov očitno nikoli ne bomo slišali. Foto: DC Comics
DC Comics so se letos že drugič znašli v nemilosti organizacij LGTB: številni lastniki striparnic so jih bojkotirali, ko se je razvedelo, da so za pisanje novega zgodbenega loka Supermana najeli Orsona Scotta, odkrito protigejevsko usmerjenega mormonskega pisatelja. Foto: DC Comics
Pri Marvel Comics so že leta 1992 razkrili, da je Northstar, eden izmed junakov, povezanih z Možmi X, istospolno usmerjen. Dvajset let pozneje, junija lani, se je poročil z dolgoletnim partnerjem Kylom. Foto: Marvel Comics

J. H. Williams in W. Haden Blackman, avtorja stripa o zakrinkani maščevalki Batwoman, sta v jeznem zapisu na svojem blogu razkrila, zakaj odhajata od DC Comics: od njiju so namreč zahtevali, naj "spremenita ali popolnoma opustita rdečo nit zgodbe, za katero se jima zdi, da je ključna za lik in za celo serijo."

Strip, ki je (spet) začel izhajati leta 2010, je samostojna zgodba o Kate Kane, kot je Batwoman ime v vsakodnevnem življenju. Kate je bila zaradi namigovanj, da je istospolno usmerjena, prisiljena zapustiti vojaško akademijo - kar je bil precej kontroverzen zaplet glede na to, da je strip izšel, preden so ZDA umaknile svoje "ne sprašuj in ne govori" načelo v zvezi z istospolno usmerjenimi zaposlenimi.

Soavtorja stripa zdaj trdita, da je založba od njiju zahtevala, naj spremenita več elementov zgodbe, ki segajo v sam začetek stripa, med njimi tudi, "kar je najbolj srce parajoče", naj se izogneta Katini poroki z dolgoletno partnerico Maggie.

Uredniške odločitve v zadnjem hipu
"Naročeno nama je bilo, naj pozabiva na to, da bi opisala izvor Killer Croca, naj drastično spremeniva konec trenutnega loka zgodbe, ki bi vplival na junaško prihodnost Batwoman, in - kar je najbolj srce parajoče - naj nikoli ne pokaževa, kako se Kate in Maggie poročita. Vse te uredniške odločitve so se zgodile v zadnjem hipu, po več kot enem letu načrtovanja in skiciranja na najini strani."

Februarja letos, tik po izidu prelomne številke, v kateri je Batwoman svojemu dekletu razkrila pravo identiteto in jo prosila za roko, je Williams izjavil: "Batwoman je pomemben lik, tudi s sociološkega vidika, in njen vpliv sega onkraj natiskanih strani sveta, v katerem živi; sega v našega in vpliva na ljudi, ki pridejo v stik z njeno zgodbo."

V zgodovini stripov še ni bilo veliko istospolno usmerjenih junakov: lani se je razkril Zelena svetilka (Green lantern), Batmana pa je "razkrinkal" nov roman italijanskega pisatelja Marca Mancassole. La vita erotica dei superuomini (Erotično življenje superjunakov) Batmana in Robina prikaže kot par ostarelih gejev, ki sta si nenehno v laseh in med katerima je vsaka strast že davno ugasnila. Z odkrito istospolno usmerjenim Batmanom je Mancassola samo konkretiziral namige, ki se v stripovski in filmski zgodovini lika pojavljajo že skoraj od samega začetka. Grant Morrison, ki je za DC Comics nekaj časa pisal stripe o Batmanu, je že pred časom povedal, da je "lik zamišljen kot heteroseksualec, da pa je premisa celotnega koncepta popolnoma gejevska". (George Clooney, ki je Batmana leta 1997 igral v filmu Batman & Robin, je v preteklosti že izjavil, da je namerno hotel zbujati vtis, da je istospolno usmerjen.)

Batwoman se je prvič pojavila leta 1956 v stripu o Batmanu kot predmet junakovega poželenja - ironično, v strip so jo dali ravno zato, da bi zatrli namigovanja na Batmanovo homoseksualnost, ki jih je podžigala knjiga Zapeljevanje nedolžnih nemškega psihiatra Fredrica Werthama.

Potem ko o njej 40 let ni bilo ne duha ne sluha, se je leta 2006 pojavila najprej v Infinite Crisis, čez štiri leta pa so ji pri DC Comics namenili lasten strip. Junakinja je judovskega rodu in je najbolj izpostavljen gejevski lik v zgodovini založbe.