Če bo nocoj na sporedu prepozno, lahko ponovitev oddaje ujamete jutri opoldne. Foto: BoBo
Če bo nocoj na sporedu prepozno, lahko ponovitev oddaje ujamete jutri opoldne. Foto: BoBo
Andrej E. Skubic: Samo pridi domov
V romanu Samo pridi domov se Andrej E. Skubic loteva zelo aktualne teme, ki pa v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije. Foto: Založba Modrijan

En ponedeljkov večer v mesecu je prihranjen za Pisave, monotematsko oddajo o književnosti. Alenka Zor Simoniti se bo v njej nocoj - ob 23.05 na prvem programu - posvetila romanoma Samo pridi domov in Maj, november.

V romanu Maj, november Draga Jančarja je na vsakem koraku čutiti posledice tranzicije, sprijeno moralo, pohlep in odsotnost smisla. Romanesknemu junaku, mlademu violinistu Cirilu Kraljeviču, gmotna stiska onemogoča, da bi kot glasbenik razvil svoj talent. Na Dunaj odide, da bi študiral glasbo, a pristane kot ulični muzikant na postaji podzemne železnice. Po srečanju s poslovnežem Štefanom Dobernikom se z njim vrne v Slovenijo. Dobernik ga zaposli kot kurirja v svojem podjetju in mu tako omogoči materialno preživetje, a cena je visoka. Ob opazovanju fenomenov sodobnega slovenskega sveta je nastal roman o tranzicijski družbi, ki jo poganja pohlep in v kateri za mladega violinista, ki še verjame v smisel lepega, presežnega in umetnosti, ni več prostora. Pisatelj znova potrjuje svoje mojstrstvo, ko se posveča utripu človeškega srca sredi družbenega kaosa in izgubljenih iluzij.

Tudi Andrej E. Skubic v romanu Samo pridi domov upodablja anomalije našega časa. Pripoveduje zgodbo o uspešnem odvetniku, ki si drzne postaviti na kocko svojo kariero, ker ne privoli, da bi bil orodje v rokah prevarantskega poslovneža, ki se okorišča z malverzacijami, tako značilnimi za slovensko tranzicijo.


A odvetnik Leon Berden ni enoplasten lik; v njem je pisatelj združil tudi nasprotja, ki jih porajajo vse bolj odtujeni medčloveški odnosi. Avtentičnosti pisanja ne odslikava le z vsemi odtenki sociolektov prežeti jezik, ampak tudi premišljena dramaturgija z dialogi, zasuki v preteklost, pospeški v zapletih. Andrej E. Skubic je združil intimno in družbeno zgodbo v berljiv, dinamičen roman, ki izvirno in pronicljivo nastavlja zrcalo današnji družbi.