Na odprtem odru sejma bo ves teden od jutranjih do večernih ur potekal kulturni program. Foto: MKC
Na odprtem odru sejma bo ves teden od jutranjih do večernih ur potekal kulturni program. Foto: MKC
Goran Vojnović
Osrednji gost festivala je pisatelj in režiser Goran Vojnović. Foto: BoBo
Knjige
Na Grajskem trgu bo med 14. in 18. aprilom potekal knjižni sejem. Foto: BoBo
V Vetrinjskem dvoru bo Čitalnica na jasi z menjalnico knjig, delavnicami in branjem pravljic v živo.
V Vetrinjskem dvoru bo Čitalnica na jasi z izmenjevalnico knjig, delavnicami in branjem pravljic v živo. Foto: Miran Kambič

V zadnjih letih je izšlo več knjig z moralno občutljivimi temami, ob katerih se je strokovna in laična javnost začela spraševati, kje so meje književnosti in kakšen je primeren način ubesedovanja takšnih tabujskih tem. "Tabuji imajo v družbi pomembno vlogo, so nekakšno vezivo, saj običajno temeljijo na nekem splošno sprejetem družbenem mnenju in so po eni strani koristni. So pa lahko tudi slabi. Ena od funkcij literature je tudi ta, da problematizira in podira predsodke, družbene dogme, tabuje in se na ta način preizprašuje o alternativnih družbenih in socialnih možnostih," razmišlja programska koordinatorica festivala Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra Maribor. "Zanima nas, ali danes, ko je na videz že vse razgaljeno, v literaturi še obstajajo teme, o katerih se ne govori."


Podroben program festivala najdete tukaj.

Pod tradicionalnim geslom Ko te napiše knjiga se bo v Mariboru in okolici do mednarodnega dneva knjige, 23. aprila, zvrstilo več kot 70 dogodkov, akcij in prireditev, ki so tako ali drugače povezani z literaturo in knjigo. Osrednji gost festivala je pisatelj in režiser Goran Vojnović, med gosti festivala pa sta tudi otroški in mladinski pisatelj Andrej Predin ter dobitnik lanske večernice Peter Svetina.
Od knjižnega sejma do izmenjevalnice knjig
Kljub 40 odstotkom nižjim sredstvom je po besedah Kolmančičeve program bogat. Na Grajskem trgu bo med 14. in 18. aprilom potekal knjižni sejem, na katerem bodo slovenske založbe prodajale knjige s popustom in predstavljale aktualno knjižno produkcijo. Na odprtem odru sejma bo ves teden od jutranjih do večernih ur potekal kulturni program.
Kje so meje književnosti?
V Čitalnici na jasi v Vetrinjskem dvoru si bo mogoče izmenjati knjige, potekale pa bodo tudi delavnice in branje pravljic v živo. V sodelovanju z RTV Slovenija se bodo Janja Vidmar, Miran Štuhec in Gaja Kos na okrogli mizi pogovarjali o tem, kje so meje književnosti.
Z Andrejem Predinom se bo o tabujih v mladinski književnosti na pedagoški fakulteti pogovarjala Dragica Haramija. Na Drugi gimnaziji Maribor in v etru radijske oddaje pa bo Simona Kopinšek gostila pesnika Braneta Mozetiča, ki tako v svojih delih kot pri svojem uredniškem opusu pogosto prestopa družbene tabuje.
Tudi letos bo dogajanje spremljala humanitarna akcija Podarimo knjigo in besedo, ki jo v domovih in ustanovah prirejajo članice dobrodelnega združenja Inner wheel klub Maribor. Bogato literarno dogajanje bo tudi v večernih terminih, med drugim v Literarni hiši Maribor in klubu KGB.
Kdo bo postal novi vitez poezije?
Danes bodo v finalu pesniškega turnirja Založbe Pivec 14. leto zapored izbirali najboljšo neobjavljeno slovensko pesem. Za naziv viteza oziroma vitezinje poezije se poteguje 12 literarnih ustvarjalcev, literarni gostji pa bosta lanska vitezinja poezije Lucija Mlinarič in vitezinja poezije 2002 Erika Vouk. Na letošnji natečaj je prispelo 132 pesmi, strokovna komisija pa je izbrala 24 najboljših.
Avtorji so se za 12 mest v finalu pomerili na dveh polfinalnih turnirjih. Na vsakem je strokovna žirija izbrala štiri finaliste, po dva pa občinstvo z glasovanjem. Nastop na današnjem finalu so si tako zagotovili David Bandelj, Cvetka Bevc, Lidija Brezavšček, Gregor Grešak, Nuša Ilovar, Andrejka Jereb, Jernej Kusterle, Silvana Orel Kos, Vesna Šare, Katjuša Trampuž, Karmen Vidmar in Milan Žniderič. Ti se bodo z interpretacijo pesmi danes ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG-ja Maribor pomerili za naziv vitez oziroma vitezinja poezije 2014, ki ga bo razglasila strokovna žirija v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec. Svojega zmagovalca oziroma zmagovalko bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Maraton mariborskih literatov
Ob sklepu festivala bodo 23. aprila pripravili tradicionalni maraton mariborskih literarnih ustvarjalcev, na katerem bo nastopilo več kot 30 avtorjev vseh generacij, s tem pa se bodo priključili vseslovenskemu dogodku Noč knjige.