Na začetku junija je okoli 40 slovenskih in italijanskih literatov opozorilo na težavno poslovno situacijo Tržaške knjigarne. Foto: RTV SLO
Na začetku junija je okoli 40 slovenskih in italijanskih literatov opozorilo na težavno poslovno situacijo Tržaške knjigarne. Foto: RTV SLO
Knjiga
Tržaška knjigarna naj bi poslovala z vse večjo izgubo. Foto: BoBo

"Tržaška knjigarna je poleg prodajalne knjig za slovensko skupnost in njeno umestitev v tržaško okolje in kulturo tudi pomembno stičišče slovenske besede in literature," so zapisali na ministrstvu. Morebitno zaprtje knjigarne utegne po presoji ministrstva pod vprašaj postaviti tudi javni interes na področju knjige glede kakovosti ponudbe in dostopnosti slovenske knjige. "Žal pa po zakonu o gospodarskih družbah ni instrumenta, da bi vplivali na poslovne odločitve gospodarskih družb," so še dodali.
Slovenska knjigarna v Trstu naj bi poslovala z vse večjo izgubo. Od leta 2008 je last Jadranske finančne družbe, po štirih letih upravljanja, ob sodelovanju s slovenskimi založbami in ob povečanem številu pobud za obiskovalce, pa se je izkazalo, da izključno s tržne plati nima perspektive. Skrb vzbujajoče je predvsem, da knjigarna v zadnjem obdobju ustvarja vse večji primanjkljaj.
V petek bo Javna agencija za knjigo RS v uradnem listu in na svojih spletnih straneh objavila javni razpis za sofinanciranje in podporo delovanja knjigarn, na katerega se lahko prijavi tudi Tržaška knjigarna, ki je na njem v preteklem obdobju že uspešno kandidirala.
Brezplačne lekcije slovenskega jezika
Na začetku meseca se je v Tržaški knjigarni na ulici San Francesco 20 zbralo okoli 40 literatov, ki so brali iz svojih del. Med slovenskimi avtorji so se za knjigarno z besedo zavzeli Veno Taufer, Marko Sosič in Sergej Verč, med italijanskimi pa Pino Roveredo ter Claudio Erne. Pobudo bodo ponovili prihodnji torek, ko bo na dvorišču knjigarne profesorica slovenščine Tanja Seganti, ki italijanske someščane pogosto poučuje slovenski jezik, podala brezplačno lekcijo.