Pahorjeva literana dela so priznana v Franciji, Nemčiji, ZDA, v mlajšem obdobju pa so ga odkrili tudi v Španiji in na Finskem. Foto:
Pahorjeva literana dela so priznana v Franciji, Nemčiji, ZDA, v mlajšem obdobju pa so ga odkrili tudi v Španiji in na Finskem. Foto:

Ne glede na mojo osebo se za to priznanje zahvaljujem, saj je za vso našo narodnostno skupnost dokaz uveljavitve ravni naše književnosti, naše kulture, posebno v samem tržaškem mestu.

Boris Pahor ob prejetju naslova vitez legije časti
Boris Pahor je pripadnik slovenske manjšine v Trstu; vedno je zagovarjal samostojno politično nastopanje Slovencev v Italiji. Foto: Wikipedia
Moje suhote so avtobiografski zapisi Borisa Pahorja. Predstavljajo izredno pomembno pričevanje, ki celovito osvetljuje tako njegovo kompleksno življenjsko izkušnjo kot literarni opus. Pahorjeva zgodba je v marsičem metafora 20. stoletja. Foto: Wikipedia
Visoki jubilej Borisa Pahorja

Boris Pahor velja za enega izmed Evropi najbolj znanih slovenskih pisateljev; v svojih delih obravnava grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, pogosto se dotika tematike slovenske manjšine v Italiji in trpljenja primorskih Slovencev, znan pa je tudi po družbenem in političnem angažmaju. Med njegova najbolj znana dela sodijo zbirka novel Mesto v zalivu in romani Nomadi brez oaze, Spopad s pomladjo ter predvsem Nekropola, ki je bila prevedena v več evropskih jezikov, v Franciji pa so ga septembra lani prav zaradi tega dela odlikovali z redom viteza legije časti.

Rodil se je v Trstu 26. avgusta 1913, že kot sedemletni otrok pa je 13. julija 1920 videl fašistični požig Narodnega doma, tedaj osrednje ustanove tržaških Slovencev, pozneje je bil priča fašističnemu preganjanju Slovencev, kar ga je med drugo svetovno vojne napeljalo k priključitvi k narodno-osvobodilnemu gibanju. Leta 1944 je bil aretiran in poslan v koncentracijska taborišča Dachau, Natzweiler-Struthof in Bergen-Belsen, kar je trdoživo preživel in se po zdravljenju v francoskem sanatoriju vrnil nazaj v Trst. Po diplomi na univerzi v Padovi se je zaposlil kot profesor na obnovljeni slovenski šoli v svojem rojstnem mestu.

Povojno življenje
Obnavljajoče se slovensko kulturno in politično življenje sta Pahorja spodbudila k vključitvi vanj tudi z urejanjem revij, kot je bila tudi revija Zaliv. Vseskozi je tržaški pisatelj ohranjal kritično distanco in pogled na slovensko stvarnost; zagovarjal je samostojnost mišljenja, kar pa ga je seveda pripeljalo do razpotij s tedaj prevladujočo levičarsko komponento v slovenski manjšini in z novo komunistično oblastjo v Sloveniji.

Sam je bil sicer po političnem prepričanju levičarsko usmerjen, a se nikdar ni strinjal z nastopom Slovencev znotraj italijanskih levih strank, temveč se je zavzemal za samostojno politično nastopanje.

Politični incident - domobranci
Nekdanjemu režimu v nekdanji Jugoslaviji pa je Pahor na žulj stopil predvsem z izdajo knjižice Edvard Kocbek, pričevalec našega časa, ki sta jo skupaj z Alojzom Rebulo napisala leta 1975 ob Kocbekovi 70-letnici. V spremljajočem intervjuju je Kocbek prvič spregovoril o povojnem pokolu vrnjenih slovenskih domobrancev, kar je dvignilo mnogo prahu, Pahorju pa so jugoslovanske oblasti prepovedale vstop v državo.

Vnovični vznik
Literarna dela Borisa Pahorja so ponovno ovrednotenje doživela šele po osamosvojitvi Slovenije, ko je prejel Prešernovo nagrado in častni znak svobode Republike Slovenije. Pisatelj pa še danes ohranja kritično držo npr. ob polemikah o italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in odhod Italijanov iz Istre, pri čemer Italiji očita pozabljanje na fašizem, obenem pa je kritičen tudi do slovenskega zadržanja.

Tudi tržaška javnost se za Pahorjeva dela ni menila vse do leta 2003, ko je prejel nagrado zlati sveti Just, v letu 2007 pa ga je zaradi novega italijanskega prevoda Nekropole odkrila širša italijanska javnost. S pisateljevim jubilejem sovpada tudi podelitev mednarodne literarne nagrade Viareggio Versilia v italijanskem kraju Viareggio.

Počastitev jubileja
Pisateljevo 95-letnico je počastila tudi Študentska založba, ki je izdala njegovo avtobiografijo Moje suhote. Delo bodo predstavili danes ob 18. uri v slovenski istrski vasici Padna, kjer se bo z Borisom Pahorjem pogovarjal glavni in odgovorni urednik zbirke Beletrina Mitja Čander.

V Pokrajinskem muzeju v Repnu pri Trstu pa je dan pred pisateljevim rojstnim dnem potekalo srečanje Vse najboljše, Boris!, na katerem so predstavili novo izdano zgoščenko Varuhu jezika in modrijanu nad zalivom, s čimer sta se pisatelju poklonili obe slovenski tržaški založbi, Založništvo tržaškega tiska in Mladika, ter Slovenska prosvetna zveza iz Celovca.

L. Š.


Ne glede na mojo osebo se za to priznanje zahvaljujem, saj je za vso našo narodnostno skupnost dokaz uveljavitve ravni naše književnosti, naše kulture, posebno v samem tržaškem mestu.

Boris Pahor ob prejetju naslova vitez legije časti
Visoki jubilej Borisa Pahorja