Jaša Zlobec je bil sin slovenskega pesnika, prevajalca in politika Cirila Zlobca (1925). Foto: BoBo
Jaša Zlobec je bil sin slovenskega pesnika, prevajalca in politika Cirila Zlobca (1925). Foto: BoBo
Lev Kreft in Jaša Zlobec na seji ustanovnega zbora skupščine po prvih parlamentarnih volitvah v Sloveniji, 9. maj 1990. Foto: BoBo
Jaša Zlobec
Jaša Zlobec se je po letu 1990 posvetil političnemu delu, bil je poslanec državnega zbora in tudi slovenski veleposlanik v Belgiji. Foto: BoBo
Slovo Jaše Zlobca

Jaša Zlobec se je rodil 21. januarja 1951 v Ljubljani. Leta 1975 je diplomiral iz francoskega in italijanskega jezika na ljubljanski filozofski fakulteti in že kot študent deloval v študentskem gibanju in bil urednik več literarnih revij (Mlada pota, Tribuna, Problemi).

Po končanem študiju je bil svobodni umetnik, nato pa urednik pri Cankarjevi založbi. Vmes je bil zaposlen še v uredništvu mladinskega programa Televizija Slovenije (1979 do 1983) in eno leto tudi direktor Študentskega kulturnega centra (1979 do 1980). Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu, bil je poslanec državnega zbora in tudi slovenski veleposlanik v Belgiji.

Pomemben sodobni prevajalec iz italijanščine
Zlobec je že v gimnazijskih letih začel objavljati poezijo, ki je bila pretežno družbeno angažirana, veliko je pisal tudi za radio. Ukvarjal se je s kulturno in socialno-politično publicistik, objavil nekaj samostojnih knjig in pisal za časopise in revije večinoma polemične kolumne, eseje, članke, ocene in prikaze problemov s področja civilne družbe.

Sodil je med pomembnejše sodobne prevajalce italijanskih avtorjev, med drugim je prevajal dela Calvina, Manzonija, Pirandella in drugih. Leta 1984 je za prevajanje iz italijanščine prejel odlikovanje in postal vitez italijanske republike. Prevajal je tudi iz srbohrvaščine.

Leta 1992 je bil izvoljen v prvi državni zbor Republike Slovenije, 16. septembra 1993 mu je prenehal mandat poslanca, saj je postal veleposlanik Republike Slovenije v Belgiji. Leta 2000 je bil ponovno izvoljen za poslanca v tretji državni zbor Republike Slovenije.
Politiki izrekajo sožalja
Žalujoči družini je sožalno brzojavko že poslal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, ki je v svojem imenu ter imenu vlade ob nenadomestljivi izgubi izrekel iskreno in globoko sožalje. "Jaša Zlobec je pustil pomemben pečat tako v svojem prevajalskem, publicističnem kot tudi v političnem delovanju in nam bo za vedno ostal v spominu," je zapisal. Prav tako je sožalje ob smrti nekdanjega poslanca izrekel tudi predsednik DZ-ja Ljubo Germič. Ob slovesu "pesnika in revolucionarja" se je na socialnem omrežju Twitter oglasil tudi predsednik Zares Gregor Golobič z besedami: "Kdor je imel srečo in čast, da ga je srečal in poznal, ve, da takšnih ljudi ni več. Berimo ga."
V LDS, katere član in nekdanji poslanec je bil Zlobec, so o njem zapisali, da je bil eden tistih ljudi, ki zaradi svoje osebnostne energije pustijo pečat na slehernem področju, ki se ga lotijo, pa naj si bo to družbeni aktivizem, publicistika ali pa prevajalstvo. "Njegov občutek za sočloveka ga je v življenju zanesel na politični parket, kjer nam je v branjenju vrednot liberalizma stal ob strani kot zanesljiv, inteligenten, dosleden in kritičen sopotnik," se ga še spominjajo. Kot so še zapisali, se ga bodo spominjali kot pronicljivega sodelavca in kolega, ki je v stranki in slovenskem političnem prostoru nasploh pustil neizbrisen pečat.

Slovo Jaše Zlobca