Anita Hudl  je za pesem Anzej leta 1983 na festivalu narečnih popevk v Mariboru prejela drugo nagrado. Foto: www.slolit.at
Anita Hudl je za pesem Anzej leta 1983 na festivalu narečnih popevk v Mariboru prejela drugo nagrado. Foto: www.slolit.at

Njen opus je obsegal prozna dela, liriko, dramska besedila in kabarete, v slovensko kulturno zgodovino pa se je zapisala zlasti s pesmijo Anzej, ki je v izvedbi Edvina Flisarja postala zimzelena uspešnica.
V Društvu slovenskih pisateljev v Avstriji in Slovenski prosvetni zvezi iz Celovca se Hudlove spominjajo kot plemenite osebnosti in nesebične, vsestranske kulturne delavke, ki "nas je zapustila sredi svojega ustvarjalnega dela".
Rodila se je leta 1946 v Kamniku na Gorenjskem. Študirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pozneje je živela v Nončni vasi pri Pliberku v Podjuni. Poleg pisanja besedil za kabaret in gledališče ter pripovedni prozi in liriki se je posvečala tudi gledališki igri in režiji. Leta 1973 je ustanovila igralsko skupino Oder 73, ki jo je vodila več desetletij.
Zelo je bila dejavna v domačem Slovenskem prosvetnem društvu Edinost v Pliberku in v Kulturnem domu Pliberk. Podpisala se je pod pesmi v podjunskem slovenskem narečju, za pesem Anzej je leta 1983 na festivalu narečnih popevk v Mariboru prejela drugo nagrado. Anita Hudl, ki se je še konec tedna udeležila pisateljskega srečanja na Obirskem, je urejala tudi literarno revijo Rastje, glasilo slovenskih pisateljev v Avstriji. Zadnje slovo od pisateljice bo v četrtek v 15. uri v Nončni vasi pri Pliberku.