Na slovenski stojnici bodo posebej izpostavljene štiri velike dame slovenske ilustracije: Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Na sliki zadnji dve. Foto: BoBo
Na slovenski stojnici bodo posebej izpostavljene štiri velike dame slovenske ilustracije: Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Na sliki zadnji dve. Foto: BoBo
Na Jaku so v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga zasnovali tudi predstavitveno zloženko ilustratork. (Na fotografiji Marjanca Jemec Božič.) Foto: BoBo

Želimo si sodelovanja s turizmom, gospodarstvom, diplomacijo. Gre za projekt na nacionalni ravni in za priložnost, ki je verjetno ne bomo dobili dvakrat. Predvsem pa si na Jaku želimo, da bi s pomočjo obeh velikih mednarodnih projektov, ki nas čakata v naslednjih letih - tako nastop na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022 kot leto prej v Bologni -, v slovensko založništvo vnesli neki nov elan in optimizem.

Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo
Mednarodni sejem otroških knjig se razprostira na več kot 20.000 kvadratnih metrov velikem razstavišču, na katerem se bo letos predstavilo 1.390 razstavljavcev s celega sveta. Foto: EPA
V Bologni vsako leto podelijo več mednarodnih sejemskih nagrad, letos pa bodo v sklopu sejma vnovič podelili tudi Andersenovo nagrado, najpomembnejše priznanje za otroško književnost na svetu, ki jo bienalno namenjajo tako pisateljem kot ilustratorjem. Foto: EPA

Na sejmu otroških knjig v Bologni bo že tradicionalno s samostojno stojnico prisotna Javna agencija za knjigo RS (Jak), ki bo poskrbela za predstavitev novejše slovenske otroške in mladinske književnosti.

Predstavitvena zloženka slovenskih ilustratork
Na stojnici bodo posebej izpostavljene štiri velike dame slovenske ilustracije: Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica. Na Jaku so v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga zasnovali tudi predstavitveno zloženko ilustratork. Na preostalih grafikah bodo predstavljeni nagrajeni avtorji in ilustratorji, piše na spletni strani agencije. Na sejmu se s samostojnimi stojnicami predstavljajo še nekatere slovenske založbe.

Ena od njih bo Mladinska knjiga, katere stojnica bo odeta v ilustracije Alenke Sottler iz slikanice Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan. Na povabilo založbe bosta najpomembnejši knjižni sejem otroških knjig obiskali ilustratorki Ana Zavadlav in Tanja Komadina.

Slovenija - častna gostja sejma leta 2021
V okviru sejma je direktorica Jaka Renata Zamida z direktorico Mednarodnega sejma otroških knjig v Bologni Eleno Pasoli že podpisala pogodbo o tem, da bo Slovenija častna gostja sejma leta 2021. Kot so zapisali na Jaku, "to pomeni edinstveno priložnost tako za slovensko založništvo otroških in mladinskih del kot tudi za državo samo". S podpisom pogodbe so se uradno začele priprave na nastop, kar bo v naslednjih letih pomembno zaznamovalo že tako živahno dogajanje na področju slovenskih knjig za mladino in otroke, predvsem glede prevodov v tuje jezike.
"Veseli nas, da smo dogovor s sejmom dosegli relativno hitro in da je bilo zanimanje obojestransko," je podpis komentirala direktorica Jak. "Izpostavljena prisotnost v Bologni je logično nadaljevanje naših mednarodnih prizadevanj. Založniki, avtorji in ilustratorji so si tega nastopa že dolgo želeli," je še dodala. Po njenih besedah si želijo program za nastop Slovenije v Bologni leta 2021 ustvariti z vsemi, ki sodelujejo v knjižni verigi in tudi širše v kulturni sferi.

"Želimo si sodelovanja s turizmom, gospodarstvom, diplomacijo. Gre za projekt na nacionalni ravni in za priložnost, ki je verjetno ne bomo dobili dvakrat. Predvsem pa si na Jaku želimo, da bi s pomočjo obeh velikih mednarodnih projektov, ki nas čakata v naslednjih letih - tako nastop na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022 kot leto prej v Bologni -, v slovensko založništvo vnesli neki nov elan in optimizem," je sklenila direktorica agencije za knjigo.
Pasolijeva pa je ob nedeljskem podpisu pogodbe poudarila, da se v Bologni zelo veselijo predstavitve Slovenije, ki je znana po kakovostni ilustratorski tradiciji: "Poznam nekaj odličnih slovenskih ilustratorjev, letos na naši kurirani razstavi sodeluje Andreja Peklar, seznanjena pa sem tudi z delom čudovite Alenke Sottler. Veselim se, da jih bomo spoznali še več."

Ilustracije in mladinska književnost
Na sejmu bodo zastopane tudi ilustracije slovenske avtorice Andreje Peklar, ki jo je žirija uvrstila med 80 ilustratorjev iz 25 držav, ki se bodo predstavili na veliki sejemski razstavi, v okviru katere so predstavljene najnovejše smernice v ilustraciji ter v okviru katere odkrivajo nove umetnike. Andreja Peklar je znana po slikanici brez besed Ferdo, veliki ptič, za katero je lani prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico.

Med obiskovalci bodo tudi letos številni slovenski avtorji, ilustratorji, založniki, uredniki, knjigotržci in predstavniki slovenske sekcije Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), ki želijo biti na tekočem z novostmi in smernicami na področju literature za mlade bralce.

V središču bo kitajska književnost
Častna gostja letošnjega sejma je Kitajska. Na razstavi izvirnih kitajskih ilustracij bo na ogled približno 150 izvirnih ilustracij, ki jih je ustvarilo 30 umetnikov iz vse Kitajske. Poleg tega bodo znani kitajski avtorji za otroke, kot je pisatelj Cao Wenxuan, zadnji dobitnik nagrade Christiana Andersena, skupaj z ilustratorji in kitajskimi založniki izmenjevali misli in mnenja z bralci in kolegi.

Organizacija Bolognafiere, ki prireja sejem, širi svojo mednarodno dejavnost. Konec lanskega leta je podpisala dogovor, s katerim je postala soorganizatorica mednarodnega knjižnega sejma otroških knjig na Kitajskem, ki bo od 17. do 19. novembra v Šanghaju.

Najpomembnejše priznanje za otroško književnost na svetu
V Bologni vsako leto podelijo več mednarodnih sejemskih nagrad, letos pa so v sklopu sejma vnovič podelili tudi Andersenovo nagrado, najpomembnejše priznanje za otroško literaturo na svetu, ki jo bienalno namenjajo tako pisateljem kot ilustratorjem.

1.390 razstavljavcev s celega sveta
Mednarodni sejem otroških knjig se razprostira na več kot 20.000 kvadratnih metrov velikem razstavišču, na katerem se bo letos predstavilo 1.390 razstavljavcev s celega sveta. Na sejmu pričakujejo okoli 26.000 poznavalcev s področja otroške in mladinske literature, ki se bodo lahko udeležili okoli 250 strokovnih srečanj. Sejem je močno zastopan v medijih - lani se je na sejmu na primer mudilo kar 720 novinarjev iz 40 držav.

Želimo si sodelovanja s turizmom, gospodarstvom, diplomacijo. Gre za projekt na nacionalni ravni in za priložnost, ki je verjetno ne bomo dobili dvakrat. Predvsem pa si na Jaku želimo, da bi s pomočjo obeh velikih mednarodnih projektov, ki nas čakata v naslednjih letih - tako nastop na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022 kot leto prej v Bologni -, v slovensko založništvo vnesli neki nov elan in optimizem.

Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo