Domžale so bogatejše za Knjigobežnice, majhne lesene izposojevalnice knjig na prostem, ki vsem ljubiteljem branja omogočajo branje na klopci, v senci pod drevesom ali ob otroškem igrišču. Foto: Knjižnica Domžale
Domžale so bogatejše za Knjigobežnice, majhne lesene izposojevalnice knjig na prostem, ki vsem ljubiteljem branja omogočajo branje na klopci, v senci pod drevesom ali ob otroškem igrišču. Foto: Knjižnica Domžale
Knjigobežnice
Na petih lokacijah so v lesenih hišicah bralcem na voljo knjige, ki jih je knjižnica odpisala ali prejela v dar od obiskovalcev. Foto: Knjižnica Domžale

Zametke Knjigobežnic so sicer v knjižnici zastavili že v preteklosti, vendar niso naletele na pravi odziv. Razlog pripisujejo premajhni promociji, zato so se tokrat povezali z občino, izbrali primernejše lokacije in upajo, da bo odziv občanov potrdil njihovo odločitev.
Izposojevalnice so postavili ob osi Kamniške Bistrice, kjer se pogosto zbirajo ljudje, kjer so igrala za vse generacije in so tudi lokacije primerne za branje. "Z novo vsebino smo dopolnili že obstoječe prostore," pojasnjuje direktorica domžalske knjižnice Barbara Zupanc Oberwalder.
Knjigobežnice tako stojijo v mestnem Češminovem parku, kjer potekajo tudi številne druge poletne prireditve, pri teniškem centru Ten Ten, na velikem novem otroškem igrišču ob Kamniški Bistrici na Viru pri Domžalah, pri jezu na Kamniški Bistrici v Homcu in ob prostoru za piknik ob rečici Rači pri Šumberku. Samopostrežne izposojevalnice knjig bodo na prostem stale do jesenskega poslabšanja vremena, ki bi poškodovalo knjige.
Ker kakovostna knjiga ni nujno težko berljiva
Izposojevalnice na prostem ponujajo raznoliko, a kakovostno bero knjig, tudi plažno branje, pravi Barbara Zupanc Oberwalder, a ne le to. "Zelo se trudimo s spodbujanjem kakovostnega in berljivega branja. Kakovostna knjiga ni nujno težko berljiva."
V vsaki hišici lahko bralci izbirajo med 25 in 30 knjigami, ki jih je knjižnica odpisala ali prejela v dar od obiskovalcev. V knjižnici se zavedajo, da bo kakšna knjiga izginila, vendar upajo, da bo zato kdo drug prispeval novo knjigo. "Upam, da bodo Knjigobežnice služile svojemu namenu, da bodo torej ljudje brali."