Letošnje poletje je Inštitut za dediščino Sredozemlja pri ZRS Univerze na Primorskem že drugo leto organziral Knjižnico med oljkami v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: Inštitut za dediščino Sredozemlja Facebook
Letošnje poletje je Inštitut za dediščino Sredozemlja pri ZRS Univerze na Primorskem že drugo leto organziral Knjižnico med oljkami v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: Inštitut za dediščino Sredozemlja Facebook
false
Branje v senci dreves sredi urbanega okolja v Sloveniji je začel in populariziral zavod Divja misel, ki letos že 11. leto zapored organizira Knjižnico pod krošnjami, sprva le v Ljubljani, letos pa v sodelovanju z založbami, prostovoljci, partnerji in podporniki zagotavlja brezplačno branje, listanje in uživanje pod drevesi v 11 krajih. Na fotografiji Knjižnica pod krošnjami v Ribnici. Foto: Knjižnica pod krošnjami Facebook

Inštitut za dediščino Sredozemlja pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Univerze na Primorskem (UP) je v sklopu Arheološkega parka Simonov zaliv že lani, sicer sredi sezone, prvič ponudil obiskovalcem tudi Knjižnico med oljkami, ki je letos odprta od 15. junija in bo na voljo še vse do konca meseca vsak dan med osmo in 11. ter med 17. in 20. uro, je povedala Ivana Pintarič z inštituta.
Bralni kotiček pod drevesom v parku
Obiskovalec lahko pride v arheološki park, si sposodi knjigo, zraven dobi v brezplačno uporabo stol oz. ležalnik, ter si izbere svoj kotiček pod drevesom v parku. Ko preneha z branjem, si s kazalom označi, na kateri strani je končal, in knjigo pusti pri organizatorjih.
Obiskovalcem nudijo različne dnevne in tedenske časopise, številke poljudnoznanstvenih revij, kot je National Geographic, in knjige z vsebinami, vezanimi na arheologijo. Na voljo so tudi knjige za sprostitev z ljubezensko in zgodovinsko vsebino ter kriminalke. Nekaj leposlovja je na voljo tudi v tujih jezikih.
Kot pravijo, je v knjižnici med oljkami največ domačih obiskovalcev, zelo so priljubljene tudi otroške knjige, ki jih otrokom berejo starši, veliko obiskovalcev pa prihaja v arheološki park brat časopise.
Knjižnici na plaži
Osrednja knjižnica Srečka Vilharja pa je na mestnem koprskem kopališču in v Žusterni letos zagnala Knjižnico na plaži. Na obeh lokacijah bo še do konca avgusta možnost izposoje knjig vsak dan od 10. do 16. ure, kot je navedla Dolores Jakac iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.
"Knjiga je po navadi pri dobrih bralcih prisotna v prostem času, zato smo jo hoteli približati še tistim, ki je mogoče ne bi vzeli v roke, če jim ne bi bila na dosegu," je pojasnila Jakčeva.
Knjižnica na plaži, s katero so pričeli v začetku julija, se je odlično prijela, najpogostejši obiskovalci pa so najmlajši, ki brskajo po slikanicah, in odrasli, ki si poiščejo knjigo za sprostitev. "Veseli smo, da so se odzvali tudi tujci, ki poiščejo knjigo v tujem jeziku. Po navadi vprašajo za angleške oziroma za nemške knjige," še pravi Dolores Jakac.
S projektom želijo v osrednji mestni knjižnici hkrati opozoriti, da so prisotni v življenju mesta Koper: "Tiste, ki nas ne obiskujejo in ki so mogoče pozabili na nas, bi radi spomnili, da sta knjiga in knjižnica doma tudi v Kopru."