Maratonski večer v slovenščini in angleščini povezuje Aleš Šteger.
Maratonski večer v slovenščini in angleščini povezuje Aleš Šteger. "Jaz sem voda je danes res za celo zasneženo Slovenijo," je pripomnil v uvodnem nagovoru. Foto: BoBo
Med letoma 1996 in 1999 je Tomaž Šalamun opravljal funkcijo kulturnega atašeja na slovenskem veleposlaništvu v ZDA, še v zrelih letih pa je na ameriških univerzah predaval kreativno pisanje. Foto: BoBo
Pri založbi Beletrina je te dni izšla zbirka poezije Tomaža Šalamuna z naslovom Orgije. 'V pesmih iz zbirke Orgije je Šalamun na vrhuncu svoje ustvarjalne moči. Gre za zbirko, ki bo v razkošnem opusu mednarodno najvplivnejšega slovenskega pesnika vseh časov zapisana kot ena njegovih mojstrovin,' piše v promocijskem gradivu. Foto: BoBo
Besede, s katerimi je Šalamun leta 1963 vstopil na slovensko pesniško prizorišče

Literarno srečanje, ki se je pričelo ob 15.00, so sooblikovali Šalamunovi pesniški kolegi, prijatelji in ljubitelji njegove poezije z vsega sveta. Nekateri so se zbranim v gledališču pridružili prek videopovezave.

Naslov prireditve se nanaša na več Šalamunovih verzov, kot sta "Jaz sem voda" - verz iz cikla pesmi Krog in dokaz kroga, ter "voda najbolj ljubi", so sporočili organizatorji prireditve.

Literarno srečanje, ki je bilo v znamenju branja Šalamunove poezije ob glasbi, ki jo je poslušal, in posnetkov iz dokumentarnega filma Vsak pravi pesnik, je bilo mogoče v živo spremljati na našem spletnem portalu.

Domači in tuji bralci
Srečanja so se, večinoma prek videopovezave, udeležili tuji književniki in ljubitelji Šalamunove poezije iz Francije, Poljske, Anglije, Škotske, Češke, Slovaške, Švice, Nemčije, Belgije, Litve, Bolgarije, Kitajske, z Malte, iz Hrvaške, Združenih arabskih emiratov, Avstralije in ZDA.

Med slovenskimi umetniki oziroma ljubitelji njegove poezije so nastopili Milan Jesih, Aleš Debeljak, Matjaž Pikalo, Barbara Pogačnik, Jurij Souček, Marko Mandić in še vrsta drugih vidnih ustvarjalcev in kulturnikov.

Na seznamu prijavljenih bralcev je bilo 70 imen, v založbi Beletrina, ki je ena izmed soorganizatorjev, pa so tudi po začetku dogodka pričakovali, da bo marsikdo na prireditev prišel ali se javil prek videopovezave nenapovedano.

Soorganizatorji prireditve so bili poleg Beletrine še Mini teater, RTV Slovenija, LUD Literatura, IRIU, Društvo slovenskih pisateljev, Mlade rime, Idiot in drugi.

50 let, 50 pesniških zbirk
Tomaž Šalamun, ki je umrl 27. decembra lani, je bil eden najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim leta 1999 Prešernovo nagrado. "Bogato in plodno pesniško potovanje Tomaža Šalamuna se dogaja v risu osupljive kondicije in vulkanske energije," je bila takrat utemeljitev žirije. Med drugim je bil tudi dobitnik evropske nagrade za poezijo, zlatega venca Struških večerov poezije in Njegoševe nagrade, visokega priznanja Črne gore.

Velik pesnik, velik človek
"Učil si nas otroške nedolžnosti in obenem najbolj intelektualno zahtevnih akrobacij na trapezu jezika (zmeraj brez varovalne mreže, se razume)," je v posvetilu umrlemu stanovskemu kolegu zapisal Aleš Šteger, Boris A. Novak pa je izpostavil, da je bil Šalamun velik pesnik, obenem pa tudi velik človek, "širok, odprt in blag, neskončno mil in očarljiv". Dodal je še: "Če kdo, potem je Tomaž Šalamun stvarnik pesniške in umetniške, domišljijske in čustvene, osebne in družbene svobode zadnjih desetletij na Slovenskem. V našem degradiranem času je Tomaž Šalamun vrnil Poeziji njen smoter in dostojanstvo."

Prav dan pred poklonom v Mini Teatru pa se je poslovil pisatelj, esejist in prevajalec David Šalamun (1974), sin Tomaža Šalamuna in pisateljice Maruše Krese, ki je umrla leta 2013.

"Večer posvečamo tudi Davidu Šalamunu, književniku in Tomaževemu sinu, čigar smrt nas je pred nekaj dnevi močno pretresla," je v uvodnem nagovoru zbranim povedal Aleš Šteger, ki je prebral tudi odlomek iz Davidove knjige Dobrodošli v Dializiju.

Besede, s katerimi je Šalamun leta 1963 vstopil na slovensko pesniško prizorišče