Na SAZU-ju so prepričani, da prvi komplet zbirke sodi na grad, v katerem je Valvasor ustvarjal. Foto:
Na SAZU-ju so prepričani, da prvi komplet zbirke sodi na grad, v katerem je Valvasor ustvarjal. Foto:
Valvasor je večino svojega življenja posvetil znanosti, zbirateljstvu in preučevanju osrednjega dela današnje Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Prvi izvod grafične zbirke Janeza Vajkarda Valvasorja je upravitelju gradu podaril predsednik Fundacije Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) Matjaž Kmecl. Gre za komplet zbirke s št. 1, načrtujejo pa izdajo še 100 izvodov.SAZU je prvi izvod podarila Javnemu zavodu Bogenšperk, ki je od leta 1998 skrbnik gradu Bogenšperk.

Izvirnik zbirke je Valvasor zaradi dolgov prodal takratni Zagrebški nadškofiji in tako hranijo danes izvirno zbirko v Biblioteki Metropolitani Zagrebške nadškofije.

Grafike mojstrov iz vse Evrope
17. zvezkov velikega formata obsega skoraj 7.752 znanstvenokritično obdelanih grafičnih listov in risb znanih in neznanih nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja. Med najbolj znanimi velja omeniti Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in Jaquesa Callota.

Veliki zbiratelj 17. stoletja
Histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in tehnik, zbiratelj, risar in založnik Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je na svojem gradu Bogenšperk poleg zbirke grafičnih listov hranil tudi zbirko mineralov, matematičnih in astronomskih naprav, predmetov z raznih področij, vseh mogočih redkosti in starin, tiskarsko delavnico ter zbirko grafik in risb, ki jih je zbral na potovanjih po Evropi.

M. K.