Pridem takoj je razdeljena na tri cikle, v katerih se sprva odmaknjeni lirski subjekt vse bolj razgalja, odkriva lastno intimo in se z njo spoprijema. Foto: KUD Apokalipsa
Pridem takoj je razdeljena na tri cikle, v katerih se sprva odmaknjeni lirski subjekt vse bolj razgalja, odkriva lastno intimo in se z njo spoprijema. Foto: KUD Apokalipsa
Barbara Korun
Pesmi Barbare Korun so objavljene v približno štiridesetih antologijah po vsem svetu in prevedene v enaindvajset jezikov. V tujini je izšlo pet njenih knjig, zlasti pa je bila odmevna Songs of Earth and Light v prevodu irskega pesnika Thea Dorgana.
Veno Taufer
Letošnji prejemnik zlatnika poezije je Veno Taufer - predstavnik modernizma in obenem tudi najizrazitejši predhodnik slovenskega pesništva avantgarde v 60. letih. Tradicija je zanj vir eksperimentalnih iskanj in preizkušenj, so o njem zapisali pri Društvu slovenskih pisateljev. Foto: BoBo

S posebno listino Mestne občine Celje je lavreatinja, ki je vesela in počaščena, da se je znašla med elitnimi Veronikinimi nagrajenci, prejela 4.000 evrov. "Popolnoma sem presenečena in zame je nagrada nepričakovana, čutim pa naklonjenost ljudi moji poeziji," pravi Korunova.
Pri četrti pesniški knjigi Korunove gre po oceni žirije za ostrino, ki z mehkimi sredstvi, kot so postopno umikanje intimistične subjektivnosti, postopno prevzemanje drugih identitet iz pretekle in moderne mitologije, zlasti pa postopno naraščanje družbenoetičnega angažmaja, omogoča, da pesniška beseda ne podleže najmanjši retoriki aktivizma.
Po besedah žirije nagovarja nagrajena pesnica sodobnega bralca k premišljevanju o tem, da zdajšnja paradigma polaščanja sveta za človeštvo ni dobra stvar. "Sočutje do vsega živega in odpor do vsega totalizirajočega se v zbirki Pridem takoj razodeva, med drugim, skozi usta antične Antigone, ki takole opominja svojo sestro Ismeno: Zjutraj sva se zbudili s prepletenimi lasmi, takrat sva si obljubili, da bova zmeraj skupaj. Si pozabila? Si res vse pozabila?" je zapisala žirija. Kot še dodaja, takšno opominjanje nima izvršne moči, kakor je pač danes nima niti pesništvo, toda če si je še zmeraj mogoče predstavljati nekaj takšnega, kot je pesem za današnjo rabo, tedaj je to pesniška zbirka Korunove.
Prireditev je potekala na Starem gradu Celje, Veronikino nagrado je Mestna občina Celje letos podelila že petnajstič, zlatnik poezije Fit media pa sedmič.
Žirija za podelitev 15. Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta 2011 v Sloveniji je nominirala pet pesniških zbirk, ki so izšle v času od junija 2010 do maja 2011. Za nagrado so se letos potegovali kar trije pesniški prvenci. To so Nisem Dušana Jovanovića, Najboljši so padli Katje Perat in Otroštvo neba Francija Novaka. Med finalisti pa je bil poleg nagrajenke še Uroš Zupan z zbirko Oblika raja.

Častni "pozlačenec" je že znan
Zlatnik poezije je letos za svoj pesniški opus, za prispevek k slovenski kulturi in ustvarjalnosti ter požlahtnjenju slovenskega jezika prejel Veno Taufer.

Strokovno žirijo za Veronikino nagrado so sestavljali Peter Kolšek (predsednik), publicistka Jelka Kernev Štrajn in novinarka kulturne redakcije Večera Melita Forstnerič Hajnšek.

Lavreata bosta v elitni družbi
Do zdaj so Veronikino nagrado prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva (2003 in 2008), Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Jože Snoj in Andrej Medved.

Zlatnik poezije so do zdaj prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta in Neža Maurer.