Prehod na novi sistem je postopen, a na koncu bo kartica urbana obvezna članska izkaznica za knjižnico, tudi če je sicer za avtobus ali izposojo koles ne uporabljate. Foto: MKL
Prehod na novi sistem je postopen, a na koncu bo kartica urbana obvezna članska izkaznica za knjižnico, tudi če je sicer za avtobus ali izposojo koles ne uporabljate. Foto: MKL
Urbana se je dobro prijela med uporabniki. Zlorab je vedno manj. foto: LPP
Z urbano je že zdaj mogoče poleg vožnje z avtobusom plačati tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na številnih ljubljanskih parkiriščih in najem kolesa. Uporabnikov urbane je trenutno približno 660.000. Foto: MMC RTV SLO

Kartica urbana, ki jo je Mestna občina Ljubljana najprej uvedla za plačevanje vožnje z avtobusi, bo na voljo tudi kot sredstvo za identifikacijo in plačilo storitev knjižnice.

S kartico urbana bodo v Mestni knjižnici Ljubljana vsem članom stare izkaznice nadomestili v roku približno enega leta. Članom, ki bodo ob obisku knjižnice prinesli svojo urbano, bodo v sistem Cobiss vnesli potrebne podatke, nato pa bodo nanjo natisnili evidenčno številko, pojasnjuje direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda.

Tudi rumene kartice odslej z imenom
Na vrednostne oziroma rumene kartice bodo natisnili tudi ime in priimek člana. Tako bo rumena kartica, ki je bila doslej prenosna kartica, postala imenska. To bo omogočalo, da bo imetnik z njo lahko kupil tudi mesečno voznico za mestni avtobus.

Projekt bodo po besedah Gazvode najprej začeli v knjižnicah Bežigrad, Šiška, Prežihovega Voranca, Jožeta Mazovca, Otona Župančiča, Rudnik, Črnuče, Fužine in Šentvid. V prihodnjih 14 dneh pa bodo stare kartice za urbane zamenjali še v 13 knjižnicah v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana. V knjižnicah bo kartice mogoče tudi kupiti, uporabniki pa bodo storitve lahko plačevali tudi z moneto.
Ljubljanska mestna kartica je plačljiva, kar pomeni, da jo bodo morali plačati tudi brezposelni, ki imajo v MKL-ju sicer brezplačno članarino.

Naslednji na vrsti: Mestni muzej?
Projekt, pri katerem je mestni knjižnici pomagal MOL, je vreden 206.000 evrov, organizatorji pa želijo z njim k povezovanju storitev spodbuditi tudi druge mestne institucije; na MOL-u se trenutno o podobnem sodelovanju že pogovarjajo z Mestnim muzejem Ljubljana.