Že podpis osebe pove marsikaj. Grafologinja Jožica je na čajanki razložila, da ime pred priimkom ponazarja pomembnost samega sebe v družini. Če je priimek na drugem mestu in precej nečitljiv, pomeni, da ali želimo zaščititi družino ali jo na nek način skrivamo, varujemo zase in ne dovolimo razkriti celotne svoje družinske zasebnosti. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Že podpis osebe pove marsikaj. Grafologinja Jožica je na čajanki razložila, da ime pred priimkom ponazarja pomembnost samega sebe v družini. Če je priimek na drugem mestu in precej nečitljiv, pomeni, da ali želimo zaščititi družino ali jo na nek način skrivamo, varujemo zase in ne dovolimo razkriti celotne svoje družinske zasebnosti. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Jožica Leskovar
Jožica Leskovar: "Že brez grafološkega znanja lahko vsakdo od nas ugotovi, da se njegova pisava spreminja glede na trenutno čustveno stanje, npr. stres ali napetost, samo premalo smo pozorni na to. Knjiga je zastavljena tako, da omogoči samoopazovanje, in ko boste enkrat svojo pisavo videli skozi grafološke oči, boste čutili tudi večjo povezanost s samim seboj. " Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Jožica Leskovar
Grafologinja: "Pri analizi pisave vselej gledamo celoto. Seveda smo navdušeni, ko preberemo kako razlago, ki nas osvetli v pozitivni luči, toda bolj kot to, nam je v pomoč, če ugotovimo, kaj je tisto, kar nas ovira na naši poti, zakaj ne moremo na polno izživeti naših talentov, zakaj drugi ljudje ne opazijo naših odlik, zakaj imamo težave v partnerstvu, kako lahko izboljšamo odnos in komunikacijo z našimi otroki, katere naše lastnosti lahko načnejo naše psihično in fizično zdravje. " Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Na prvi letošnji čajanki Bralnega kluba RTV Slovenija je bila predstavljena knjiga Skrivnost pisave poklicne grafologinje Jožice Leskovar.

Jožica je sodelavka RTV Slovenija, zaposlena v dokumentaciji TV Slovenija. Kot je povedala na čajanki, je proučevanje pisav njeno poslanstvo, ki mu je vestno sledila do te mere, da je iz tega področja dokončala tudi formalno izobrazbo. "Ne morem iz svoje kože, velikokrat že v glavi komu naredim analizo pisave," se zasmeje.

Študij grafologije tudi v Sloveniji
Triletni študijski program grafologije je Jožica končala pod mentorstvom dr. Andreja Zagheta, psihologa, psihoterapevta in grafologa ter grafologinje Magdalene Metelko C.M.H.A., na današnji Akademiji GE-HRM. Pod njunim mentorstvom je spoznala različne svetovne grafološke smeri: italijansko, francosko, nemško, angleško in ameriško, kar ji omogoča, da lahko pisca ‘vidi’ iz različnih perspektiv. "V grafološkem smislu smo Slovenci na neki način privilegirani, naše grafološke šole učijo različne smeri, medtem ko druge grafološke šole zastopajo svoje tradicionalne grafološke smeri," še doda.

Knjiga je nastala nenačrtovano
"Ko sem občasno predavala na grafološki akademiji, sem želela svojim slušateljem pomagati z gradivom, kajti grafoloških knjig je v slovenščini le za vzorec, pa še te več ne sledijo sodobni grafologiji. Začela sem sama pisati in čez leta je bilo materiala za celo knjigo. Vse je nastalo precej nenačrtovano. Da je knjiga izšla v tej sodobni obliki pri Založbi Mladinska knjiga, sem hvaležna žal že pokojnemu sodelavcu, Jadranu Sterletu, ki je odpihnil moje dvome o tem, da knjiga ni primerna za širši krog bralcev. To me je spodbudilo, da sem knjigo, ki je nekaj let ležala v mojem predalu, poslala na založbo in bila prijetno presenečena nad odzivom."

Kdo se največkrat odloči za grafološko analizo?
"Največkrat se ljudje odločijo za grafološko analizo iz čiste radovednosti. Ne zato, da bi kaj pričakovali, ampak enostavno rečejo, no, pa poglejmo, kaj grafološka analiza pokaže. Potem so seveda presenečeni, ko ugotovijo, da se v pisavi vidijo njihove nadarjenosti, grafolog lahko, recimo, izračuna, kateri poklici so najprimernejši za to osebo ali pa vsaj katere timske vloge, katera karierna sidra, kot pravimo. Se pravi, v grobem, bolj v tem, ali si primeren za timsko delo ali ti bolj leži raziskovalna dejavnost, delo z ljudmi. Vse to na neki način že vsak sam sluti, dobiš pa potem malce več usmerjenosti. Prava strokovna grafološka analiza vsebuje okrog 15 strani, lahko tudi več."

Se lahko ugotovijo npr. ponarejen podpis, ponarejena oporoka, kakšen pomemben dokument?
"Z ugotavljanjem identitete se ukvarjajo grafologi forenziki. To je posebna smer v grafologiji. Primerjajo podpise, besedila ... To pride prav na sodiščih. To je druga, posebna veja. Seveda, da se ugotoviti marsikaj."

Danes je rokopisa vse manj, kaj to pomeni za grafologijo?
"Današnji čas je pravzaprav idealen za razvoj pisave, saj nismo obremenjeni z zapovedmi lepopisa in pravil. Kljub temu da vsi tipkamo, naša pisava odseva naš osebni izraz, ki se ohrani tudi, če nekaj časa ne pišemo."

Odgovore na še več vprašanj, predvsem o tem, kako natančno poteka grafološka analiza, kaj vse nam pokaže, kateri so najpogostejši parametri, ki se pri analizi upoštevajo, posebnosti analize tudi pri otrokovi pisavi in o samem poklicu grafologa, pa v priloženem videoposnetku.


Za tiste, ki se še posebej zanimate za študij grafologije in možnosti zaposlitve, vabljeni na naš MMC-jev otroški portal.