Od 6. do 11. novembra je v okviru Frankfurta po Frankfurtu v Konzorciju s svojimi izdajami prisotnih 300 založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Francije, Španije in Finske. Foto: EPA
Od 6. do 11. novembra je v okviru Frankfurta po Frankfurtu v Konzorciju s svojimi izdajami prisotnih 300 založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Francije, Španije in Finske. Foto: EPA
Frankfurt po Frankfurtu
Letošnja 31. izvedba Frankfurta po Frankfurtu prinaša okoli 7.000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta s področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, dopolnil jih bo pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. Foto: Knjigarna Konzorcij
Fraknfurt po Frankfurtu
Prodajna razstava, ki bo v knjigarni Konzorcij odprta do sobote, ponuja okoli 7000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta tudi s področij naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti. Foto: BoBo

Vodilo letošnje izvedbe te prodajne razstave, ki sledi torej največjemu sejmu knjig na svetu, je medicinska znanost v knjigah in praksi. S tem želijo utrditi pomen znanosti pri zdravju ljudi, zato so za obiskovalce ob prodajni razstavi pripravili tudi štiri tematska predavanja uglednih strokovnjakov - o demenci, debelosti in sladkorni bolezni, zdravem staranju, pomenu gibanja.

Sodelovanje medicinskih in knjižnih strokovnjakov
V središču prodajne razstave so knjige, ki so jih izbrali strokovnjaki medicinskih znanosti, razstavo pa so pripravili v sodelovanju z ekipo ljubljanske medicinske fakultete, ki jo je vodila Metka Lenassi. Pri tem jih je vodila želja predstaviti pomen znanosti in dognanj za zdravje ljudi, saj v današnjem času bolj kot kdaj koli prej ljudje iščejo odgovore na številna zdravstvena vprašanja. Medicinska fakulteta je izbrala 110 knjig, Konzorcijev strokovni oddelek prav toliko in še 80 priročnikov svetovno znanih založb, kot so Taylor&Francis, Wiley, Cambridge University Press, Royal Society of Chemistry, Oxford University Press, Elsevier in Springer. Na razstavi bo sicer zastopanih skupaj 300 tujih založnikov.

"Znanost je orodje, ki ga medicina uporablja za skrb človeka"
Kot je razložil dekan medicinske fakultete Igor Švab, znanost na tem področju izredno hitro napreduje. Imamo ogromno publikacij in narediti izbor iz vse množice objavljenih del je zelo težko. Po Švabovih besedah je pomembno, da se medicina opira na znanost, saj bi v nasprotnem primeru hitro postala šarlatanstvo. "Ob tem je treba vedeti, da medicina ni samo znanost, ampak je znanost orodje, ki ga medicina uporablja za skrb človeka," je poudaril dekan.

Prav tako od tega ponedeljka in vse do nedelje (od 6. do 12. novembra) na Dunaju poteka Teden slovenske književnosti, na katerem se bo predstavilo 14 slovenskih avtoric in avtorjev, med katerimi so Milan Dekleva, Maja Haderlap, Jani Virk, Andrej E. Skubic, Veronika Dintinjana, Ana Pepelnik, Maja Vidmar, Primož Čučnik in drugi. Teden, ki sta ga pripravila Javna agencija za knjigo RS (Jak) in Slovenski kulturni informacijski center na Dunaju – Skica, bo uvedlo odprtje razstave Plečnikova Ljubljana v Osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel s predstavitvijo knjige Simboli v Plečnikovi arhitekturi Andreja Hrauskyja, ki je letos izšla v angleškem jeziku.



Še nagrajene leposlovne izdaje preteklega leta
31. izvedba Frankfurta po Frankfurtu sicer prinaša okoli 7.000 naslovov najboljših tujih knjig preteklega leta s področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, dopolnil jih bo pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. Tako bo v Konzorciju s svojimi izdajami prisotnih 300 založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Francije, Španije in Finske.

Prodajna razstava tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu bo odprta do 11. novembra. Tako kot vsako leto so tudi letos pripravili razstavo slovenskih avtorjev, ki so izdali knjige pri tujih založbah.

Medicinska dela v središču Frankfurta po Frankfurtu
Medicinska dela v središču Frankfurta po Frankfurtu