Ob festivalu so v založbi Beletrina tudi letos izdali dela gostujočih avtorjev ter kratke zgodbe nocojšnjih gostov na glavno festivalsko temo razkriti obrazi svobode. Pri založbi so z obiskom zadovoljni, saj bo samo dogodke v Cankarjevem domu po njihovih ocenah obiskalo okoli 1000 ljudi. Foto: Beletrina
Ob festivalu so v založbi Beletrina tudi letos izdali dela gostujočih avtorjev ter kratke zgodbe nocojšnjih gostov na glavno festivalsko temo razkriti obrazi svobode. Pri založbi so z obiskom zadovoljni, saj bo samo dogodke v Cankarjevem domu po njihovih ocenah obiskalo okoli 1000 ljudi. Foto: Beletrina
Michel Houellebecq
27. marca bo Ljubljano obiskal francoski avtor Michel Houellebecq, ki bi moral nastopiti kot osrednji gost festivala, a je iz osebnih razlogov svojo udeležbo prestavil. Foto: EPA

Svoboda oziroma razkriti obrazi svobode je bila osrednja tema letošnjega festivala. Različni pogledi na svobodo so se razkrivali skozi literaturo, pogovore, filmske in gledališke predstave.
Kratke zgodbe o prvi izkušnji svobode
Svoboda ima tisoč obrazov. O njej so razpravljali že antični in srednjeveški misleci, danes si vsak pojem svobode razlaga po svoje. Prav zato, ker je pojem svobode tako subjektiven, saj ga vsak posameznik razume in doživlja na povsem samosvoj način, so pri založbi Beletrina pet slovenskih avtorjev povabili k soustvarjanju zbirke kratkih zgodb, katerih povezovalni element je protagonist, ki prvič v življenju doživi izkušnjo svobode – tako ali drugače. Kratke zgodbe za knjigo Razkriti obrazi svobode so prispevali Gabriela Babnik, Nejc Gazvoda, Alojz Ihan, Vesna Lemaić in Miha Mazzini, ki bodo sodelovali tudi na sklepnem pogovoru festivala drevi ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma.
Pasti svobode in tiranija izbire
Pred tem, ob 18. uri, se bo v Trubarjevi hiši literature Carmen L. Oven o svobodi izbire pogovarjala z Renato Salecl, med drugim avtorico knjig Izbira in Disciplina kot pogoj svobode, v katerih je raziskovala različne plati in pasti svobode ter tiranijo izbire, sploh v neoliberalističnem svetu, ki nam pod krinko svobodne izbire pogosto natika tudi nove okove suženjstva.
Fabula je bila dobro obiskana
Fabula je letos v Ljubljano pripeljala štiri osrednje goste Petra Esterhazyja, Juana Goytisola, Thomasa Brussiga in Jacqueline Raoul-Duval, ki so se udeležili literarnih večerov v Cankarjevem domu. Ob njihovem obisku so izdali tudi dela gostujočih avtorjev
Kot pravijo v Beletrini, so za prve štiri večere v Cankarjevem domu oddali 744 vstopnic, na današnji sklepni slovesnosti pa pričakujejo okoli 200 obiskovalcev. Fabula je bila letos na sporedu že 11. in glede na obisk je mogoče reči, da so jo ljubitelji literature res vzeli za svojo, so poudarili.
Od 26. februarja je festival poleg literarnih večerov z osrednjimi gosti ponudil še vrsto drugih dogodkov. V sklopu osrednje teme festivala so v Trubarjevi hiši literature potekali pogovori, kot je bil Čari nesvobode, paradoksi svobode ob ponovnem izidu Komedije človeškega tkiva Vitomila Zupana.
V spremljevalnem programu so tudi letos potekali Prozni mnogoboji ter dogodek Podarimo si zgodbe. Kot so še sporočili z založbe, so bili tudi prozni večeri, ki so potekali po celotni Sloveniji, dobro obiskani, še posebej pa so veseli obiska na finalnem večeru v kavarni SEM.