Za Žalec je knjiga, ki jo hranijo v posebnem trezorju, pomembno domoznansko gradivo. Foto: slovenia.info
Za Žalec je knjiga, ki jo hranijo v posebnem trezorju, pomembno domoznansko gradivo. Foto: slovenia.info

Med drugim vsebuje prepis zbranih dokumentov, ki razkrivajo, zakaj je bil na mesto kralja Bohemije leta 1619 izbran Friderik V. Pfalški, ne pa Ferdinand II. Habsburški.

Pomembno gradivo za Žalec in državo
Direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik je ob predstavitvi dragocene zgodovinske knjige povedala, da gradivo ni pomembno le za spodnjesavinjsko območje, ampak tudi za državo nasploh, saj je omenjena knjiga edini primerek v Sloveniji. Za Žalec je ta knjiga, ki jo hranijo v posebnem trezorju, pomembno domoznansko gradivo predvsem zaradi dejstva, da se v njem prvič omenja protestantska cerkev v Govčah pri Žalcu. Knjiga je bila natisnjena leta 1620, je v zelo dobrem stanju, rahle poškodbe pa so že popravljene.

Železnikova ocenjuje, da bo v ustreznih klimatskih razmerah lahko knjiga še dolgo hranjena v žalski knjižnici. Knjigo je odkrila umetnostna zgodovinarka Daša Pahor, ki se ukvarja s preučevanjem protestantizma in ima v Münchnu tudi svoj antikvariat. S knjigo je navdušila žalsko knjižnico, pri nakupu knjige pa je pomagala tudi žalska občina.

V knjigi je za prebivalce Spodnje Savinjske doline najpomembnejša zadnja priloga, ki na 110 straneh opisuje protireformacijsko gibanje na Štajerskem in Koroškem. Knjiga tako ponuja natančne podatke o uničevanju cerkva, pokopališč in knjig na slovenskem Štajerskem. To prilogo bo žalska knjižnica tudi prevedla in jo ponudila bralcem. Celotno knjigo pa je žalska knjižnica pripravljena pokazati vsem zainteresiranim, nekoliko bodo omejili le listanje po njej. Žalska občina pa namerava na območju, kjer je nekdaj stala cerkev v Govčah, postaviti pomnik.