Kdo bo nasledil lanskega nagrajenca, že trikratnega kresnikovega lavreata, Draga Jančarja, ki je lani prepričal z romanom To noč sem jo videl? Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Kdo bo nasledil lanskega nagrajenca, že trikratnega kresnikovega lavreata, Draga Jančarja, ki je lani prepričal z romanom To noč sem jo videl? Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Studio Kresnik
Pet končnih avtorjev, ki se bodo v 'Studiu Kresnik' predstavili mesec zatem, bo žirija razglasila 23. maja. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Žirija za Delovo nagrado kresnik, ki je letos zaradi pravil o štiriletnem mandatu spremenjena - ob predsedniku, rednem profesorju za slovensko književnost na ljubljanski slovenistiki Miranu Hladniku odločajo o najboljšem romanu lanskega leta še štirje novi člani: literarna zgodovinarka in izredna profesorica za slovensko književnost na FF-ju Alojzija Zupan Sosič, literarni kritik in novinar Igor Bratož, literarna kritičarka Tina Vrščaj in novinarka Valentina Plahuta Simčič -, je izbirala med 115 romani.

Deset bolj ali manj starih kresnikovih znancev
Kot piše današnje Delo, je med temi Cvetka Bevc prepričala z romanom Potovci (Franc-Franc), Aleš Čar se je med deset nominirancev uvrstil z romanom O znosnosti (Študentska založba), Milan Dekleva je nominiran za Svobodo belega gumba (Cankarjeva založba), Avgust Demšar za Hotel Abbazia (Založba Sanje), Evald Flisar za svoj avtobiografski (lego)roman To nisem jaz (Vodnikova založba), Zdenko Kodrič je prepričal z delom Opoldne zaplešejo škornji (Študentska založba), Dušan Merc s Pedagoškim triptihom (Študentska založba), Andrej E. Skubic z romanom Koliko si moja? (Študentska založba), Lucija Stepančič s knjigo V četrtek ob šestih (Študentska založba) in Irena Velikonja z romanom Naj počiva v miru (Mladinska knjiga).
Za nagrado kresnik so bili že nominirani - večina kar večkrat - Dušan Merc, Zdenko Kodrič, Aleš Čar, Evald Flisar, Andrej E. Skubic in Milan Dekleva, slednja dva pa sta nagrado tudi prejela; Dekleva leta 2006 za Zmagoslavje podgan, Skubic pa leta 2000 za Grenki med.

Kdo bo nasledil lanskega rekorderja?
Čez mesec dni, torej 23. maja, bo v boju za nagrado kresnik le še pet knjižnih naslovov, veliki finale pa bo 23. junija na ljubljanskem Rožniku. Delovo priznanje prinese nagrajencu 5.000 evrov. Lani je kresni ogenj na Rožniku prižgal pisatelj Drago Jančar, ki je z že tretjim kresnikom postavil tudi rekord, prejel pa ga je za roman o žalostni usodi lastnikov gradu Strmol To noč sem jo videl.