Festival, ki se odpira 12. novembra, bo ponudil tudi pester spremljevalni program. Foto: Wisible Photography
Festival, ki se odpira 12. novembra, bo ponudil tudi pester spremljevalni program. Foto: Wisible Photography

Od začetka festivala nas ločijo še trije tedni, vendar obsežen program zahteva dobre priprave. Program ene najpriljubljenejših prireditev v prestolnici, ki je lani privabila približno 43.000 obiskovalcev, je znan, film se počasi, a vztrajno že preriva v vsakdanji pogovor. Letošnje vodilo pri sestavi programa so bili predvsem filmi, ki jih je treba gledati na velikem platnu. Nabralo se je skoraj sto celovečernih filmov in približno 20 kratkih filmov, ki ji bodo ljubljanske in mariborske dvorane ponujale med 12. in 23. novembrom.


Več o programskih poudarkih preberite tukaj.

Predstavitev programa (vstopnice so že v predprodaji) spremlja več kot 150 strani obsežen katalog, ki predstavlja vse filme in njihove ustvarjalce. Poleg desetih kategorij, v katere so letos razvrščeni filmi - med temi največ pozornosti praviloma pritegnejo Predpremiere in Kralji in kraljice - podrobno predstavlja tudi filmarja, ki sta jima posvečeni letošnji avtorski retrospektivi: nedavno preminulega velikana sovjetskega in ruskega filma Alekseja Germana ter švedskega režiserja mlajše generacije Rubena Östlunda.

Sodelujte v nagradni igri
Vsebine vseh letošnjih filmov najdete tudi na posebnem portalu, ki smo ga posvetili 25. Liffu, tiste, ki še vedno raje prelistate po svežem tisku dišeče strani, pa vabimo, da sodelujete v nagradni igri in si priigrate letošnji festivalski katalog. Do ponedeljka, 27. oktobra, do 10. ure nam na naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite naslov letošnjega otvoritvenega filma. Ne pozabite pripisati imena in priimka ter naslova. Med pravilnimi odgovori, ki bodo prispeli do navedenega dne, bomo izžrebali deset dobitnikov kataloga.
Nagradna igra je zaključena. Kataloge prejmejo:

Ivanka Leskovar, Tadej Petejan, Aleš Fras, Miha Heber, Stanka Drnovšek, Anka Doblekar, Jaša Koceli, Miro Samardzija, Peter Skubic in Katja Mršnik.