Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Recenzije - Arhiv

Okus strasti

Liffe Okus strasti

19.11.2023

"Priprava hrane je način izkazovanja ljubezni." "Pot do srca gre skozi želodec." Okus strasti je nasladna drama, ki z neverjetnim očesom za podrobnosti dobri dve uri ilustrira točno take preproste, nerevolucionarne ugotovitve.

Priscilla

Filmska recenzija Priscilla

17.11.2023

Skozi biografsko dramo Priscilla se vije ista rdeča nit, ki jo lahko opazimo v večini del Sofie Coppola – tema deklištva, ki se ji avtorica tokrat približa s perspektive ene najslavnejših (otroških) nevest na svetu, Priscille Beaulieu – alias Presley.

Vsi mi tujci

Filmska recenzija Vsi mi tujci

16.11.2023

Letošnji Liffe nudi širok nabor globoko pretresljivih filmov o človeškem trpljenju, vojnah in zlu. Če bi radi film, ki sicer ni vesel, a vsaj ponudi priložnost za katarzičen jok, bo Vsi mi tujci prava izbira.

Nesrečna bitja

Filmska recenzija Nesrečna bitja

15.11.2023

Grški ekscentrik par excellence, Yorgos Lanthimos, je svojo interpretacijo večnega mita o stvaritvi predelal v odbit, dekadenten in presenetljivo iskren razmislek o naših globoko vsajenih predsodkih o ženski seksualnosti.

Interesno območje

Filmska recenzija Interesno območje

14.11.2023

Odkar je filozofinja Hannah Arendt med poročanjem o sojenju Adolphu Eichmannu uporabila besedno zvezo "banalnost zla", s tem konceptom opisujemo "grozljivo običajnost" nacističnih funkcionarjev, ki so k holokavstu pristopali kot k pisarniški službi.

Zelena meja

Liffe Zelena meja

13.11.2023

Zelena meja, dokumentaristično obarvana drama Agnieszke Holland, je verjetno najmučnejši film, kar jih boste videli letos. Kljub temu ga morate videti.

Suhe trave

Liffe Suhe trave

12.11.2023

Nuri Bilge Ceylan že od drame Bilo je nekoč v Anatoliji naprej gradi zelo prepoznavno "znamko": snema dolge, gostobesedne in poetične skice malih ljudi v neizmerni pokrajini. Suhe trave, novi portret zagrenjenega intelektualca, ustrezajo tem parametrom.

Čuden način življenja

Liffe Čuden način življenja

10.11.2023

Kavboj je v klasičnem vesternu robat prototip tradicionalne možatosti, Divji zahod pa prostor za vprašanja časti, maščevanja in poguma. Kaj se torej zgodi, ko žanr, ki do pred kratkim ni tematiziral kvirovske ljubezni, dobi v roke kralj španskega campa?

Rdeče nebo

Liffe Rdeče nebo

9.11.2023

Če je Christian Petzold svoja zadnja dva filma zasidral v književnosti (Tranzit) oziroma mitu (Undine), pa tokrat prek motiva pisatelja razmišlja o moči pripovedovanja zgodb in literature.

Pošast

Liffe Pošast

8.11.2023

Če je Hirokazu Kore-eda v uspešnici Tatiči načel vprašanje, kaj v resnici pomeni pojem družine, v Pošasti na podoben način dekonstruira idejo resnice. To počne z ogromno mero razumevanja za kompleksna čustva otroka, ki je preobtežen s skrivnostjo.

Kos kos robida

Recenzije Kos kos robida

6.11.2023

V neki vasi je nekoč živela ženska. Tam so veljala posebna pravila. Tudi čas je tekel drugače. Imela je svoj dom in trgovino, bila je zadovoljna. Vsaj tako je mislila. Morda je bilo res. Nato pa je v njen brezoblični vsakdan kot meteor treščilo življenje.

 Stefan Komandarev:

Intervju Stefan Komandarev: "Ustvariti like, ki so samo žrtve, je prelahko, hkrati pa ne preveč zanimivo."

5.8.2023

Stefan Komandarev je nepopustljiv filmski kronist bolgarskega delavskega razreda. Na letošnjem festivalu v Karlovih Varih je za svoj novi film, Blagine lekcije, prejel glavno nagrado, kristalni globus.

Ona ve

Liffe Ona ve

20.11.2022

Ona ve je tiste vrste navdihujoča drama, ki bi ji Harvey Weinstein lahko z agresivno promocijsko kampanjo, kot že tolikokrat prej, tako rekoč zagotovil oskarja za najboljši film - če ne bi sedel za zapahi prav zaradi razkritij, ki jih popisuje ta film.

Rimini

Liffe Rimini

19.11.2022

V novi študiji človeške narave, ki se osredotoči na patetiko in žalostni spektakel posameznikovega propada, Ulrich Seidl ne izhaja iz empatije; morda je film ravno zato tako gledljiv. Filma Rimini in Šparta tvorita diptih velikega avstrijskega cineasta.

Živeti

Liffe Živeti

18.11.2022

Kaj bi storili, če bi bilo pred vami le še nekaj mesecev? Film Živeti prinaša izjemnega Billa Nighyja v britanski predelavi japonske klasike Akire Kurosava. Poklon življenju običajnega človeka, ki je kljub drugačnemu samodojemanju pomemben člen družbe.

Kit

Liffe Kit

18.11.2022

Kit hoče biti zgodba tragičnega lika, ki se skuša pred smrtjo odkupiti za greh brezbrižnosti do bližnjega. Kljub tej visokoleteči nameri pa nikoli zares ne preseže svojega senzacionalističnega vidika - fascinacije nad morbidno debelostjo.

Duše otoka

Liffe Duše otoka

17.11.2022

Nešteto filmov je bilo posnetih o razhodih, o travmatičnih razdorih romantičnih zvez in o zapuščenih ljubimcih. Veliko redkeje pa (ne samo filmska) umetnost tematizira nič manj bolečo smrt prijateljstva, pri kateri ni niti predvidenega protokola vedenja.

Igrišče

Liffe Igrišče

16.11.2022

Belgijska scenaristka in režiserka Laura Wandel v svojem dolgometražnem prvencu na izrazito senzoričen način prikaže nasilnost otroškega sveta. Konflikte otrok, ki jih odrasli pogosto odpišejo kot banalne zdrahe, dojema kot formativne, prelomne izkušnje.

Pujsa

Liffe Pujsa

15.11.2022

Nas Carrie ni naučila, da ni pametno terorizirati introvertiranih najstnic? Pujsa je po eni plati klasičen film ženskega maščevanja, po drugi pa mračna parabola o tem, kako zelo lahko brezbrižna krutost zastrupi celo družbo, v kateri se je razbohotila.

Trikotnik žalosti

Liffe Trikotnik žalosti

14.11.2022

S Trikotnikom žalosti, ki je osvojil zlato palmo, se švedski mojster družbene satire Ruben Östlund prvič podaja v svet angleško govorečega filma, a kljub temu ostaja na "domačem terenu" z zgodbo o plovbi luksuzne križarke, ki se spremeni v nočno moro.

Stran 1 od 8
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov