Urednik Kranjske čbelice Miha Kastelic Foto:
Urednik Kranjske čbelice Miha Kastelic Foto:
Ameriška pisateljica Harriet Beecher Stowe
Igralka Liv Tyler. Foto: EPA

Takrat je bil to poglavitni in najpomembnejši medij za razvoj slovenske literature, v njej je objavljal anakreonstko, domoljubno, idilično, moralistično in epigramsko poezijo. Pisal je predvsem prigodnice in ljubezenske pesmi. Bil je skriptor licejske knjižnice v Ljubljani. Viri precej neprijazno poročajo o njegovem značaju. Veljal je za oportunističnega in koristolovskega človeka. Umrl je 22. oktobra 1868 je v Ljubljani.

1804 se je v Parizu rodila francoska pisateljica Amandin Aurore Lucile Dupin, baronica Aurore de Dudevant, bolj znana pod psevdonimom George Sand. V svojih romanih je razgaljala družbene predsodke in socialne krivice. Proslavila se je z deloma Indiana in Mala Fedette. Umrla je leta 1876.

1868 se je v Cerknem na Goriškem rodil skladatelj Peter Jereb. Med njegovimi najbolj znanimi zborovskimi skladbami so Pelin roža, Napitnica, Na Posavju in Zimska.

1896 je umrla ameriška pisateljica Harriet Beecher Stowe, najbolj znana po romanu Koča strica Toma.

1902 se je rodil znani ameriški filmski režiser William Wyler. Med drugim je režiral filme Jezabel, Viharni vrh, Najlepša leta našega življenja, Dedinja, Rimske počitnice, Prijateljsko prepričavanje, Velika dežela, Ben Hur, Glasna šepetanja, Zbiralec in Smešno dekle. Umrl je leta 1981.

1916 se je rodila ameriška filmska igralka Olivia de Havilland, najbolj znana po vlogi V vrtincu.

1936 se je rodil ameriški filmski režiser Sydney Pollack. Med drugim je režiral filme Lovci na skalpe, Konje streljajo, mar ne?, Jeremiah Johnson, Dekle, ki sem jo ljubil, Trije Kondorjevi dnevi, Tootsie, Moja Afrika in Havana. Umrl je 26. maja 2008.

1944 je v Trnjavski Kuti umrl slovenski pisatelj Josip Vandot. Čeprav je kot pesnik sodeloval v osrednjih slovenskih revijah, si je sloves pridobil z mladinskimi povestmi, grajenimi na ljudskem izročilu in postavljenimi v gorenjski visokogorski svet. Najpomembnejše med njimi so zgodbe o Kekcu, po katerih so bili posneti tudi trije mladinski filmi. Povesti so Kekec nad samotnim breznom, Kekec na hudi poti, Kekec na volčji sledi in Kekec z naših gora. Vse zgodbe o Kekcu so zbrane v knjigi z naslovom Kekčeve zgodbe. Poleg tega je napisal še Preroka Muzelja, Popotovanje naše Jelice in druge. Junija 1941 so ga Nemci skupaj z družino izselili na Hrvaško. Ubit je bil med bombardiranjem Slavonskega Broda v Trdnjavski Kuti.

1945 je umrl slovenski slikar in grafik Saša Šantel. Slikal je predvsem na olju. S precejšnjim uspehom se je posvečal tudi glasbi. Zložil je več samospevov, klavirskih in orkestralnih skladb ter opereto Blejski zvon.

1952 se je rodil kanadski filmski igralec Daniel "Dan" Edward Aykroyd.

1967 se je rodila ameriška igralka in model kanadskega rodu Pamela Denise Anderson, znana predvsem po vlogi reševalke iz nanizanke Obalna straža in filma Barb Wire.

1977 se je rodila ameriška filmska igralka Liv Tyler, hči pevca Stevena Tylerja.

1997 je umrl ameriški filmski igralec Robert Mitchum.

1999 je umrl ameriški filmski režiser Edward Dmytryk. Režiral je filme Zlomljeno kopje, Upor na ladji Caine, Mladi levi, Mož z zlatim koltom, Shalako, Sinjebradec in mnoge druge.

2004 je umrl ameriški filmski igralec Marlon Brando, ki se je v filmsko zgodovino vpisal z igranjem v filmu Tramvaj poželenja.