Sloviti mojster polke se je rodil 11. junija 1864. Foto:
Sloviti mojster polke se je rodil 11. junija 1864. Foto:
John Constable je bil predan upodabljanju podob z britanskega podeželja.
Davida Bowija so od nekdaj navduševale skrivnosti vesolja. Foto: EPA
John Wayne
Malokdo ve, da je John Wayne na stara leta nosil čevlje s peto, ker je opažal, da izgublja centimetre. Foto: EPA
Courtney Love je tako v karieri kot v zasebnem življenju izpilila nihanje med padci in vzponi. Foto: Reuters
Metallica so glasbeni pionirji uporabe svetovnega spleta. Foto: EPA
Taras Kermauner
Taras Kermauner je bil eden vodilnih slovenskih literarnih teoretikov in zgodovinarjev. Foto: MMC RTV SLO

se je rodil nemški skladatelj Richard Strauss. Že pri štirih letih se je začel učiti igranja na klavir, tri leta pozneje pa je napisal prvo polko.

Po končanem študiju je postal dirigent v Meinningenu, kjer je nastalo njegovo prvo delo z naslovom Iz Italije. V Berlinu je ustanovil svoj orkester in z njim izvajal dela mladih skladateljev, kasneje pa je ustanovil Društvo nemških skladateljev.

Njegove najbolj znane opere so Saloma, Elektra, Kavalir z rožo, Egiptovska Helena in Arabella, pomemben pa je tudi kot skladatelj simfonij.

1572 se je rodil angleški dramatik, pesnik in igralec Benjamin Jonson. Poleg Shakespeara je najvidnejši predstavnik elizabetinske dobe. Napisal je romana Volpone in Sejanus. Poleg njiju je napisal še več mask, to je lirskih in mitoloških pustnih iger.

1704 se je rodil skladatelj Jose Antonio Carlos de Seixas.

1776 se je rodil Anglež John Constable, eden najpomembnejših evropskih krajinarjev.

1844 je umrl koroški pesnik, publicist in jezikoslovec Urban Jarnik. Posebno mesto med njegovimi deli zavzema Zbor lepih ukov za slovensko mladino, prvo slovensko mladinsko delo.

1881 se je rodil Fran Tratnik, slovenski slikar in risar. V slovensko slikarstvo je vnesel ekspresionizem. Ukvarjal se je s socialno tematiko v risbi in karikaturi. Slikal je portrete in akte.

1910 se je rodil z oskarjem nagrajeni skladatelj in dirigent Carmine Coppola, ki je napisal glasbo za filma Boter II. in Apokalipsa danes.

1924 je umrl francoski skladatelj Francois Clément Théodore Dubois.

1935 se je rodil ameriški igralec Gene Wilder.

1949 je v Ljubljani umrl Oton Župančič, slovenski pesnik, predstavnik moderne. Njegove najbolj znane zbirke so Čaša opojnosti, Zimzelen pod snegom, Pisanice in tragedija Veronika Deseniška.

1966 je pevka Janis Joplin prvič nastopila na odru. To se je zgodilo v plesni dvorani Avalon v San Franciscu.

1969 je David Bowie izdal singel z naslovom Space Oddity. Izdaja singla je sovpadla s prvim pristankom človeške posadke na Luni. Nekaj let kasneje z likom Ziggyja Stardusta ustvari kult rockovske zvezde, ki zasije in propade s padcem na Zemljo pet let pred njeno apokalipso. Leta 1972 izide še konceptualni album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And Spiders From Mars, kjer pesmi tvorijo zaključen cikel 'padca' na Zemljo in neizbežnega konca z Rock'n'Roll Suicide, ki je takrat sklenil vse njegove koncertne nastope. V obdobje Ziggyja Stardusta spada še plošča Aladdin Sane (1973), še en domišljen album skupaj z naslovnico, na kateri se Bowie kaže kot androgino, futuristično, odmaknjeno nezemeljsko bitje.

1978 je skupina The Rolling Stones izdala album z naslovom Some Girls.

1979 je umrl ameriški filmski igralec Marion Michael Morrison, bolj znan pod vzdevkom John Wayne - oboževalci pa so ga klicali kar The Duke. Danes je njegovo ime sinonim za vestern "stare šole", pa tudi za zagrizeno republikanskega igralca, ki svojega političnega prepričanja nikoli ni skrival.

1990 je igralka in pevka Olivia Newton John postala ambasadorka za okolje pri Združenih narodih.

1993 je na filmska platna prišla biografija o Ikeu in Tini Turner z naslovom Kaj ima ljubezen s tem?.

1995 so Courtney Love hospitalizirali, potem ko so odkrili, da je imela hudo alergijsko reakcijo na predpisano zdravilo. Seveda pa to ni bil nikoli Courtneyin edini problem: nase je pred tem opozorila predvsem kot žena pokojnega pevca grunge skupine Nirvana Kurta Cobaina, zadnja leta pa polni rumene strani zlasti s pogostim obiskovanjem sodniških dvoran. Pevka, ki ima iz zakona s Kurtom Cobainom hčerko Frances Bean, se že nekaj časa otepa številnih obtožb, ki jo bremenijo zlasti posedovanja in zaužitja kokaina in drugih prepovedanih substanc ter več telesnih napadov. Maja 2004 se je zaporni kazni izognila s priznanjem krivde zaužitja in posedovanja drog in si tako prislužila obiskovanje programa za zdravljenje odvisnosti.

1996
je bil koncert, ki ga je priredila skupina Metallica v majhnem klubu v San Franciscu, predvajan tudi v živo prek interneta.

1998 je v Ljubljani umrl slovenski dirigent in skladatelj, pianist in aranžer Jože Privšek. Privšek je profesionalno pot začel kot pianist in vibrafonist, Big Band pa je vodil od leta 1961 do svoje upokojitve leta 1995. V tem času je bil orkester znan pod imenom Privškov orkester.

Zanj je napisal tisoče džezovskih skladb in popevk, med njimi tudi Silvestrski poljub in Vozi me vlak v daljave. Jože Privšek, ki se je rodil leta 1937, je glasbo najprej študiral v Ljubljani, kasneje pa se je izpopolnjeval tudi pri Herbu Pomeroyu v Bostonu. V svoji bogati glasbeni karieri je sodeloval s številnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki.

2008 je v 79. letu starosti umrl akademik Taras Kermauner, esejist, literarni zgodovinar, gledališčnik, predvsem pa strasten bralec in proučevalec književnosti.

S polemično ognjevitostjo se je Kermauner zavzemal za moderne smeri in svobodo v mišljenju, umetnosti in družbi. Njegove razprave, eseji in kritike posegajo v filozofsko, literarno, gledališko, likovno in filmsko problematiko; vključujejo tudi splošne, družbene in politične razsežnosti. Njegova zadnja objavljena knjiga je bila Navzkrižna srečevanja, v kateri je vnovič združil v eno osebno pričevanje, spomine na sodobnike in kritično zrenje na slovensko družbo.