Tit Andronik je med zgodnejšimi Shakespearovimi tragedijami in zagotovo najbolj nasilna. Foto:
Tit Andronik je med zgodnejšimi Shakespearovimi tragedijami in zagotovo najbolj nasilna. Foto:
Ermanno Wolf Ferrari
Italijanski skladatelj se je podpisal pod 13 oper.
Fotografije
Fotografije rojstni dan praznujejo 12. januarja 1896. Foto: RTV SLO
Batman
Batman je prvič poletel leta 1966. Foto: Reuters
Kirstie Alley
Kirstie Alley poznamo predvsem iz humoristične nanizanke Na zdravje in serije filmov Glej, kdo se oglaša.
Vesna
Kot Vesna se je v filmu Františka Čapka v zgodovino zapisala Metka Gabrijelčič.

Znano je, da je imelo elizabetinsko občinstvo rado gledališke predstave, še raje pa so videli, če so bile polne grozot in grozljivih dogodkov. S Titom Andronikom je Shakespeare sledil tej potrebi in jo pognal v absurdne višave. Tit Andronik, rimski vojskovodja, se iz desetletne vojne vrne s samo štirimi od petindvajsetih sinov. Kot ujetnico pripelje Tamoro, kraljico Gotov; kot je navada v Rimu, Titus smrt svojih sinov maščuje tako, da zabode Tamorinega najstarejšega sina, s tem pa si nakoplje njeno sovraštvo in prisego maščevanja.

Tamora s svojim ljubimcem Aaronom skuje zaroto proti njemu, Titovima sinovoma podtakne umor cesarjevega brata Bassianusa, zato ju obglavijo. Nato svoja sinova Chirona in Demetriusa nagovori, da posilita Titusovo hči Lavinio, nato pa ji odrežeta roki in jezik, da ju ne bi izdala. Na koncu še zadnjega Titovega sina, Lucija, izženejo iz Rima, zato ta sklene zavezništvo s sovražnimi Goti. Vse te nesreče prizadenejo Tita, ki se sčasoma začne čudno vesti, tako da ga imajo ljudje za norega.

Shakespearov Tit Andronik na koncu vsebuje tudi znameniti "prizor s pito", v katerem Tamora nevede poje svoja dva sinova.

1628 se je rodil francoski pisatelj Charles Perrault.

1674 je umrl italijanski skladatelj Giacomo Carissimi.

1829 je umrl nemški pesnik, kritik in učenjak Karl Wilhelm Friedrich von Schlegel.

1876 se je rodil ameriški pisatelj Jack London, s pravim imenom John Griffith Chaney. Pod vplivom Karla Marxa je pisal socialistično tendenciozne romane. Veliko zgodb je nastalo iz lastnih izkušenj potepuha, mornarja in iskalca zlata. Obravnaval je kruti boj za obstanek. Njegova pomembnejša dela so Klic divjine, Morski volk, Beli očnjak in Martin Eden. 22. novembra 1916 je naredil samomor.

1876 se je rodil avtor oper Zvedave ženske, Štirje grobijani in Prebrisana vdova Ermanno Wolf Ferrari. Ta nemško-italijanski skladatelj je bil od leta 1902 do leta 1907 ravnatelj beneškega konservatorija. V 13 operah je znova oživil buffoopero in intermezzo. Pisal je tudi orkestralna in komorna dela ter samospeve. Umrl je 21. januarja 1948 v Benetkah.

1878 se je rodil madžarski pisatelj Ferenc Molnar. Uspel je z dramami in romani, med njimi z Evo. Mladini je namenil Dečke Pavlove ulice. Pisal je tudi šaljiva dela, zlasti družabne komedije. Leta 1909 je napisal Liliom. Umrl je 1. aprila 1952 v New Yorku.

1887 je umrl slovenski naravoslovec in pisatelj Fran Erjavec, predstavnik generacije pripovednikov, ki je ustvarila začetke slovenske proze in pripovedništva. Znana sta njegova poučna prirodoslovna povest Ni vse zlato, kar se sveti in potopis Pot iz Ljubljane v Šiško. Med ljubezenskimi novelami velja omeniti Na stričevem domu, med romantičnimi pa Huzarji na Polici in Hudo brezno ali Gozdarjev rejenec. Zgodbe o živalih so zbrane v knjigah Domače in tuje živali v podobah in Naše škodljive živali v podobi in besedi.

1896 je H. L. Smith posnel prvo fotografijo s pomočjo žarkov x.

1940 je umrl islandski pesnik Einar Benediktsson.

1951 se je rodila ameriška filmska igralka Kirstie Alley.

1955 se je rodil jamajški pevec Johnny Clarke.

1959 se je rodil švedski pisec besedil in član dua Roxette Per Gessle.

1964 je umrl slovenski skladatelj Franc Kimovec.

1964 je v Slovenj Gradcu umrl slovenski pisatelj in katoliški duhovnik Fran Ksaver Meško. Napisal je več zbirk črtic - Ob tihih večerih, roman Na poljani in več legend ter pripovedi za mladino.

1966 so na televizijski postaji ABC prvič predvajali serijo o Batmanu.

1969 je skupina Led Zeppelin izdala svoj prvi sponimski album.

1970 se je rodil ameriški glasbenik in član skupine Rage Against the Machine Zack de la Rocha.

1972 je v Piranu umrl slovenski režiser češkega rodu František Čap. Njegovi najbolj znani filmi so Vesna, Ne čakaj na maj in Vrata ostanejo odprta.

1976 je v Oxfordu umrla angleška pisateljica kriminalnih romanov Agatha Christie, s pravim imenom Agatha Mary Clarissa Miller. Znani romani so: Smrt pride na koncu, Umor v Orient ekspresu, Zavesa.

1991 je umrl italijanski pisatelj Vasco Pratolini.

2003 je umrl britanski pevec, pisec besedil, glasbenik in član skupine Bee Gees Maurice Gibb.